28.10.24

Δηλητηρίασαν τα παιδιά κι ακόμα μοιράζουν γεύματα...



Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Λαμία, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων να συνεχίσει τη σύμβαση σίτισης μαθητών με εταιρεία που είχε βρεθεί στο επίκεντρο πρόσφατου διατροφικού σκανδάλου, καθώς ευθύνεται για τη δηλητηρίαση 63 παιδιών...

Μετά τα σοβαρά περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης που σημειώθηκαν σε σχολεία της περιοχής, οι γονείς και μερίδα δημοτικών συμβούλων εκφράζουν ανησυχίες και αγανάκτηση, καταγγέλλοντας υποβάθμιση της ασφάλειας και της υγείας των μαθητών.

Η εν λόγω εταιρεία είχε βρεθεί στο στόχαστρο των Αρχών όταν καταγράφηκαν κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης, με τους ελέγχους του ΕΟΔΥ να αποκαλύπτουν την ύπαρξη του βακτηρίου του σταφυλόκοκκου στα σχολικά γεύματα. Λίγο αργότερα, η μονάδα της εταιρείας υπέστη ζημιές από πυρκαγιά.

Παρά την κρισιμότητα των περιστατικών, η εταιρεία συνέχισε να συμμετέχει σε μεγάλες δημόσιες συμβάσεις για τη σίτιση σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλους οργανισμούς, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες.

Τι αναφέρει ο Δήμος Λαμιέων

Μετά από ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, ο Δήμος Λαμιέων προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι η σύμβαση για τη σίτιση του σχολείου παραμένει σε ισχύ και δεν συνδέεται με πρόσφατα κρούσματα δηλητηρίασης μαθητών σε άλλη περιοχή.

Σύμφωνα με τον Δήμο, η σύμβαση αυτή λήγει στις 28 Μαρτίου 2025, και αφορά διαφορετική συνεργασία από εκείνη που είχε συναφθεί με τον ΟΠΕΚΑ, η οποία παρουσίασε προβλήματα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο Δήμος κάνει λόγο για  στοιχεία που τεκμηριώνουν τη συμμόρφωση της εν λόγω εταιρείας στις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Συγκεκριμένα, υπάρχει απόφαση του ΕΦΕΤ από τον Ιούλιο του 2024, με την οποία άρεται η αναστολή λειτουργίας της μονάδας της εταιρείας, έπειτα από τη διαπίστωση ότι πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή παραγωγή τροφίμων.

Επιπλέον, μετά από αίτημα του Δήμου, οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επιβεβαίωσαν πως έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι, και ότι η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί νόμιμα και σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανονισμούς.

Ο Δήμος Λαμιέων τονίζει πως δεν έχει παραλάβει κανένα επίσημο έγγραφο που να επιβάλει αποκλεισμό της εταιρείας από δημόσιες συμβάσεις, οπότε, βάσει των θετικών γνωμοδοτήσεων και της νομικής υπηρεσίας του, η σύμβαση διατηρείται σε ισχύ. Ο Δήμαρχος Πανουργιάς Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε πως προτεραιότητα του Δήμου είναι η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών, και διαβεβαίωσε ότι θα λαμβάνονται συνεχείς έλεγχοι ποιότητας των τροφίμων έως τη λήξη της σύμβασης.

Η ανακοίνωση Δήμου Λαμιέων για τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου

Σχετικά με την απόφαση, που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων, την 23/10/2024,  για τη διατήρηση σε ισχύ συμβάσεως, που είχε συναφθεί,  για τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας,  διευκρινίζουμε, ότι η σύμβαση που συνδέει το Δήμο Λαμιέων, με την εταιρεία,  που έχει αναλάβει τη σίτιση στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας,  δεν έχει καμία σχέση με τη σύμβαση μεταξύ της ίδιας εταιρείας και του ΟΠΕΚΑ, κατά την εκτέλεση της οποίας παρατηρήθηκαν τα κρούσματα δηλητηριάσεως μαθητών.

Η σύμβαση, που μας αφορά,  είναι σε ισχύ και λήγει  28/3/2025.

Έχουμε στη διάθεσή μας έγγραφο του ΕΦΕΤ για την άρση της  αναστολής λειτουργίας της εγκατάστασης, με ημερομηνία 3-7-2024, το οποίο καταλήγει, ότι η άρση της αναστολής λειτουργίας, γίνεται  «λόγω διαπίστωσης πραγματοποίησης όλων των απαραίτητων ενεργειών αποκατάστασης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πλήρωση των απαιτήσεων της ισχύουσας νομοθεσίας για την παραγωγή ασφαλών προϊόντων». Επίσης λάβαμε,  μετά από αίτηση,  έγγραφες ενημερώσεις από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και της Διεύθυνση  Ανάπτυξης  της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με τις οποίες μας γνωστοποιείται, ότι ο εν λόγω ανάδοχος συνεχίζει να λειτουργεί νόμιμα και διαθέτει γνωστοποίηση λειτουργίας. Επιπλέον βεβαιώνεται, ότι έχει διενεργηθεί υγειονομικός έλεγχος και ότι τηρούνται οι όροι των Υγειονομικών Διατάξεων.

Επιπλέον στο Δήμο Λαμιέων, δεν έχει κοινοποιηθεί κανένα επίσημο έγγραφο,  με το οποίο να μας γνωστοποιείται, ότι έχει επιβληθεί,  ως διοικητική κύρωση, ο οριζόντιος αποκλεισμός της εν λόγω εταιρείας, ώστε να μην μπορεί να συμμετέχει σε δημόσιες συμβάσεις.

Ενόψει των ανωτέρω και από τη στιγμή,  που γνωμοδότησε θετικά και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου, αναγκαστικά  η σύμβαση αυτή διατηρήθηκε σε ισχύ, μέχρι το χρόνο της λήξης της.

Επειδή σε κάθε περίπτωση όμως προτεραιότητά μας είναι η υγεία των παιδιών μας, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, ότι θα μεριμνήσουμε, μέχρι τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Λαμιέων, Πανουργιάς Παπαϊωάννου, στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του θέματος,  το επίπεδο της ποιότητας των τροφίμων, να ελέγχεται τακτικά από τους αρμόδιους φορείς...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: