3.10.24

Ο Λίβανος ανταπέδωσε τα πυρά για πρώτη φορά σε ένα χρόνο...


Νέες επιδρομές στη Βηρυτό...
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ σφυροκοπά κυρίως νότια προάστια της Βηρυτού...

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι τρεις νέες ισραηλινές επιδρομές έπληξαν σήμερα το μεσημέρι τα νότια προάστια της Βηρυτού, μετά από μια νύχτα έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών. «Εχθρικά αεροπλάνα εξαπέλυσαν τρία πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού», σύμφωνα το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον IDF ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα τοποθεσίες που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ως εγκαταστάσεις μυστικών πληροφοριών και επικοινωνιών στη Βηρυτό. Οι στόχοι περιελάμβαναν εργαζόμενους στο τμήμα μυστικών υπηρεσιών, εξοπλισμό παρακολούθησης, αρχηγεία και άλλες υποδομές.

Στο μεταξύ, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι ανταπέδωσε ισραηλινά πυρά, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, μετά τον θάνατο ενός στρατιώτη του λιβανικού στρατού στον νότιο Λίβανο.

«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός εχθρός έθεσε στο στόχαστρο ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Μπιντ Τζμπεϊλ στο νότιο Λίβανο και στρατιωτικοί απάντησαν στα πυρά», ανακοίνωσε ο στρατός.

Μέχρι τώρα, η Χεζμπολάχ πολεμούσε το Ισραήλ και ο λιβανέζικος στρατός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι μέρος στη σύγκρουση. Ο λιβανέζικος στρατός αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι απέσυρε τις δυνάμεις του από τα σύνορα ενόψει της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας.

Περισσότεροι από 40 διασώστες και πυροσβέστες έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο τις τρεις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Από τον περασμένο Οκτώβριο τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων στη χώρα ανέρχονται σε 1.974, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλες εξελίξεις συνοπτικά

Πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές ακούστηκαν στη Βηρυτό το απόγευμα της Πέμπτης, με μια από αυτές να φέρεται να έπληξε το γραφείο ενημέρωσης της Χεζμπολάχ στη Νταχιγιέ, στα νότια προάστια της Βηρυτού. Αξιωματούχος είπε ότι ήταν ασφαλείς, παρά την έκρηξη. Το Ισραήλ είπε ότι είχε βάλει στόχο την επιχείρηση πληροφοριών της Χεζμπολάχ
Είκοσι οκτώ εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο Λίβανο σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, περιέγραψε το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, το οποίο σκότωσε νοσηλευτές, ως «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Τουλάχιστον επτά άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση κατά της Ισλαμικής Οργάνωσης Υγείας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η επίθεση ήταν η δεύτερη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Βηρυτού αυτή την εβδομάδα.
Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε άλλη μια εντολή στους κατοίκους του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μεταξύ άλλων από την πόλη Ναμπατιέ, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πληθυσμού του Λιβάνου στο νότο. Εκτός από την πόλη, προσδιορίζονται περισσότερες από 20 άλλες τοποθεσίες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Λιβάνου Νασέρ Γιασίν δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον Λίβανο έχει ξεπεράσει το 1,2 εκατομμύριο. 
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, αποφάσισε σήμερα να στείλει στρατιώτες στην Κύπρο για τον επαναπατρισμό υπηκόων του από το Λίβανο, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο Belga, υπό το φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: