18.10.24

Αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή η εκτέλεση θανατοποινίτη με αυτισμό...



Ένας Αμερικανός που πάσχει από αυτισμό και έχει καταδικασθεί για τον θάνατο της κόρης του το 2002, ο οποίος αποδόθηκε στο σύνδρομο ανατάραξης μωρού παρά τις σοβαρές αμφιβολίες που έχουν έκτοτε διατυπωθεί σχετικά με τη διάγνωση αυτή, έλαβε χθες, Πέμπτη, την τελευταία στιγμή αναστολή της εκτέλεσής του από το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας...

Στο τέλος μιας βραδιάς αγωνίας, το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας αποδέχθηκε αίτημα των μελών μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία έχει καλέσει τον Ρόμπερτ Ρόμπερσον για ακρόαση στις 21 Οκτωβρίου σε μια ύστατη απόπειρα να αναβάλει την εκτέλεση αυτού του 57χρονου άνδρα, που ήταν προγραμματισμένη για χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

Δικαστής είχε εκδώσει προηγουμένως μια πρωτόδικη απόφαση έπειτα από αίτημα αυτών των βουλευτών, με την οποία απαγόρευε στις αρχές του Τέξας να εκτελέσουν τον Ρόμπερτ Ρόμπερσον πριν αυτός μπορέσει να καταθέσει ενώπιον αυτής της επιτροπής. Όμως ένα εφετείο, στο οποίο προσέφυγε ο εισαγγελέας της πολιτείας, είχε ακυρώσει αυτή την απόφαση.

«Αν και τα δικαστήρια τον εγκατέλειψαν, δεν συνέβη το ίδιο με τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Τέξας», έγραψαν σε κοινή ανακοίνωσή τους αυτοί οι δύο κοινοβουλευτικοί, ο Τζο Μούντι και ο Τζεφ Λιτς, χαιρετίζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Ανυπομονούμε να τον υποδεχθούμε στο Καπιτώλιο του Τέξας και να δώσουμε επιτέλους, σ’ αυτόν και στην αλήθεια, μια ευκαιρία να ακουστούν», προσθέτουν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο οποίο η πλειοψηφία είναι συντηρητική, είχε προηγουμένως απορρίψει το αίτημα για αναστολή της εκτέλεσης.

Οι υπερασπιστές του Ρόμπερτ Ρόμπερτσον επισημαίνουν ότι η διάγνωση του συνδρόμου ανατάραξης μωρού, η οποία έγινε το 2002 στο νοσοκομείο, στο τμήμα επειγόντων του οποίου είχε μεταφέρει την κόρη του Νίκι σε κρίσιμη κατάσταση, ήταν εσφαλμένη.

Επιπλέον ο αυτισμός του, ο οποίος διαγνώσθηκε τελικά επισήμως το 2018 και θεωρήθηκε άσχετος με την υπόθεση, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταδίκη του, σύμφωνα με αυτούς.

Οι υποστηρικτές του Ρόμπερτ Ρόμπερσον επικαλούνται επίσης απόφαση του εφετείου του Τέξας, το οποίο την περασμένη εβδομάδα, σε παρόμοια υπόθεση, ακύρωσε μια καταδίκη του 2000, η οποία είχε επιβληθεί στη βάση του συνδρόμου ανατάραξης μωρού, θεωρώντας ότι η επιστημονική ανάλυση έχει έκτοτε εξελιχθεί, και διέταξε να διεξαχθεί νέα δίκη.

«Το πιο εντυπωσιακό στην υπόθεση του Ρόμπερτ» είναι ότι «δεν υπάρχει έγκλημα», υπογράμμισε το Σεπτέμβριο ο συγγραφέας επιτυχημένων αστυνομικών μυθιστορημάτων Τζον Γκρίσαμ, πρώην δικηγόρος που δίνει μάχη εναντίον των δικαστικών πλανών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: