Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου...
ΟΚυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζει τον πόλεμο στη Γάζα αλλά κάπως... επιλεκτικά. Tweeτάρει για τον πόλεμο δίχως τις λέξεις: Γάζα, Παλαιστίνη, Λίβανος, Υεμένη, Ιράν, θύματα, ισραηλινές επιθέσεις, εγκλήματα πολέμου. Ο πρωθυπουργός παρουσιάζεται ξανά ως δεδομένος σύμμαχος του Νετανιάχου, αγνοώντας όσα αναφέρει ο ΟΗΕ...
Μιλά για «ειρήνη και ασφάλεια για όλους», αλλά δεν αναφέρει ποιος και γιατί «δυναμιτίζει» τις προσπάθειες εκεχειρίας. «Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια», σχολιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά δεν παραθέτει τα στοιχεία όσων αμάχων έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους σε Γάζα και Λίβανο, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια.
Ο πρωθυπουργός έκανε την εξής ανάρτηση στα αγγλικά, στο X, για τη συμπλήρωση ενός έτους από την 7η Οκτωβρίου και το φονικό αιματοκύλισμα που έχει ακολουθήσε στη Λωρίδα της Γάζας: «Έναν χρόνο μετά τα φρικτά τρομοκρατικά χτυπήματα της 7ης Οκτωβρίου, δεν ξεχνάμε. Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Επαναλαμβάνουμε επίσης την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων».
«Κοιτάζοντας το μέλλον, η περιοχή πρέπει να έχει μια ευκαιρία για ειρήνη και ασφάλεια για όλους, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε στη συνέχεια σε δεύτερο tweet.
Η επίθεσή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους 42.000 Παλαιστίνιους -οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι πολίτες- και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, που αριθμούσε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Χιλιάδες άτομα αγνοούνται, και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί. Στη Γάζα, 101 Ισραηλινοί παραμένουν όμηροι της Χαμάς και η πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου για την επιστροφή τους είναι ασφυκτική.
Την ίδια ώρα, η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη που στηρίζεται από τον ΟΗΕ, κρίνει πως οι ισραηλινές αρχές είναι υπεύθυνες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ η Διεθνής Επιτροπή αποδίδει εγκλήματα πολέμου και στη Χαμάς.
►Όσον αφορά το Ισραήλ και διαπιστώνει τα εξής:
Οι ενέργειες του Ισραήλ συνιστούν είναι «σκόπιμη και άμεση επίθεση σε άμαχο πληθυσμό». Σύμφωνα με τον Νάβι Πιλάι, το Ισραήλ «εκτόπισε διά της βίας σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό σε ένα μικρό θύλακα που δεν είναι ασφαλής, ούτε κατοικήσιμος», ενώ η «σκόπιμη χρήση βαρέων όπλων με μεγάλη καταστροφική ικανότητα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συνιστά σκόπιμη και άμεση επίθεση στον άμαχο πληθυσμό».
Η σεξουαλική και έμφυλη βία είναι μέρος της επιχειρησιακής δράσης των ισραηλινών δυνάμεων. Σύμφωνα με τη Νάβι Πιλάι, «παρόλο που Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις τους στη Γάζα αποσκοπούν στην καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση ομήρων, ωστόσο κανένας από αυτούς τους στόχους δεν έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό σε βάρος χιλιάδων ζωών». «Διαπιστώσαμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν σεξουαλική βία και έμφυλη βία με σκοπό να ταπεινώσουν και να υποτάξουν περαιτέρω την παλαιστινιακή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιες γυναίκες έγιναν στόχος και υποβλήθηκαν σε σεξουαλική βία και παρενόχληση διαδικτυακά και προσωπικά», πρόσθεσε, ενώ «άνδρες και αγόρια βίωσαν συγκεκριμένες βίαιες πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της έμφυλης βίας, οι οποίες ισοδυναμούν με βασανιστήρια και απάνθρωπη και σκληρή μεταχείριση».
Υπάρχει παράλληλο κύμα βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η επικεφαλής της Επιτροπής τόνισε ότι από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, περισσότεροι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους στη Δυτική Όχθη από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη καταγεγραμμένη περίοδο. Εξήγησε ότι η βία οφείλεται τόσο στις ολοένα και πιο στρατιωτικοποιημένες επιχειρήσεις του Ισραήλ όσο και στην «έξαρση της βίας από εποίκους», την οποία που συχνά αγνοείται από τις ισραηλινές δυνάμεις, είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου