11.10.24

Πολλή κουβέντα για το ντιμπέιτ που δε θα γίνει...



Κορυφώνουν τον προεκλογικό τους αγώνα ενόψει του β' γύρου των εσωκομματικών εκλογών οι δύο υποψήφιοι που τερμάτισαν πρώτοι στην κούρσα της περασμένης Κυριακής για την ανάδειξη νέου ηγέτη στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής...
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στη Χαριλάου Τρικούπη και οι δύο διεκδικητές του «στέμματος», Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας, απευθύνουν κάλεσμα στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να προσέλθουν μαζική στην κάλπη και αυτήν την Κυριακή, με τον φόβο, σε αντίθετη περίπτωση, της απομείωσης του εύρους της νίκης για αυτόν που θα επικρατήσει. 


Σε συνεντεύξεις τους, το πρωί της Παρασκευής, ο πρώτος στο Mega και ο δεύτερος στο Open, δεν παρέλειψαν φυσικά να αναφερθούν στην τηλεμαχία που είχε ζητήσει ο δήμαρχος Αθηναίων, το οποίο δεν έγινε και όπως φαίνεται, δε θα γίνει, πετώντας ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών. Κατά τα λοιπά, ομνύουν στην ενότητα της παράταξης και στην υπέρβαση που θα τη φέρει σε τροχιά εξουσίας.

Μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι «δεν υπάρχει ένας να ισχυριστεί ότι μία απόφασή μας στη Βουλή είναι προϊόν πίεσης συμφερόντων. Είχα ισχυρή πολιτική αυτονομία από κάθε είδους εξάρτηση και το αποδεικνύει η πολιτική μου πορεία. Είχαμε ανανέωση; Παντού νέοι άνθρωποι. Αυτοδιοίκηση, Βουλή, κόμμα και είχαμε ενότητα».

Συμπλήρωσε πως «ας δουν, οι 300.000 ψηφοφόροι μας -που τους καλώ να έρθουν ξανά την Κυριακή-, την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, την κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία και την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Κάναμε διαδικασίες με διαφάνεια και πολιτικό πολιτισμό, στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται χαμός. Το ΠΑΣΟΚ γιόρτασε τα 50 του χρόνια στο Ζάππειο με όλους τους προέδρους μαζί, με όλα μας τα στελέχη, ενωμένοι. Η Νέα Δημοκρατία γιόρτασε χωρίς αυτό το περιβάλλον. Πετύχαμε πολλά. Τα δύσκολα είναι πίσω μας. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα μαζί τα επόμενα χρόνια».


 

Για το ναυάγιο του ντιμπέιτ, ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «σήμερα έχω τη μεγάλη μου ομιλία στη Θεσσαλονίκη. Δεν έκανα πριν την πρώτη Κυριακή καμία ομιλία ως υποψήφιος πρόεδρος στη Θεσσαλονίκη, είχα χρέος λοιπόν να κάνω. Το ερώτημα είναι, έχετε δει εσείς ντιμπέιτ Σάββατο; Όταν θες να κάνεις ντιμπέιτ δε βάζεις δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη και μετά να λες ότι εγώ είχα ομιλία στον Πύργο. Δεν είχα καμία ομιλία στον Πύργο, μπήκε την Τρίτη το μεσημέρι, όταν καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί το δημοτικό συμβούλιο».

Ο κ. Ανδρουλάκης συνέχισε, διερωτώμενος: «Δε γνώριζε ο κ. Δούκας ότι θα περάσει πιθανώς στον δεύτερο γύρο για να μη βάλει δημοτικό συμβούλιο την κατεξοχήν ημέρα που γίνονται τα ντιμπέιτ; Υπάρχουν και κάποια όρια. Δε θα έκανα καμία ομιλία ως υποψήφιος πρόεδρος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας γιατί ο δήμαρχος ενώ γνώριζε ότι πιθανόν να είναι στον δεύτερο γύρο προγραμμάτισε δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη που είναι η ημέρα που γίνονται τα ντιμπέιτ;».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «ο καθένας καταλαβαίνει ότι όταν κάποιος κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος, δε βάζει ένα γεγονός που δεν έχει σχέση με τη διαδικασία αυτήν την ημέρα που κατεξοχήν γίνονται τα ντιμπέιτ. Εγώ δεν έχω αρνηθεί ποτέ τον δημόσιο διάλογο, έχω κάνει έξι ντιμπέιτ στην πολιτική ζωή μου. Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας».

Όσον αφορά τους συνυποψηφίους του, σημείωσε ότι «αυτή η διαδικασία έχει αναδείξει σημαντικά πρόσωπα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Έχουμε εξαιρετικούς βουλευτές, εξαιρετικά στελέχη και, νομίζω, ότι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, το μόνο κόμμα που μπορεί να σταθεί προγραμματικά και σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού για το θέμα της κυβερνησιμότητας είναι η παράταξή μας. Θα εντείνω κι άλλο την προσπάθεια να βρω και να έρθουν κοντά μας ακόμη περισσότεροι άνθρωποι από την κοινωνία. Υπάρχει μία ανάγκη που πρέπει να καλύψει μία ομάδα: να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα βελτιώσει με έναν ριζοσπαστικό τρόπο το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού και τα προβλήματά του».

Ως προς τις οργανωτικές και επικοινωνιακές αλλαγές, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «δε μιλώ με εσωτερικούς όρους, ούτε με 80%-20%, ούτε με 70%-30%, ούτε με Αθήνα – περιφέρεια. Η άποψή μου είναι ότι χρειάζεται πιο ριζοσπαστική επικοινωνία και πόρτα – πόρτα δουλειά, ειδικά στα αστικά κέντρα, γιατί εκεί ο κόσμος δεν έχει το περιθώριο να κάνει δημόσια συζήτηση, όπως γίνεται στην περιφέρεια, οι ρυθμοί ζωής δυστυχώς είναι πιο σκληροί».

Τόνισε καταληκτικά πως «πρέπει, λοιπόν, εμείς να πάμε σε αυτόν τον κόσμο, να του πούμε τις λύσεις μας για τα ενοίκια, για την υγεία, για την ενεργειακή κρίση, για τα εργασιακά δικαιώματα που δυστυχώς είναι ακόμα στη μνημονιακή εποχή -όταν μόνο το 25% καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις, ενώ θα έπρεπε, βάσει των κοινοτικών οδηγιών, να είναι το 80%-, όταν η κυβέρνηση προεκλογικά με πελατειακούς όρους καθορίζει τον κατώτατο μισθό, ενώ θα έπρεπε να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, να μιλήσουμε στους πολύ φτωχούς συνταξιούχους για το νέο ΕΚΑΣ που αφορά 350.000 άτομα, για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Αλλά πόρτα – πόρτα».

«Πιστεύω πως πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία μας. Και πρέπει να δημιουργήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει και το ΠΑΣΟΚ έχει μια μεγάλη ευκαιρία. Η κυβέρνηση έχει φθαρεί. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατασπαράζεται. Εμείς πάμε να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο υπέρβασης. Για να το κάνουμε όμως αυτό πρέπει να αλλάξουμε», τόνισε στο Open ο Χάρης Δούκας.

«Όσοι μας λοιδόρησαν και κοίταξαν την καρέκλα, είτε δεξιά, είτε αριστερά ήταν η καρέκλα, δεν έχουν θέση ανάμεσα μας. Δε θέλουμε να γίνουμε μία κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια συνθήκη υπέρβασης όμως και θα απευθυνθούμε σε όλους. Προοδευτικούς και δημοκράτες. Θέλουμε συμμετοχή και δημοκρατία. Σε καμιά περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία. Θέλουμε αμφίπλευρη διεύρυνση, αλλά με πολιτική αυτονομία», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Αθηναίων και σημείωσε ότι «πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, ρεύματα και τάσεις και είναι σημαντική και η τάση που εκπροσωπεί κι η Άννα Διαμαντοπούλου και τη θέλουμε μαζί μας». 


 

«Τη Δευτέρα ξεκίνησε η συζήτηση. Την Τετάρτη είχε ανακοινωθεί πως θα πάει στον Πύργο ο κ. Ανδρουλάκης. Είχαμε πει από την αρχή πως θα γίνει ντιμπέιτ και στον δεύτερο γύρο. Στην ΕΡΤ είχαμε πει να οριστεί η ημερομηνία από την αρχή», δήλωσε για το ντιμπέιτ με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αναλύοντας το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί αν εκλεγεί, ο κ. Δούκας υπογράμμισε: «Θα φτιάξω μια ομάδα κρούσης. Ένα νέο πολιτικό κέντρο το οποίο θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Θέλω να είναι όλοι οι συνυποψήφιοι μου και θα συνεδριάζουμε. Θέλω την ενότητα. Και όλοι οι συνυποψήφιοι έχουν κάνει έναν πολύ μεγάλο αγώνα σε όλη τη χώρα για να δυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ. Τέτοια ευκαιρία δε θα έχουμε ξανά. Καλώ τους πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν ξανά και να απαντήσουν στο ερώτημα: Στασιμότητα ή αλλαγή».

«Πρέπει να δείξουμε ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής, ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Εμείς θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά. Να είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή, να συνθέσουμε, να ομογενοποιήσουμε και να φτιάξουμε μια μεγάλη παράταξη. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έπεισε πως το ΠΑΣΟΚ είναι μια επιλογή διακυβέρνησης», σημείωσε.

Στο ερώτημα αν θα ορίσει αντιπροέδρους, αντιγύρισε πως «υπάρχουν πολλοί ρόλοι στο ΠΑΣΟΚ. Όλοι θα πρέπει να έχουν ρόλο και ευθύνη. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα πολιτικό κέντρο. Δε θέλω να αποφασίσω εγώ. Θα τα θέσω τα ζητήματα στα αρμόδια Όργανα», ενώ τόνισε πως δεν έχει αποφασίσει για το ποιος θα τον εκπροσωπεί στη Βουλή σε περίπτωση που εκλεγεί την Κυριακή. Σε περίπτωση δε, που δεν εκλεγεί, υποστήριξε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ενότητα στην πρώτη γραμμή.

Σχετικά με τη θητεία του στον Δήμο Αθηναίων, ο Χάρης Δούκας σημείωσε ότι δέχεται πόλεμο από την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. «Δέχθηκα έναν πόλεμο ανελέητο από την κυβέρνηση μόλις ανέλαβα στον Δήμο. H κυβέρνηση έχει δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στους Δήμους. Η ΚΕΔΕ στην τελευταία ανακοίνωση της ανάφερε πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα μπει λουκέτο. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στην τοπική αυτοδιοίκηση».

«Στον Δήμο Αθηναίων έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση μεγάλων έργων. Έχουμε ξεκινήσει τη Διπλή Ανάπλαση. Πρόκειται για μια κοσμογονία. Έχουμε φτιάξει ένα σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων που μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων στο 50% και μειώνουμε την ένταση και την πίεση στη Φυλή. Και είναι πρότυπο σε όλη την Ευρώπη. Προχωράμε στην Κυψέλη με ένα μικρό-δάσος. Δεν μπορείς να αξιολογήσεις έναν Δήμαρχο σε έξι μήνες», ανέφερε για τη μέχρι σήμερα θητεία του ως δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: