8.10.24

Μαίνεται ο ανταρτοπόλεμος στη «γαλάζια» πολυκατοικία...

Στο κενό φαίνεται πως πέφτουν οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και την κοινοβουλευτική ομάδα...

Παρά τα υπουργικά «μασάζ» από Νίκη Κεραμέως και Αδωνη Γεωργιάδη, τα τραπεζώματα και τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά, όσα συντελέστηκαν τη βδομάδα που πέρασε απέδειξαν ότι το «χτύπημα» των έντεκα κατά του Κωστή Χατζηδάκη για τους «απροστάτευτους δανειολήπτες» από τα «νύχια» των funds και των τραπεζών ήταν μόνο η αρχή.

Ακολούθησε η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οκτώ «γαλάζιοι» βουλευτές στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας με τίτλο «Επέκταση απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη». Οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιάννης Ανδριανός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γεώργιος Καρασμάνης, Γιάννης Πασχαλίδης και Μίλτος Χρυσομάλλης, οι οποίοι δεν είχαν συνυπογράψει την επίμαχη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και έχουν σαφείς σαμαρικές και καραμανλικές αναφορές, ζήτησαν από τους δύο υπουργούς να διευκρινίσουν εάν προτίθενται να επεκτείνουν την απαλλαγή από τη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα συμπεριλαμβάνοντας όσους συνταξιούχους πληρούν τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
    
Ενδιαφέρον προκάλεσε ότι οι οκτώ βουλευτές έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας λόγω της διακριτής μεταχείρισης των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ επέκριναν τις αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων επί ημερών Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, τις οποίες χαρακτήρισαν υπέρμετρες σε κάποιες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι η ερώτηση κατατέθηκε μετά την «κοινοβουλευτική ενημέρωση» της Ν. Κεραμέως και πριν από την αντίστοιχη διαδικασία από τον Αδ. Γεωργιάδη προφανώς και έχει την αξία του, με το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την κατάθεση της ερώτησης να προσπαθεί να τη διαχωρίσει από την αντίστοιχη πρωτοβουλία των έντεκα, αφήνοντας να διαρρέει ότι «η ερώτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής τους αποστολής».

 Επανήλθε ο Βλάχος για τα «κόκκινα» δάνεια

Μία μέρα μετά την ερώτηση των οκτώ ο Γιώργος Βλάχος, ο οποίος είχε συνυπογράψει την ερώτηση των έντεκα, επανήλθε στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον παρακολουθούμενο υπουργό με την κωδική ονομασία «5046c». Ειδικότερα, λίγες ώρες πριν από την επετειακή εκδήλωση στη Ρηγίλλης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, η οποία τελέστηκε υπό τις ηχηρές απουσίες των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής με τη ΝΔ κατέδειξε μέσω της κοινοβουλευτικής του πρωτοβουλίας πως η πρώτη απάντηση του Κ. Χατζηδάκη έριξε λάδι στη φωτιά. Διότι εκτός του ότι αποσαφηνιζόταν πως δεν είχε καμία πρόθεση να συμβάλει στην εξομάλυνση αυτού του μείζονος κοινωνικού προβλήματος που απασχολεί 2,2 εκατ. οφειλέτες, ο υπουργός παρέπεμπε τους βουλευτές σε τεχνικού τύπου απαντήσεις της αρμόδιας γ.γ., κάτι που χαρακτηρίστηκε «πολιτική απρέπεια» από τον Νικήτα Κακλαμάνη.

«Μετά την απάντησή σας στην κοινή ερώτηση με άλλους συναδέλφους σχετικά με την προστασία των δανειοληπτών, ερωτήματα που θέσαμε δεν έλαβαν απάντηση, αλλά και νέα που δημιουργήθηκαν, αφού ταυτόχρονα γινόμαστε αποδέκτες νέων αιτημάτων των πολιτών» αναφερόταν στην επίκαιρη ερώτηση, η οποία προβλέπει απαντήσεις με όρους φυσικής παρουσίας και πλήρους δημοσιότητας από την ολομέλεια της Βουλής, με τον Γ. Βλάχο να ζητά από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει εάν «υπάρχει η βούληση από μέρους του υπουργείου σας για νέες παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία και δικαιοσύνη μεταξύ Τραπεζών – Funds και δανειοληπτών, κλείνοντας οριστικά ένα κρίσιμο κοινωνικό και οικονομικό θέμα που άνοιξε η κρίση με ευθύνη και των δυο πλευρών».
 
«Προκλητικοί λογαριασμοί ρεύματος»

Τη σκυτάλη πήρε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο βουλευτής Λαρίσης με τη ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στον Θεόδωρο Σκυλακάκη για τους «προκλητικούς λογαριασμούς ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών», καθώς –όπως σημείωνε σε ανακοίνωσή του– έγινε αποδέκτης παραπόνων από αγρότες που λαμβάνουν λογαριασμούς της ΔΕΗ ως έναντι τη στιγμή που οι αρδευτικές παροχές τους δεν είναι ακόμη σε λειτουργία και έχουν εξοφλήσει τις περυσινές οφειλές τους.

«Επίσης, υφίστανται διαμαρτυρίες αγροτών για την αποστολή λογαριασμών ρεύματος με προσαυξήσεις για πλημμυρισμένες αρδευτικές παροχές και περίοδο κατανάλωσης, που περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που οι παροχές αυτές είναι κατεστραμμένες» σημειώνει ο Μάξ. Χαρακόπουλος και ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί «προκειμένου να διαγραφούν οι προκλητικές χρεώσεις ρεύματος και οι προσαυξήσεις σε μη αποκατεστημένες αρδευτικές παροχές, οι οποίες έχουν εξοργίσει τους αγρότες των παρακάρλιων περιοχών, όπου τα δίκτυα άρδευσης και οι υποδομές ρευματοδότησης καταστράφηκαν ολοσχερώς».

 Εκνευρισμός για την Αγαπηδάκη


Κατά τη διάρκεια της δεύτερης «κοινοβουλευτικής συνάντησης» με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αίσθηση προκάλεσε η κόντρα που προέκυψε ανάμεσα στον Νικ. Κακλαμάνη και την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε πως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν μπορεί να υλοποιείται με γιατρούς που δεν έχουν ολοκληρώσει το αγροτικό τους, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να εκνευρίζει αρκετούς βουλευτές με το ύφος της, γεγονός που οδήγησε τον Αδ. Γεωργιάδη στην απόφαση να πάρει πάνω του τη διαδικασία για να μην ξεφύγει η κατάσταση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: