9.10.24

Τι ψηφίζει ο Μπίμπι;...



Η απάντηση είναι αυτονόητη, καθώς ο Νετανιάχου κινείται ήδη με τρόπο που διευκολύνει τον Τραμπ και δυσχεραίνει τις κινήσεις της Χάρις. Πρώτη φορά μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948 η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ είναι διαιρεμένη, με την πλευρά Τραμπ να έχει υιοθετήσει τη γραμμή του Τελ Αβίβ που αποφασίζει και η Ουάσινγκτον συμπαρίσταται!...

Η εκλογική βάση των Δημοκρατικών είναι βαθιά διαιρεμένη, με τη μια πλευρά να θεωρεί την 7η Οκτωβρίου 2024 ως την 11η Σεπτεμβρίου 2001 του Ισραήλ, μια ανάγνωση που δικαιολογεί συμπαράσταση χωρίς αστερίσκους.

Η άλλη πλευρά αντιμετωπίζει τη χλιαρή στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στις «παράπλευρες απώλειες» των Παλαιστινίων ως αντίφαση με τη σκληρή απαξίωση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Είναι σαφές ότι στον έναν μήνα που μας χωρίζει από τις εκλογές στις ΗΠΑ, οποιαδήποτε παρέμβαση των Μπάιντεν - Χάρις για αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ θα μειώσει τα ποσοστά των Δημοκρατικών στις δημοσκοπήσεις και τις κάλπες.

Ετσι, προκύπτει μια μεγάλη εικόνα άκρως ανησυχητική για τον Νετανιάχου που θα μπορεί, δικαίως ή αδίκως, να κατηγορηθεί ότι παρενέβη και επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Εάν ήταν αυτονόητη η ορθολογική προσέγγιση, τότε τα όποια αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν θα έπρεπε αυτονόητα να μετατεθούν για μετά τις εκλογές.

Τούτων λεχθέντων, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να τελειώσει ο Τραμπ την προεκλογική του εκστρατεία κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι εγκαταλείπουν το Ισραήλ, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα της παγκόσμιας κοινής γνώμης πιστεύει το ακριβώς αντίθετο.

Εάν η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή συμπέσει με συνολική προέλαση των Ρώσων στην Ουκρανία, τότε δεν αποκλείεται η εκλογική μάχη να κριθεί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Ο Τραμπ έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να εμφανιστεί ως Ιανός, ως εν μέρει εθνικός, εν μέρει χριστιανίζων.

Απέναντι στο Ισραήλ, κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ως αναποφάσιστους μπροστά στην πρόκληση της αυτόματης σύμπλευσης με τον μόνο σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Απέναντι στην Ουκρανία, ο Τραμπ διαπιστώνει ότι είναι ένα πεδίο σύγκρουσης στο οποίο δεν διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: