«Οι ελληνικές Αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο την ραγδαία κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή...
Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων μετά το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε και το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ» και τονίζει πως «πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η θέση που σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών χθες βράδυ, μετά την επίθεση του Ιράν, δηλαδή ότι «η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση».
«Η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική, κάτι που φαίνεται και από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, αν δείτε και αυτές που έκανε στη Νέα Υόρκη και με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, τον κ. Αμπάς. Αλλά ταυτοχρόνως βέβαια, το Ισραήλ είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος της χώρας μας, κάτι το οποίο καλλιεργείται και συνεχίζεται και επί των ημερών μας. Βασικό μέλημα, όμως, επαναλαμβάνω, είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση, να σταματήσει αυτό το οποίο συμβαίνει, το οποίο προκαλεί προφανώς φοβερές απώλειες, κυρίως απώλειες ανθρώπων, απώλειες αμάχων και είναι κάτι το οποίο προφανώς πρέπει να τονίζουμε και να προσπαθούμε με τη στάση μας να το δείχνουμε», τόνισε νωρίτερα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 ο Παύλος Μαρινάκης.
Σε ετοιμότητα τρία C-130
Προηγήθηκε το πρωί η σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό τον υπουργό Εθνικής Νίκο Δένδια, με τη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δημήτριου Χούπη, του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη και του υπαρχηγού ΓΕΝ υποναύαρχου Γεώργιου Φλώρου ΠΝ ως εκπροσώπου του αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου Δημήτριου - Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ λόγω απουσίας του για υπηρεσιακούς λόγους.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξετάσθηκε η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο.
Ήδη, βρίσκεται σε ετοιμότητα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για τη διεξαγωγή επιχείρησης απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τη συγκεκριμένη χώρα, σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Δένδια με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα. Ο χρόνος της αποστολής, όπως διευκρινίζουν οι ίδιας πηγές, θα καθορισθεί από την κυπριακή πλευρά.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί και αποφασίσθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130.
Για τον ίδιο λόγο, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, δόθηκε εντολή από την αρμόδια ηγεσία να τεθούν σε ετοιμότητα μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων μονάδες επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών.
Εξετάσθηκε τέλος το ζήτημα της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων συνδρομής στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή με κάθε διαθέσιμο μέσο, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου