Οταν σε μια κυβέρνηση ένας υπουργός επιτίθεται εναντίον άλλου υπουργού, είτε σαφώς είτε με υπονοούμενα, κάτι τρέχει. Δεν είναι όλα ειδυλλιακά στο εσωτερικό της, όπως η ίδια ισχυρίζεται και διατυμπανίζει. Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί το κάνει. Εχει λόγους ουσίας;... Πλασάρεται ως αντίπαλο δέος στη μάχη της διαδοχής; Διεκδικεί τα εύσημα ενός ευρύτερου ακροατηρίου; Κινείται αυτοβούλως; Λειτουργεί κατ’ εντολήν του προϊσταμένου του; Διέπραξε γκάφα; Αιφνιδιάστηκαν και μάλιστα δυσάρεστα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην Επιτροπή για την εξωτερική πολιτική, ακούγοντας τον νυν υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να αφήνει αιχμές κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών και σημερινού υπουργού Αμυνας, Νίκου Δένδια, για το Κυπριακό. Ξαφνιάστηκαν γιατί ο κ. Γεραπετρίτης δεν είχε δώσει μέχρι τώρα τέτοια δείγματα γραφής.
Ηταν σοβαρός, συνετός, απέφευγε τις εντάσεις, ήταν ήπιος ακόμη και με τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και γενικώς οι δημόσιες εμφανίσεις του και η ρητορική του δεν είχαν δώσει το δικαίωμα σε κανέναν, και εντός της Νέας Δημοκρατίας και εκτός αυτής, να υποθέσει ότι έχει στο μυαλό του άλλα πράγματα απ’ αυτά που η θέση του επιτρέπει, δηλαδή μια διαφορετική στρατηγική. Ούτε όμως ο κ. Δένδιας έχει θίξει με κάποια παρέμβασή του τον υπουργό Εξωτερικών, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνεί απολύτως με την κατευναστική, όπως πιστεύει, πολιτική που ακολουθούν Μητσοτάκης-Γεραπετρίτης έναντι της Τουρκίας. Τότε γιατί; Δύο ερμηνείες:
● Ο κ. Γεραπετρίτης έχει ενοχληθεί επειδή διάφοροι δημοσιολόγοι, ορισμένοι παράγοντες της συντηρητικής παράταξης, ανάμεσά τους βουλευτές της Ν.Δ. και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής, Σαμαράς, καθώς και τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας αμφισβητούν την πολιτική που εφαρμόζει στα ελληνοτουρκικά και εκφράζουν ισχυρές αμφιβολίες για τον διάλογο που έχει ξεκινήσει με τη γειτονική χώρα. Η λέξη υποχωρητικότητα χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους επικριτές του. Ηθελε λοιπόν να δώσει απαντήσεις σε όλους αυτούς και να δείξει ότι επί υπουργίας του το Κυπριακό μπήκε στην ατζέντα του ΟΗΕ, κάτι που δεν είχε γίνει επί υπουργίας Δένδια. Βεβαίως, αν ισχύει αυτό, προκύπτει το ερώτημα: Ο κ. Δένδιας έκανε του κεφαλιού του ή υπηρετούσε την πολιτική του επικεφαλής της κυβέρνησης; Μήπως λοιπόν η αναφορά του κ. Γεραπετρίτη σημάδευε και τον πρωθυπουργό; Τα ύστερα του κόσμου. Οπότε πάμε στην άλλη εκδοχή.
● Επειδή ο κ. Γεραπετρίτης δεν έχει παράδοση στις γκάφες όπως αρκετοί υπουργοί και δεν μας έχει συνηθίσει σε πρωτοβουλίες που έρχονται σε κόντρα με την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης, είμαστε υποχρεωμένοι να υποψιαστούμε ότι η συγκεκριμένη ενέργειά του ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Εχει λόγους ο κ. Μητσοτάκης να θέλει να κοντύνει τον Νίκο Δένδια; Εχει. Είναι ο δελφίνος του, είναι γέννημα-θρέμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ άλλοι που φιλοδοξούν να παίξουν πρώτο ρόλο και ανήκουν στην ομάδα των γελωτοποιών του πρωθιερέα προέρχονται από άλλα κόμματα, δεν έχει δώσει αφορμές στην εκδικητική κάστα που έχει εγκατασταθεί στο μέγαρο Μαξίμου, κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από το στενό σύστημα εξουσίας, δεν έχει φτιάξει (φανερά τουλάχιστον) ομάδα, είναι προσεκτικός στις δημόσιες εμφανίσεις του, δεν είναι πολωτικός με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που βρίσκονται αριστερά της Ν.Δ., διατηρεί σχέσεις με επιχειρηματίες που έχουν μέσα ενημέρωσης σπάζοντας έτσι το μονοπώλιο που είχε ο αρχηγός του, είναι μακράν ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, απέρριψε την ιδέα του πρωθυπουργού να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχει μεγάλο εκτόπισμα στις τάξεις των πατριωτών μετά την αντιπαράθεσή του στην Τουρκία σε ζωντανή μετάδοση με τον τότε ομόλογό του Τσαβούσογλου κι αυτό το κεφάλαιο δεν θέλει να το σπαταλήσει στηρίζοντας πολιτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εφ’ όλης της ύλης. Συνεπώς είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος και πρέπει να κοντύνει.
Τάσος Παππάς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου