2.10.24

Παραδοχή Ισραήλ για ζημιές από το Ιράν...


Χερσαίες συγκρούσεις στον Λίβανο...
 Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει ολόκληρη η Μέση Ανατολή, μετά τις αιματηρές πολεμικές εκστρατείες του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε Γάζα και Λίβανο, ενώ το τελευταίο χτύπημα του Ιράν εντός Ισραήλ έχει ανεβάσει την ένταση κατακόρυφα...

Συγκρούσεις μέσα στον Λίβανο
Την ώρα που ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα την απάντηση του Ισραήλ στην Τεχεράνη, το αιματοκύλισμα συνεχίζεται εντός Λιβάνου, όπου διευρύνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις των IDF.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι μαχητές της συγκρούονται με ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν να μπουν σε πόλη στα νότια του Λιβάνου, ενώ υποστήριξε ότι έχει αποκρούσει προσπάθειες εισβολής σε άλλα σημεία, προκαλώντας απώλειες στον IDF.

Από την πλευρά του ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ισραηλινές δυνάμεις πέρασαν την ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες και κινήθηκαν περίπου 400 χλμ μέσα σε λιβανέζικο έδαφος, ενώ στη συνέχεια αποσύρθηκαν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χεζμπολάχ Μοχάμεντ Αφίφ σημείωσε σχετικά ότι η οργάνωση έχει αρκετούς μαχητές, όπλα και πυρομαχικά για να αποκρούσει τις ισραηλινές επιθέσεις.

Την ίδια στιγμή οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τον θάνατο του 22χρονου Εϊτάν Ιτζάκ Οστέρ, του πρώτου στρατιώτη που χάνει τη ζωή του στην χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο. 

Λίγη ώρα αργότερα το Ισραήλ ανακοίνωσε άλλους επτά θανάτους.

Οι κομάντο σκοτώθηκαν όλοι κατά τη διάρκεια μάχης με στρατιώτες της Χεζμπολάχ σε ένα χωριό του νότιου Λιβάνου. Άλλος ένας αξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στο ίδιο περιστατικό.

Παραδέχονται χτυπήματα σε αεροπορικές βάσεις

Στο μέτωπο της χθεσινοβραδινής έντασης, μετά το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν, το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι αρκετές αεροπορικές βάσεις στη χώρα χτυπήθηκαν, χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες.

Οι IDF υποστήριξαν ότι «δεν υπήρξαν ζημιές που να σταματήσουν τη λειτουργία της πολεμικής αεροπορίες, δεν χτυπήθηκαν όπλα, αεροσκάφη ή στρατιώτες».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα πλήγματα σε περιοχές εκτός στρατιωτικών στόχων ήταν πολύ μικρά και προκλήθηκαν από θραύσματα πυραύλων που είχαν αναχαιτιστεί.

Ο στρατός, πάντως, δεν ανακοίνωσε το ποσοστό των πυραύλων που αναχαιτίστηκαν, καθώς, στον αντίποδα, το Ιράν έχει υποστηρίξει ότι το 80% βρήκαν τον στόχο τους και κατηγόρησε το Τελ Αβίβ για προπαγάνδα και για λογοκρισία στα ΜΜΕ της χώρας. 

Σημαντικές εξελίξεις με μια ματιά

Ισραηλινά χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιους μέσα στη νύχτα, ενώ ανάμεσα στις υποδομές που χτυπήθηκαν ήταν ένα σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους αμάχους. Τουλάχιστον 41.689 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 96.625 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ισραηλινής σφαγής. 
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, αντέδρασε έντονα στη χθεσινή ανακοίνωση του Αντόνιο Γκουτέρες και ανακήρυξε τον γ.γ. του ΟΗΕ ανεπιθύμητο στη χώρα. 
Αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολς, κάλεσε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να σταματήσουν άμεσα τις επιθέσεις στο Ισραήλ και προειδοποίηση ότι η Τεχεράνη ρισκάρει να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή.
Ο IDF ανακοίνωσε ότι έχουν κινητοποιηθεί κι άλλες δυνάμεις που θα συμμετέχουν στις χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο. Τα στρατεύματα έχουν υποστήριξε από αεροσκάφη και από πυροβολικό. 
Όλες οι πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης έχουν ανασταλεί για σήμερα και για την Πέμπτη, υπό τον φόβο άμεσου χτυπήματος από το Ισραήλ.
Ο IDF ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς στις βόρειες περιοχές του Ισραήλ, επιτρέποντας τις δημόσιες συναθροίσεις έως 50 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους. 
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαζούντ Πεζεσκιάν δήλωσε: Εάν το σιωνιστικό καθεστώς δεν σταματήσει τα εγκλήματά του θα αντιμετωπίσει ακόμη πιο σκληρές αντιδράσεις. Ο Ιρανός πολιτικός μεταβαίνει στο Κατάρ για να έχει συζητήσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: