27.10.24

ΣΥΡΙΖΑ: μητέρα των μαχών, το συνέδριο...



Σε κλίμα έντασης έληξε χθες τα μεσάνυχτα η προθεσμία εγγραφής μελών στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ μία ημέρα πριν είχε λήξει η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος...Στοιχεία για τον αριθμό των νέων μελών δεν υπάρχουν φυσικά, αντιθέτως, οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι οι γνωστοί 4: Γκλέτσος, Πολάκης, Φάμελλος, Φαραντούρης (κατ’ αλφαβητική σειρά). Ακριβέστερα, πάντως, την ηγεσία του κόμματος διεκδικούν 4+1, δεδομένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει στην κάθοδο στο συνέδριο.

Το θερμόμετρο έχει ανεβεί τα τελευταία 24ωρα με αντεγκλήσεις σε οργανώσεις μελών, κυρίως στο Λεκανοπέδιο, όπου συγκεντρώνονται και οι κύριες δυνάμεις του τέως προέδρου. Η επιθυμία τοπικών μελών - «κασσελίστας» να υιοθετήσει ψήφισμα η οργάνωση στην οποία ανήκουν, υπέρ του προέδρου τους, ήταν εξ αρχής λόγος έντασης. Επιπλέον, η διαπίστωση ότι άγνωστος αριθμός αιτήσεων υποψήφιων νέων μελών μάλλον θα απορριφθεί λόγω έλλειψης στοιχείων (π.χ. διεύθυνση) εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέο γύρο έντασης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής νέων μελών, σε μία εβδομάδα από σήμερα θα διεξαχθεί, στις οργανώσεις, η εκλογή συνέδρων: η ψηφοφορία θα είναι μονοήμερη (είτε Σάββατο είτε Κυριακή). Ανευ υπερβολής, πρόκειται για την κρισιμότερη ΣΥΡΙΖΑϊκή κάλπη τα τελευταία χρόνια, τη «μητέρα των μαχών». Από τον αριθμό των συνέδρων που θα εκλέξουν τα δύο βασικά στρατόπεδα, νέα πλειοψηφία και «κασσελίστας», θα εξαρτηθούν πάρα πολλά για την πορεία και την τύχη του κόμματος. Οχι τυχαία, οι υποψήφιοι πρόεδροι προσκαλούσαν εν δυνάμει ψηφοφόρους τους, όχι να τους ψηφίσουν στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών (αυτός έπεται ούτως ή άλλως) αλλά να εγγραφούν πρώτα και μετά να ψηφίσουν για συνέδρους. Ενώ πριν από την εκλογή συνέδρων, εντός της εβδομάδος, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, με αντικείμενο το πράσινο φως στις τέσσερις υποψηφιότητες, οι οποίες θα προωθηθούν στο συνέδριο της 8ης Νοεμβρίου.

Διαφορετικά ταλέντα

Από την πλευρά της νέας πλειοψηφίας εκπέμπεται μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν το 50%+1. Αναγνωρίζουν ότι το αντίπαλο στρατόπεδο έχει προβάδισμα σε περιοχές της πρωτεύουσας (Α’ Αθήνας, Δυτική Αθήνα), πιστεύουν ωστόσο ότι η γενική εικόνα θα είναι υπέρ τους. Χαρακτηριστικά, «ο Κασσελάκης μπορεί να ξέρει να κάνει selfie, αλλά εμείς ξέρουμε να κάνουμε συνέδριο, ο καθείς και το ταλέντο του», σχολίαζε μέλος της Π.Γ. Οι «87» και οι σύμμαχοί τους ποντάρουν επίσης στο γεγονός ότι η εμπειρία Κασσελάκη έχει τρομάξει πολλούς αριστερούς, που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στις κάλπες διορθώνοντας το, κατ’ αυτούς, λάθος.

Στον αντίποδα, το στρατόπεδο Κασσελάκη ποντάρει στους χιλιάδες εθελοντές που ενεγράφησαν στην πλατφόρμα του. Παρά ταύτα, δύο μεμονωμένα γεγονότα έχουν προκαλέσει προβληματισμό για την επιρροή Κασσελάκη: Πρώτον, ότι με τη συνέντευξή του στο ertnews, ο Στ. Κασσελάκης έθεσε όρους για την περαιτέρω παραμονή του στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η φράση του «η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό βασίζεται στο αν η διαδικασία του Συνεδρίου είναι δημοκρατική» εκλαμβάνεται ως παραδοχή ήττας από κάποιους στο κόμμα. Δεύτερον, η ηχηρή απουσία των περισσότερων «κασσελακικών» βουλευτών από τα εγκαίνια των γραφείων στον Ταύρο. Ακούσθηκαν πολλές εξηγήσεις, όπως ότι δεν προσκλήθηκαν βουλευτές (ήταν, ωστόσο, εκεί 3-4), επίσης είναι πιθανό να έλειπαν σε εσωκομματική αποστολή στην επαρχία. Στέλεχος των «87» δεν απέκλειε χθες να μη φθάσουν καν στο συνέδριο ο Στ. Κασσελάκης και οι συν αυτώ.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πάντως, ο Στ. Κασσελάκης θα επιδιώξει να φέρει τα πάνω κάτω στο συνέδριο και πρώτα (θα επιδιώξει) να ακυρώσει την άρση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από την Κεντρική Επιτροπή, όπως είχε την ευκαιρία να πει στους υποστηρικτές του, στη Χαλκίδα, προχθές το βράδυ. Η εκτίμηση της νέας πλειοψηφίας είναι ότι αν πάρει αυτήν την πρώτη ψηφοφορία, δεν θα σταματήσει εκεί. Θα θέσει σε ψηφοφορία την πράξη αποκλεισμού του από την προεδρική κούρσα, με τελευταίο βήμα την κατάθεση της υποψηφιότητάς του.

Δεν είναι Εφετείο

Καθώς δε υπάρχει έντονη διχογνωμία -και μέσα από τις στήλες της «Εφημερίδας των Συντακτών»- για τα όρια της Κ.Ε. αφενός, του συνεδρίου αφετέρου, το μέλος της Κ.Ε., δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης –υπέρ του Στ. Κασσελάκη αρχικώς, υπερψήφισε, ωστόσο, την πρόταση μομφής– υποστήριξε (ertnews) ότι «το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο, αλλά δεν μπορεί να αποφασίζει για τα πάντα. Λειτουργεί στο πλαίσιο του καταστατικού, δεν είναι απόλυτος μονάρχης». Σύμφωνα με την προσέγγισή του, το συνέδριο «δεν μπορεί να αποφασίσει αν είναι έγκυρη ή άκυρη η απόφαση της Κ.Ε., καθαίρεσης του κ. Κασσελάκη. Το συνέδριο δεν είναι Εφετείο ή Αρειος Πάγος».

Διαφορετική, φυσικά, είναι η γνώμη του επιτελείου Κασσελάκη. Οπως ανέφεραν πηγές του τ. προέδρου, είναι «εξαιρετικά θλιβερό» το να προβάλλονται ισχυρισμοί πως «η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτατο όργανο, όταν στην πραγματικότητα το Συνέδριο είναι εκείνο που έχει την εξουσία να εγκρίνει και ανακηρύξει υποψηφιότητες για την προεδρία». Επιπλέον, «με αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές πρακτικές και μεθοδεύσεις, οι οποίες φτάνουν πλέον έως και τη φίμωση των απλών μελών, η ευκαιριακή πλειοψηφία της Κ.Ε επιχειρεί να παρεμποδίσει την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για τις εκλογές προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ». Οι ίδιες πηγές ομνύουν, τέλος, στην ενότητα και τη δημοκρατία, ως «πυλώνες της πορείας μας», μολονότι η φρασεολογία του επικεφαλής τους ενίοτε κάθε άλλο παρά ενωτική είναι...

Στο Αρκαλοχώρι

Επιμένοντας στην κοινωνική ατζέντα, ο Σωκράτης Φάμελλος, χθες από την Κρήτη και το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, τρία χρόνια και ένα μήνα μετά την καταστροφική δόνηση, συναντήθηκε με τους κατοίκους. Σε δηλώσεις του, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατήγγειλε ότι «δεν έχει αποπληρωθεί ούτε μία οικοδομική άδεια ανακατασκευής για τους πολίτες, από τουλάχιστον 4.000 πολίτες που έχουν ξεσπιτωθεί και άλλους που νοικιάζουν εδώ. Τα σχολεία είναι ακόμα σε μια κατάσταση που όχι απλά δεν έχουν αντικατασταθεί, αλλά δεν έχουν καν κατεδαφιστεί. Δεν έχουν προχωρήσει ούτε οι δημόσιες υποδομές. Και αυτή είναι η αριστεία του κυρίου Μητσοτάκη εδώ στο Αρκαλοχώρι. Να έρθει να αξιολογηθεί, μαζί με τον κύριο Τριαντόπουλο. Τρία χρόνια και ένα μήνα μετά τον σεισμό».

Την Αθήνα, συγκεκριμένα τον Δήμο Πεύκης – Λυκόβρυσης, επέλεξε χθες βράδυ ο επίσης υποψήφιος πρόεδρος και ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, προκειμένου να παρουσιάσει τις 10 + 10 προτάσεις για την ανασυγκρότηση του κόμματος και της χώρας αντιστοίχως.

Αντιθέτως, τον Βορρά επέλεξαν για το τριήμερο οι κ.κ. Πολάκης και Κασσελάκης. Ο βουλευτής Χανίων θα επισκεφθεί σήμερα την Ξάνθη, την Καβάλα, τη Δράμα, όπου θα συναντηθεί με υγειονομικούς αλλά και την τοπική Επιτροπή Αγώνα για τη Ματαίωση Εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών (στη Δράμα). Ενώ αύριο στην Καβάλα θα έχει συνάντηση με απολυμένους εργαζόμενους Λιπασμάτων & Πετρελαίων.

Η Χαλκιδική, σήμερα, η Δράμα, η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη, αύριο, είναι, τέλος, οι σταθμοί της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη.

Νίκος Παπαδημητρίου

efsyn.gr 




Δεν υπάρχουν σχόλια: