5.10.24

Πυρ ομαδόν για το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή...



Την έντονη αντίθεση τους στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που δρομολογεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής... Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο, τα υπερ-πλεονάσματα του προϋπολογισμού (που θα προκύψουν από την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία) θα πηγαίνουν υπέρ… χρέους και όχι για κοινωνική πολιτική.


Ειδικότερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, τόνισε ότι «μέσα από αυτό επιβεβαιώνεται η καταστροφική συνταγή για την κοινωνία στην οποία επιμένει η κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση σπέρνει αισιοδοξία για να θερίσει νέους φόρους από τους πολίτες. Φέρνει με 10 εσφαλμένες παραδοχές, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, καθιστώντας εξαιρετικά εύθραυστο το οικονομικό περιβάλλον για την χώρα την επόμενη τετραετία και αφήνοντας εκτεθιμένα τα ελληνικά νοικοκυριά». 

Όπως ανέφερε ο Χ. Μαμουλάκης, «εφαρμόζοντας αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, η κυβέρνηση στοχεύει στο να εμφανίσει ικανοποιητικούς δείκτες, οι οποίοι όμως διαμορφώνονται μόνο με την αφυδάτωση του μέσου εισοδήματος. Μπροστά στην αγωνία της να συντηρήσει το αφήγημα της ισχυρής οικονομίας δεν διστάζει να θυσιάσει τα μεσαία και χαμηλότερα οικονομικά στρώματα».


Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Πάρις Κουκουλόπουλος, τόνισε ότι για το κόμμα του, «η δημοσιονομική σταθερότητα της Χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη και όποιος παίζει με αυτήν, είναι αντίπαλός» ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά αρνητικό, εάν τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αρχίσουν να παρουσιάζουν στην κοινωνία το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο ως μια "καταναγκαστική" υποχρέωση προσαρμογής στην Ε.Ε».

Ο Π. Κουκουλόπουλος είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε την καταδίκη της κοινωνίας σε μια διαρκή λιτότητα χωρίς τέλος. Το κόστος ζωής, σε συνδυασμό με το όριο 3% στην αύξηση δαπανών, γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό για την κοινωνία». Επίσης, επανέφερε τις προτάσεις του κόμματος του για την ακρίβεια το ενεργειακό κόστος, το κόστος στέγασης, τα ολιγοπώλια τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερη πηγή αυξήσεων για τους πολίτες, από το να ποδηγετήσουμε το κόστος ζωής, που επηρεάζει άμεσα και το δημογραφικό».


Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο όπως είπε, τεράστιο μέγεθος του βαραίνει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους φορτώνοντας αβίαστα τα φορολογικά βάρη και μάλιστα αυξημένα σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Μίλησε ακόμα για «κοινωνικές δαπάνες που παραμένουν παγωμένες και που το πολύ -πολύ να καλύπτουν τον πληθωρισμό όχι όμως τις τεράστιες ελλείψεις των πολιτών» αλλά και για αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και επενδυτικά σχέδια που δρομολογούνται που υπηρετούν μόνο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

«Το αντιλαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί τη σιδερένια φτέρνα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνηση και της ΕΕ και για αυτό το ΚΚΕ το απορρίπτει γιατί εμείς δεν προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο εισηγητής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για υπερβολές και λαθροχειρίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας να ωραιοποίηση τα καταστροφικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της. «Πρόκειται στην ουσία για ένα νέο Σύμφωνο σκληρής λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι στην ουσία μία περιοριστική πολιτική με υπόσχεση επεκτατικής πολιτικής, αν περάσουμε σε ύφεση. Στη πραγματικότητα σημαίνει πειθαρχίες στις απαιτήσεις των αγορών και στο ρυθμό που δίνει η Γερμανία και οι υποστηρικτές των φανατικών αγορών».

«Αποκρύπτουν την πραγματική κοινωνική και ταξική ανισότητα. Η πραγματική κατάσταση είναι ότι σε μονάδες αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος του μέσου όρου της Ευρωζώνης πριν τη Βουλγαρία που είναι η χειρότερη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «μη επιτεύξιμο το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5%».

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, υποστήριξε ότι «το νέο Σχέδιο επιβεβαιώνει πως σκέφτεται η κυβέρνηση: ότι και τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα ακολουθήσει πολιτική λιτότητας».

«Με επιλεκτικά στοιχεία παρουσιάζει ένα αφήγημα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πανηγυρίζει παρουσιάζοντας μία πλασματική εικόνα που απέχει εντελώς από την καθημερινή κοινωνική πραγματικότητα- και αντί να εκφράσει τη θλίψη της που σφίγγει το ζωνάρι στους έλληνες ακόμα περισσότερο μιλά για εξωπραγματικές επιτυχίες», ανέφερε.

Απέρριψε τις «λαϊκίστικες πολιτικές»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης επιχείρησε να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική και το Μεσοπρόθεσμο, κάνοντας λόγο για «ένα πρόγραμμα σοβαρό, μετρημένο το οποίο από τη μια πετυχαίνει να έχουμε μικρά ελλείμματα, λογικά πρωτογενή πλεονάσματα και από την άλλη σημαντικότατη μείωση του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, μας επιτρέπει να έχουμε αύξηση των μισθών που υποσχεθήκαμε, μείωση της ανεργίας, σημαντικότατη αύξηση των αμυντικών δαπανών, στήριξη του κοινωνικού κράτους και αύξηση του εισοδήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «στόχος της κυβέρνησης μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι να συνεχίσει μια πολιτική που θα ανεβάσει την Ελλάδα αρκετά σκαλιά ψηλότερα», απορρίπτοντας κατηγορηματικά «λαϊκίστικες πολιτικές» το κόστος των οποίων θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Επενδύοντας στην κινδυνολογία και στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, λοιπόν, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι «δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε στους εαυτούς μας, δεν πρόκειται να λερώσουμε το όνομα μας, ούτε εμείς στο υπουργείο Οικονομικών, ούτε, πολύ περισσότερο, ο πρωθυπουργός, για να κάνουμε πρόσκαιρες, λαϊκίστικες πολιτικές των οποίων το κόστος στη συνέχεια θα κληθούμε να πληρώσουμε ασφαλώς και εμείς, αλλά κυρίως ο ελληνικός λαός». Στο πλαίσιο αυτό, παραδέχθηκε πως «θαύματα δεν υποσχόμαστε, είναι μετρημένα αυτά που υποσχόμαστε...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.