18.10.24

Εντάθηκαν οι φωνές για παύση πυρός μετά τον θάνατο του Σινουάρ...



Οι εκκλήσεις ηγετών της Δύσης, οι πιέσεις των συγγενών ομήρων, η αντίδραση Ιράν, Χούθι και Χεζμπολάχ, και ο... λόγος στον Νετανιάχου...
Ηείδηση του θανάτου του 62χρονου ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, σκόρπισε χαμόγελα στο Ισραήλ και θρήνο στους Παλαιστίνιους. Ο Σινουάρ πιστεύεται ότι ήταν ο εγκέφαλος της φονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ και έγινε ηγέτης της Χαμάς, αφού αντικατέστησε τον Ισμαήλ Χανίγια μετά τη δολοφονία του στην Τεχεράνη τον περασμένο Αύγουστο.

Παράλληλα, ο θάνατος του Σινουάρ προκάλεσε εύλογα ερωτήματα για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή, καθώς ενδεχομένως διαφοροποιεί τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες ισορροπίες. 

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι εάν το παραπάνω γεγονός φέρνει πιο κοντά την ειρήνη ή τουλάχιστον την παύση πυρός στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται αμείωτη η σφαγή αμάχων.

Δυτικοί ηγέτες σπεύδουν πλέον να κάνουν λόγο για «ευκαιρία» που μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και στην κατάπαυση του πυρός. Μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για μια πρόταση εκεχειρίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, που χαρακτήρισε τον Σινουάρ ως «το βασικό εμπόδιο» για τον τερματισμό του πολέμου. «Το εμπόδιο προφανώς έχει αρθεί. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν αυτό σημαίνει πως όποιος αντικαταστήσει (τον Σινουάρ) θα δεχθεί μια εκεχειρία, αλλά έχει φύγει ο άνθρωπος που αποτελούσε τους τελευταίους μήνες το βασικό εμπόδιο», επεσήμανε ο Μίλερ.


Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε από το Βερολίνο ότι ο θάνατος του Σινουάρ αποτελεί «μια ευκαιρία να αναζητήσουμε έναν δρόμο προς την ειρήνη». Πρόσθεσε ότι κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «να κάνει επίσης αυτή τη στιγμή μια ευκαιρία» για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και των επιχειρήσεων κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον Σολτς, «τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης». Και αυτός χαρακτήρισε τον θάνατο του Σινουάρ ως «ευκαιρία» και εξέφρασε την ελπίδα να οδηγήσει σε «συγκεκριμένη προοπτική» κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς. 

Και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ κάνουν λόγο για παύσης πυρός και προτρέπουν τον Νετανιάχου να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνσης. Επίσης στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι 27 ηγέτες ζήτησαν άμεση εκεχειρία σε Γάζα και Λίβανο, αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και λύση δύο κρατών για Ισραήλ-Παλαιστίνη. Σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η στάση του Ισραήλ γίνεται «όλο και λιγότερο αποδεκτή» από τους ηγέτες της Ε.Ε. 

Όσο για τις οικογένειες των Ισραηλινών που κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι από τους μαχητές της Χαμάς, αυτές προέτρεψαν την κυβέρνηση Νετανιάχου να αξιοποιήσει «αυτό το σημαντικό επίτευγμα» για να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων. «Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση, τους παγκόσμιους ηγέτες και τις χώρες μεσολάβησης να αξιοποιήσουν το στρατιωτικό επίτευγμα σε διπλωματικό, επιδιώκοντας μια άμεση συμφωνία για την απελευθέρωση και των 101 ομήρων: τους ζωντανούς για αποκατάσταση και τους δολοφονημένους για σωστή ταφή», ανάρτησε η ομάδα των οικογενειών στην πλατφόρμα Χ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει συνολική νίκη χωρίς την απελευθέρωση και των 101 απαχθέντων».

 
Υπενθυμίζεται ότι σταθερά υπέρ της κατάπαυσης πυρός τάσσεται ο ΟΗΕ, που χτυπά συνεχώς «καμπανάκια» για όσα τραγικά λαμβάνουν χώρα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από την πλευρά της η Χαμάς ζητά διαρκώς την παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας κατά καιρούς το Ισραήλ ότι ανατρέπει όλα τα σχέδια του προτείνονται. Μετά τον θάνατο του Σινουάρ, ο Χαλίλ Χαγιά (επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα) ξεκαθάρισε ότι οι αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα δεν θα επιστρέψουν έως ότου το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα και αποσύρει τις δυνάμεις του από τον πολιορκημένο θύλακα. 


Η στάση Ιράν, Χούθι και Χεζμπολάχ

Παρά τις πολλές φωνές για εκεχειρία, ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου παραμένει και ίσως ο θάνατος του Σινουάρ πυροδοτήσει νέα ένταση στην περιοχή. 

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, αφού ανέφερε ότι ο θάνατος του Σινουάρ «είναι μια σαφής ένδειξη των αδιάκοπων εγκλημάτων του Ισραήλ», διαβεβαίωσε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση «δεν θα σταματήσει».  Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, πρόσθεσε ότι «ο αγώνας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης από την κατοχή είναι πλέον πιο ζωντανός από ποτέ».

Οι Χούθι της Υεμένης απέτισαν φόρο τιμής στον ηγέτη της Χαμάς και ορκίστηκαν πως «η Γάζα και η παλαιστινιακή υπόθεση θα θριαμβεύσουν όποιο κι αν είναι το εύρος των θυσιών».

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με το Ισραήλ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στη σύμμαχό της για τον θάνατο του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, τονίζοντας πως «βρίσκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού».

Τι θα κάνει ο Νετανιάχου;

Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» για πιθανή παύση πυρός φέρεται να κρατά ο ίδιος ο Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σχεδόν αμέσως ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

«Ο Σινουάρ εξουδετερώθηκε, αλλά η αποστολή δεν έχει τελειώσει ακόμα και πρέπει να πάρουμε πίσω όσους έχουν απαχθεί. Σε όσους τους κρατούν, λέμε: "Ελευθερώστε τους και θα σας αφήσουμε να ζήσετε"», είπε ο Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι η απελευθέρωση των ομήρων φέρνει το τέλος του πολέμου πιο κοντά.

Ανησυχητική ήταν η δήλωσή του (απευθυνόμενος στους λαούς της Μέσης Ανατολής) ότι τώρα υπάρχει «μια μεγάλη ευκαιρία να σταματήσουμε τον άξονα του κακού και να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον». Σημειώνεται ότι στον «άξονα του κακού» το Ισραήλ τοποθετεί και το Ιράν, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται η δήλωσή του. 

Σημειώνεται πάντως, ότι εάν επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο Νετανιάχου θα βρεθεί υπόλογος για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν συντελεστεί, αλλά και θα λογοδοτήσει για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Επίσης, θα έχει να αντιμετωπίσει και τη δίωξη για τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία φέρεται να είναι πρωταγωνιστής, στο εσωτερικό του Ισραήλ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: