17.10.24

Κατηγορώ κατά Κασσελάκη η απόφαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ...



«Η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, αποτελεί άλλο ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο γεγονός, μετά την αποστολή του εξωδίκου...», τονίζεται μεταξύ άλλων • Ορισμένες τοποθετήσεις μελών αποτέλεσαν ευθείες επιθέσεις και διανθίστηκαν από βαριές κατηγορίες... 
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη ακόμα μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη σκιά των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων που συντηρούν το κλίμα «εμφυλίου πολέμου», λίγο πριν από το συνέδριο του κόμματος. Όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η κατηγορία κατά του τέως προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, ότι φτιάχνει «ένα κόμμα μέσα στο κόμμα».


Η απόφαση που υιοθετήθηκε τελικά από την Π.Γ. αποτελεί ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον του τέως προέδρου, τον οποίο φωτογραφίζει, χωρίς να τον κατονομάζει. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, αποτελεί άλλο ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο γεγονός, μετά την αποστολή του εξωδίκου στην ΚΕ και την ΠΓ του κόμματος. Είναι μια επιλογή συνειδητά παραπλανητική, αφού χρησιμοποιεί στο domain name και στο εσωτερικό της, το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και ανταγωνιστική στο κόμμα μας».

Με αφορμή τις κατηγορίες Κασσελάκη, πως πληρώνονται 50 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στην απόφαση της Π.Γ. προστίθεται ότι «οι προσβλητικές αναφορές σχετικά με τους δήθεν 50 εργαζόμενους μέλη της Κ.Ε., εκτός του ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, προσβάλλουν συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσιδιάζουν σε αντιλήψεις και επιθέσεις άλλων πολιτικών χώρων. Τα μέλη του κόμματος και των οργάνων, τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος, δεν είναι ούτε υπάλληλοι, ούτε υφιστάμενοι κανενός».


Επίσης καταδικάζονται «απερίφραστα τα πρωτοφανή για τον χώρο μας έκτροπα που διαδραματίστηκαν έξω από τον χώρο της συνεδρίασης του οργάνου, οποιαδήποτε φραστική ή άλλη επίθεση  εναντίον  στελεχών του κόμματος, και εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης που κάλυπταν τις εργασίες της Κ.Ε., καθώς και παρόμοιες απαράδεκτες συμπεριφορές σε οργανώσεις και κομματικές διαδικασίες.» 

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι «κανείς και καμιά δεν μπορεί να παρεμποδίσει τη θεσμική συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ανακόψει την αναγκαία ανασυγκρότηση του, και να του στερήσει το καθήκον και την εντολή για αξιωματική αντιπολίτευση, που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές», καθώς και ότι «η συστηματική προσπάθεια να διαχυθεί ένα κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης μεταξύ των αριστερών, προοδευτικών πολιτών θα πέσει στο κενό». 

Ολόκληρη η απόφαση της Π.Γ. ακολουθεί παρακάτω, μετά τις τοποθετήσεις.

Οι τοποθετήσεις 

Όπως αναφέρθηκε, κυριάρχησαν ξανά υψηλοί τόνοι, με ορισμένες από τις τοποθετήσεις των μελών της Π.Γ. να συνιστούν ευθείες επιθέσεις και να διανθίζονται από βαριές κατηγορίες. 

Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Παύλος Πολάκης, φέρεται να χαρακτήρισε ως «απαράδεκτα και αποκρουστικά» όσα είπε ο Στ. Κασσελάκης στις συνεντεύξεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Πολάκης πρόσθεσε ότι «η αναφορά πως ντρέπεται να χάσει από βουλευτή του, δείχνει έναν εγωπαθή νάρκισσο και η αναφορά περί συμμετοχικής αμεσοδημοκρατίας δείχνει αδολφοχιτλερισμό».

Από τα πυρά του κ. Πολάκη δεν ξέφυγε η ομάδα των «87», καθώς –σύμφωνα πάντα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ– ανέφερε τα εξής:  «Για να λέμε όλη την αλήθεια, εσείς οι 87 κλπ την έχετε κάνει τη μ@λ@κία με τον αποκλεισμό και τώρα το παίζει πληγωμένος πρίγκηπας. Αν έρθει κανονικός κόσμος να ψηφίσει αυτός ο νάρκισσος δεν θα βγει πρόεδρος. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διώξει κόσμο και κάποιοι από τους 87 με τις συνεντεύξεις τους κάνουν το ίδιο».

Σύμφωνα με πηγές, η Όλγα Γεροβασίλη κατά την παρέμβασή της ανέφερε ότι ο Στ. Κασσελάκης «έχει σχέδιο που ξετυλίγεται από τις ευρωεκλογές και συνεχίζει. Ή για να κρατήσει τμήμα των μελών και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, διαλύοντας επί της ουσίας ότι ξέρουμε μέχρι σήμερα και πολιτικά και οργανωτικά με δεξιά στροφή. ⁠Ή το plan B το οποίο το δοκιμάζει μέσω της πλατφόρμας είναι για δικό του κόμμα». Όπως αναφέρουν πάντα οι ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει να αμυνθεί στην επίθεση».

Ο Γιάννης Ραγκούσης φέρεται να είπε ότι «είναι απολύτως ξεκάθαρος ο Στ. Κασσελάκης. Είναι σαφές τι επιδιώκει. Επιδιώκει την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στη δημιουργία δικού του κόμματος που δεν θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως ισχυρό ανταγωνιστή. Διαδεδομένη στρατηγική στο χώρο των επιχειρήσεων εδώ και δεκαετίες. 

Και συνέχισε: «Υπό αυτήν την έννοια, ποιο είναι το μείζον ερώτημα και δίλημμα που τίθεται, για κάθε μέλος για κάθε φίλο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Δεν είναι ποια είναι η αρμοδιότητα του συνεδρίου.  Ούτε αν είναι αμετάκλητη η απόφαση της απόρριψης της υποψηφιότητας του Κασσελάκη. Ούτε εάν το εξώδικο και η ποινικοποίηση την κομματικής ζωής είναι απολύτως καταδικαστέα. Ούτε εάν είναι πρωτοφανής και απολύτως απορριπτέα η επίσημη και διακηρυγμένη δολιοφθορά  και το μποϋκοτάζ των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων, μέσα από την τεχνητή αποτροπή απαρτίας. 

Όπως αναφέρουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Ραγκούσης καταλήγοντας ανέφερε ότι «Όλα τα παραπάνω είναι σοβαρά ερωτήματα. Όμως, το υπέρτερο ερώτημα ή δίλημμα που τίθεται σε κάθε φίλο και μέλος του κόμματος είναι το: ή ΣΥΡΙΖΑ ή Κασσελάκης».

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος φέρεται να ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτοι οι προπηλακισμοί των υποστηρικτών του Κασσελάκη στην Κ.Ε., στις οργανώσεις στον προσυνεδριακο διάλογο και παντού. Όσοι επιχειρήσατε τεχνητά να πετύχετε έλλειψη απαρτίας και αποτύχατε, προσπαθήσατε να υπονομεύσετε την δημοκρατική λειτουργία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 

Πάντα σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Θεοχαρόπουλος πρόσθεσε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει πάρα τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων να λέει ότι είναι πρόεδρος. Και για το εξώδικο λέει ότι καλώς το έκανε. Και προσβάλλει την Κ.Ε. καθημερινά. Την ίδια Κ.Ε. που τον στήριζε έως τον Σεπτέμβριο και τότε ήταν καλή. Μετά έγινε απονομιμοποιημένη. Δεν μπορεί να αποδεχθεί τους κανόνες της Δημοκρατίας. Η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας είναι άλλο ένα πρωτοφανές γεγονός, μια επιλογή ρήξης του Στέφανου Κασσελάκη με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνει καθημερινά με όσα κάνει και λέει ότι ορθώς υπήρξε η άρση της εμπιστοσύνης και δεν εγκρίνεται η υποψηφιότητα του».

 

Η απόφαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατέληξε στην ακόλουθη απόφαση:

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης, που συνεχίζει να εγκυμονεί αρνητικά αποτελέσματα τόσο στη διεθνή θέση της χώρας μας όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών, η Πολιτική Γραμματεία τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει υπέρμαχος της συνέχισης του διαλόγου με σαφέστατα χαραγμένες τις κόκκινες γραμμές στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μόνο έτσι μπορούν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της χώρας μας και η ειρήνη στην περιοχή.    

Οι υποχωρητικές πολιτικές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική οδηγούν αφενός στη σιωπηρή αποδοχή ανάπτυξης κινδύνων και αφετέρου στην δυνατότητα διελκυστίνδας τοποθετήσεων εντός της συμπολίτευσης που δεν μπορεί να παράξει ισοϋψή πολιτικά αποτελέσματα, παρά μόνο ρωγμές στις πάγιες θέσεις της χώρας μας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις . 

Παράλληλα η σημερινή ημέρα φανέρωσε για μια ακόμη φορά την πραγματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στο χώρο του ΕΣΥ και των υγειονομικών επαγγελμάτων. Αυτή της ανταλλαγής  του καθολικού δικαιώματος της πρόσβασης των πολιτών στη δημόσια Υγεία με μερικές χιλιάδες δωρεάν επεμβάσεις, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που πραγματικά, όμως, χρειάζεται είναι η ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ, ο κατάλληλος εξοπλισμός και φυσικά το απαραίτητο προσωπικό με τις απαραίτητες αμοιβές και δικαιώματα. Αυτά που η πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση σήμερα 17 Οκτωβρίου διεκδικεί απέναντι σε μια κυβέρνηση που αδιαφορεί.    

Ως προς τα θέματα που αφορούν στην πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει συντεταγμένα, με συλλογικότητα, πιστή τήρηση του Καταστατικού και των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων του προς την εκλογή προέδρου. 

Κανείς και καμιά δεν μπορεί να παρεμποδίσει τη θεσμική συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ανακόψει την αναγκαία ανασυγκρότηση του, και να του στερήσει το καθήκον και την εντολή για αξιωματική αντιπολίτευση, που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές.    

Ο εσωκομματικός διάλογος, από τις προσυνεδριακές διαδικασίες μέχρι τις προεδρικές εκλογές οφείλει να γίνει στη βάση της πολιτικής συζήτησης, της κατάθεσης πολιτικών σχεδίων για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της ελληνικής κοινωνίας. 

Αυτό αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι στους αριστερούς, προοδευτικούς πολίτες, και συνολικά απέναντι στην κοινωνία, που αναζητά προοδευτικές απαντήσεις και διέξοδο από την όλο και πιο δύσκολη καθημερινότητα που δημιουργεί με τις πολιτικές της η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Παρά την αντικομματική και αντικαταστατική επιδίωξη  για μη απαρτία στη συνεδρίαση, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεδρίασε στις 12 Οκτωβρίου με απαρτία και η απολύτως καταστατική και δημοκρατική απόφασή της ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία. 

Καταδικάζουμε απερίφραστα τα πρωτοφανή για τον χώρο μας έκτροπα που διαδραματίστηκαν έξω από τον χώρο της συνεδρίασης του οργάνου, οποιαδήποτε φραστική ή άλλη επίθεση  εναντίον  στελεχών του κόμματος, και εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης που κάλυπταν τις εργασίες της Κ.Ε., καθώς και παρόμοιες απαράδεκτες συμπεριφορές σε οργανώσεις και κομματικές διαδικασίες. 

Τέτοια φαινόμενα αποτελούν πλήγμα για το κόμμα μας, αντικειμενικά εξυπηρετούν σχέδια απομαζικοποίησης των πολιτικών διαδικασιών και απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα μάτια της κοινωνίας, και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν.

Η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, αποτελεί άλλο ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο γεγονός, μετά την αποστολή του εξωδίκου στην ΚΕ και την ΠΓ του κόμματος. Είναι μια επιλογή συνειδητά παραπλανητική, αφού χρησιμοποιεί στο domain name και στο εσωτερικό της,  το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και ανταγωνιστική στο κόμμα μας.

Τέλος, οι προσβλητικές αναφορές  σχετικά με τους  δήθεν 50 εργαζόμενους μέλη της Κ.Ε., εκτός του ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, προσβάλλουν συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσιδιάζουν σε αντιλήψεις και επιθέσεις άλλων πολιτικών χώρων.  Τα μέλη του κόμματος και των οργάνων, τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος, δεν είναι ούτε υπάλληλοι, ούτε υφιστάμενοι κανενός. 

Η συστηματική προσπάθεια να διαχυθεί ένα κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης μεταξύ των αριστερών, προοδευτικών πολιτών θα πέσει στο κενό, δεν θα ανακόψει τη μαζική και ενεργητική συμμετοχή των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες, για την οποία θα αγωνιστούμε και θα εγγυηθούμε θεσμικά με όλες μας τις δυνάμεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: