Η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει τον ν. 5099/2024 για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, τον οποίο ψήφισε η ίδια...
Η νέα νομοθεσία, κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022, έχει ως αποστολή την προστασία των χρηστών έναντι των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών που διακινούν βίαια βίντεο μεταξύ ανηλίκων, μουσική με χυδαίο περιεχόμενο σε βάρος των γυναικών και υπέρ της διακίνησης ναρκωτικών, ρατσιστικό ή υβριστικό λόγο.Η νομοθεσία, που φέρει τον τίτλο «Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες» ή «Digital Services Act» (DSA) ορίζει την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων ως Εθνικό Συντονιστή Ψηφιακών Υπηρεσιών, τονίζοντας ότι είναι υπεύθυνη για την εποπτεία και τον έλεγχο συμμόρφωσης με τους κανόνες της Πράξης Ψηφιακών Υπηρεσιών στην Ελλάδα. Επίσης, έχουν οριστεί ως αρμόδιες Αρχές το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για ζητήματα που συνδέονται με τις αρμοδιότητές τους, όπως η διαφήμιση και η προστασία ανηλίκων.
Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, η ΕΕΤΤ είναι υποχρεωμένη στους πρώτους έξι μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου, δηλαδή έως τα τέλη Οκτωβρίου, να συντάξει το Μητρώο των Παρόχων των Ενδιάμεσων Υπηρεσιών που διακινούν το περιεχόμενό τους στην Ελλάδα.
Εκτός όμως από τη νέα νομοθεσία, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να θεσπίσει φίλτρα για την προστασία των ανηλίκων στις πλατφόρμες, κάτι που πρότεινε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όταν η μουσική τραπ ήταν σε έξαρση.
Τα βίντεο περιελάμβαναν προτροπές για χρήση ναρκωτικών και βίας και χυδαίες αναφορές σε βάρος γυναικών και ανήλικων κοριτσιών. Η απήχηση των βίντεο έφερνε έσοδα από διαφήμιση μέσω των πλατφορμών, βοηθώντας στη νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες. Δεν υπήρξε όμως κανένα ενδιαφέρον, με το επιχείρημα πως «δεν θα βρεθεί υπουργός να περιορίσει την ελευθερία των πλατφορμών»...
Tυπολογίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου