1.10.24

Χορτάσαμε κυβερνητικές δικαιολογίες, ενώ η Κορινθία καίγεται για τρίτη ημέρα...



Μάχη με τις φλόγες σε διάσπαρτες εστίες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις • Του Μαρινάκη του φταίνε οι στενοί δρόμοι, του Κικίλια οι χαράδρες, ενώ ο Μητσοτάκης αποκάλεσε την πυρκαγιά «εκκρεμότητα»...
Για τρίτο 24ωρο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στην Κορινθία.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι τραγικός, καθώς μετράμε δύο χαμένες ζωές, ενώ σήμερα καταγράφηκαν δύο τραυματίες πυροσβέστες. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, καθώς η πύρινη λαίλαπα έχει κάψει σχεδόν 80.000 στρέμματα, ενώ έχει κάψει σπίτια και άλλα κτίρια. Η πραγματική εικόνα θα καταγραφεί μόλις σβήσει εντελώς το μέτωπο.

Σήμερα οι κάτοικοι στα Σοφιανά κλήθηκαν ξανά μέσω προειδοποιητικού μηνύματος του 112, να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ρέθι, λίγο μετά τις 7 το πρωί. Χθες εντολές εκκένωσης δόθηκαν σε Πύργο, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα.

Στο σημείο επιχειρούν περισσότεροι από 400 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, ενώ αναμένονται και οι ενισχύσεις από την Ιταλία και την Κροατία μετά το καθυστερημένο αίτημα της κυβέρνησης για ευρωπαϊκή συνδρομή.

Τα πιο δύσκολα σημεία αυτή τη στιγμή είναι σε Σοφιανά, Σπαρτιναίικα, Ξανθοχώρη, Πελλήνη, αλλά και στο Μαύρο Όρος απέναντι από την Ευρωστίνα.

Μια… εκκρεμότητα

Μέσα σε αυτή τη χαοτική κατάσταση κι ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με ακόμη ένα ανεξέλεγκτο μέτωπο και μάλιστα αρχές Οκτώβρη, η κυβέρνηση που πριν από μερικές ημέρες πανηγύριζε για την… αποτελεσματικότητά της, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί και να απαντήσει στην κριτική.


Ο πρωθυπουργός, βέβαια, από το βήμα της Βουλής προτίμησε να κλείσει άρον άρον το θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου δύο συνανθρώπων μας κι ενώ χθες δεν έκανε καμία αναφορά στη συνεδρίαση του υπουργικού, έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για «για την τραγική απώλεια δύο συμπολιτών μας στην πολύ δύσκολη φωτιά στην Κορινθία, μια φωτιά η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά ότι αυτά τα οποία γνωρίζαμε σχετικά με τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μάλλον πρέπει να αναθεωρηθούν».

Στη συνέχεια, βέβαια, έσπευσε να χαρακτηρίσει το μεγάλο μέτωπο ως «εκκρεμότητα» και να πετάξει το μπαλάκι στον Βασίλη Κικίλια για να συνεχίσει απρόσκοπτα την ομιλία του.

«Ο αρμόδιος υπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για την εξέλιξη της προσπάθειας αντιμετώπισής της. Ο κρατικός μηχανισμός είναι πλήρως κινητοποιημένος και ελπίζω και εύχομαι σύντομα να τελειώσουμε με αυτή την εκκρεμότητα».

Το μικροκλίμα και οι χαράδρες

Τι είπε, όμως, με τη σειρά του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας; Ο ίδιος υπουργός που αυτοαποθεωνόταν πριν από λίγες ημέρες; 

Ο Βασίλης Κικίλιας πέταξε όλες τις ευθύνες από την κυβέρνηση μίλησε για τις μεγάλες δυσκολίες λόγω του ανάγλυφου με τις χαράδρες, τα ρέματα και τις πολύ ψηλές κορυφές.

Πάντα στον χορό των δικαιολογιών θέση έχει και το μικροκλίμα, οπότε ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μια κρισιμότητα».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αφήσει και τις γνωστές υπόνοιες σημειώνοντας ότι η φωτιά ξεκίνησε από «ένα αχαρτογράφητο χωράφι μέσα σε δασική περιοχή που δεν μπορέσαμε να περάσουμε. Δυστυχώς φαίνεται ότι η πλειονότητα των πυρκαγιών σε δύσκολες περιοχές εμπεριέχει ανθρώπινο παράγοντα».

«Αν μας ρωτάτε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου περιμέναμε ότι θα είχαμε μία τόσο μεγάλη δυσκολία, σας λέμε ότι προφανώς όχι δεν περιμέναμε σε αυτήν την χρονική περίοδο θα έχουμε τόσες πολλές ενάρξεις και δύσκολες πυρκαγιές» είπε ο πανέτοιμος υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τα άλλα συνέστησε σε όλους ψυχραιμία και τόνισε ότι θα έχουμε «κάποια στιγμή τα αποτελέσματα που θέλουμε». 

Τέλος, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε τον τόνο για τη γραμμή που ακολουθείται λέγοντας ότι «υπήρξε μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων λόγω της στενότητας των δρόμων» και στη συνέχεια περιορίστηκε στο να απαριθμήσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις που υπάρχουν στην περιοχή.

Του φταίνε οι στενοί δρόμοι

«Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο κάτοικοι της περιοχής, έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί τη "στενότητα των δρόμων" της περιοχής!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση.

«Πρόκειται για μία ακόμη... σπουδαία διαπίστωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία διαβεβαίωνε, διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Και τώρα, στα τέλη της, "ανακάλυψαν" πως το Ξυλόκαστρο Κορινθίας έχει… στενούς δρόμους και "δύσκολο" γεωγραφικό ανάγλυφο. Πράγματι, εξαιρετική η προετοιμασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.