5.10.24

«Αγνοείται» ο διάδοχος του Νασράλα - Μακρόν: Στοπ στις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ...



 Τη στιγμή που οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο κλιμακώνονται και ενώ το Τελ Αβίβ δρομολογεί αντίποινα κατά του Ιράν, πηγές ασφαλείας του Λιβάνου αλλά και πηγή από τη Χεζμπολάχ αναφέρουν ότι χάθηκαν τα ίχνη του Χασέμ Σαφιεντίν, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Χασάν Νασράλα...

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που πραγματοποιεί από την Παρασκευή το Ισραήλ κατά στόχων στα νότια προάστια της Βηρυτού, έχουν εμποδίσει τα συνεργεία διάσωσης από την πραγματοποίηση ερευνών σε έναν συγκεκριμένο σημείο (που αποτέλεσε στόχο της αεροπορικής επιδρομής), στον οποίο εκτιμάται ότι ίσως σκοτώθηκε ο Χασέμ Σαφιεντίν. Όπως ανέφερε μία από τις πηγές, ο Σαφιεντίν δεν έχει εντοπιστεί μετά από τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή.

Μακρόν: Όχι όπλα στο Ισραήλ
Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση και να σταματήσει ο πόλεμος. Στο πλαίσιο αυτό πρότρεψε να σταματήσει ο εφοδιασμός του Ισραήλ με φορτία όπλων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εξεύρεση διεξόδου. 

«Νομίζω ότι η προτεραιότητα σήμερα είναι να επιστρέψουμε σε μία πολιτική λύση κι αυτά τα όπλα που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να σταματήσουν να πωλούνται. Η Γαλλία δεν εξάγει κάποια από αυτά», δήλωσε ο Μακρόν στο ραδιόφωνο France Inter radio και πρόσθεσε: «Η προτεραιότητά μας τώρα είναι η αποφυγή της κλιμάκωσης. Ο λαός του Λιβάνου δεν πρέπει να θυσιαστεί. Ο Λίβανος δεν μπορεί να γίνει μία άλλη Γάζα».

Η Γαλλία είναι προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, αλλά όχι από τους μεγαλύτερους (όπως οι ΗΠΑ). Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, οι πωλήσεις όπλων της Γαλλίας προς το Ισραήλ καταγράφονται στα 30 εκατομμύρια ευρώ για το 2023.

Δεν ανησυχεί το Ιράν
Μπορεί να υπάρχουν αναφορές ότι το Ισραήλ θα βομβαρδίσει το Ιράν, ωστόσο ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μόσεν Πακνετζάντ δήλωσε «δεν ανησυχεί» σχετικά με την κλιμάκωση της πολεμικής κρίσης στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη έχει ανακοινώσει σε υψηλούς τόνους ότι τυχόν χτύπημα του Ισραήλ θα επιφέρει την ιρανική αντίδραση, η οποία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. 

► Σημαντικές εξελίξεις: 

→ Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη χώρα: μεταξύ αυτών, 127 παιδιά και 261 γυναίκες.

→ Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της στο Τουλκαρέμ είναι μεταξύ των 18 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη επίθεση ισραηλινών μαχητών στον κατεχόμενο προσφυγικό καταυλισμό της Δυτικής Όχθης.

→ Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε 15 στόχους σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

→ Στη Γάζα, τουλάχιστον 41.825 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 96.910 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2023. Στο Ισραήλ, τουλάχιστον 1.139 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και περισσότεροι από 200 άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.