2.10.24

Δεδομένα τα σκληρά αντίποινα από Ισραήλ, αγωνία για την επόμενη μέρα...



Τι σχεδιάζει το Τελ Αβίβ, ο ρόλος των ΗΠΑ και οι ισραηλινές αδυναμίες που αποκάλυψε το ιρανικό χτύπημα...
Δραματικές ώρες στη Μέση Ανατολή, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες το Ισραήλ και το Ιράν δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στην έναρξη μίας πολύ επικίνδυνης σύγκρουσης στην περιοχή. 

Μετά την πρόσφατη επίθεση με περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε η Τεχεράνη, το Τελ Αβίβ «δεσμεύθηκε» για αντίποινα κατά του Ιράν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την έκταση της επίθεσης. «Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε – και θα το πληρώσει», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας αργά το βράδυ της Τρίτης. «Το καθεστώς στο Ιράν δεν κατανοεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και την αποφασιστικότητά μας να εκδικηθούμε τους εχθρούς μας… Θα καταλάβουν». Επίσης Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «σημαντικά αντίποινα», μιλώντας στον αμερικανικό ιστότοπο Axios.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει τα ιρανικά διυλιστήρια πετρελαίου, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Όπως αναφέρει το Axios, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο «σημαντικών αντίποινων» στην ιρανική επίθεση εντός των επόμενων ημερών που θα μπορούσε να στοχεύσει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου εντός του Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στοχευμένων δολοφονιών ή και χτυπήματος των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν. Η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και μυστικές επιχειρήσεις παρόμοιες με αυτή που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς.

Αναλυτές αναφέρουν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει εγκαταστάσεις πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Το χτύπημα θα μπορούσε να γίνει με κάποια «παραδοσιακή» στρατιωτική επίθεση ή με κυβερνοεπίθεση, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίηση το Τελ Αβίβ στον Λίβανο, παγιδεύοντας βομβητές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Πάντως, οι ΗΠΑ ενδεχομένως δεν επιθυμούν την επιλογή της επίθεσης στα πυρηνικά του Ιράν, λόγω της πιθανότητας να κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση.

Σε σύμπνοια με τις ΗΠΑ

Σε κάθε περίπτωση, Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζητούν με τις ΗΠΑ σχετικά με τη απάντηση που θα δώσουν στο Ιράν, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τη Μέση Ανατολή πιο κοντά στο χείλος ενός περιφερειακού πολέμου.

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για αυτήν την επίθεση και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, το βράδυ της Τρίτης, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν «συνεχείς διαβουλεύσεις με τους Ισραηλινούς».

Σύμφωνα με το Axios, το βράδυ της Τρίτης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συμφώνησαν καταρχάς να πραγματοποιήσουν αντίποινα, αλλά χρειάστηκε να συζητήσουν με αξιωματούχους των ΗΠΑ για την αμυντική συνεργασία τους, για προμήθειες πυρομαχικών και για άλλη επιχειρησιακή υποστήριξη.

Λίγο αργότερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε έπειτα από αρκετές ώρες, με το δεδομένο ότι θα υπάρξει ισραηλινή στρατιωτική απάντηση, αλλά χωρίς σαφή απόφαση για το ποια θα είναι αυτή η απάντηση. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στον Axios ότι ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη απόφαση, ήταν επειδή Ισραηλινοί αξιωματούχοι θέλουν να συνεχίσουν τη διαβούλευση με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές τάσσονται υπέρ ενός χτυπήματος κατά της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, από τη Νότια Καρολίνα, είπε ότι «θα παρότρυνε την κυβέρνηση Μπάιντεν να συντονίσει μια συντριπτική απάντηση με το Ισραήλ, ξεκινώντας από την ικανότητα του Ιράν να διυλίζει πετρέλαιο». Σε δήλωσή του, είπε ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου του Ιράν πρέπει να «χτυπηθούν και να χτυπηθούν σκληρά».

Το ιρανικό χτύπημα προβληματίζει το Ισραήλ

Πολλοί από τους δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε η Τεχεράνη, αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Εκείνοι που δεν αναχαιτίστηκαν, έπληξαν κυρίως περιοχές κοντά σε μια αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ, το αρχηγείο της Μοσάντ και μια βάση στρατιωτικών πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. 

Αν και το Ισραήλ θριαμβολόγησε επισήμως για την αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων και έκανε λόγο για ιρανική αποτυχία, ωστόσο η επίθεση αυτή δεν μπορεί παρά να προβληματίζει το Τελ  Αβίβ. Ο λόγος είναι ότι ένας αριθμός πυραύλων (που εκτοξεύτηκαν σε δύο μεγάλα κύματα) κατάφεραν να φτάσουν τους στόχους τους, συντρίβοντας τις εξελιγμένες αντιαεροπορικές άμυνες του Ισραήλ. Παρά τη σχετικά μικρή ζημιά, λοιπόν, το γεγονός ότι οι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να τρυπώσουν μέσα σε ισραηλινό έδαφος και κοντά στους στόχους που είχε θέσει η Τεχεράνη, προκαλεί εύλογη ανησυχία στο Τελ Αβίβ: προβληματίζοντας για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που το Ιράν στοχεύσει περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτών.

Σημειώνεται τέλος ότι και το Ιράν έχει απειλήσει το Ισραήλ, σε περίπτωση αντιποίνων ή συνέχιση της ίδιας στρατηγικής. Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, που είπε ότι «αν το σιωνιστικό καθεστώς δεν σταματήσει τα εγκλήματά του, θα αντιμετωπίσει σκληρότερες αντιδράσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: