22.10.24

Τσίπρας: Το μεγάλο εθνικό θέμα είναι η αναστροφή στην πορεία φτωχοποίησης...



Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τον κίνδυνο να επωφεληθεί η ακροδεξιά από την «ανισορροπία του πολιτικού συστήματος», εάν αυτή δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά • «Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, εφάμιλλο των αντίστοιχων της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου για να μη χάσει οριστικά το τρένο της σύγκλισης»...
Τον κώδωνα του κινδύνου πως «αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο και μάλιστα συντομότερα από όσο ίσως πιστεύουμε» έκρουσε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του ινστιτούτου του για την οικονομία.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, που όπως είπε, θα βασίζεται σε τέσσερα Α: Ανάπτυξη, Αναδιανομή, Ανθεκτικότητα και Ασφάλεια.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως νέος εθνικός στόχος πρέπει να είναι «η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια» και η αναστροφή την πορεία φτωχοποίησης και απόκλισης με μια οικονομία που βασίζεται μόνο στον τουρισμό και το real estate. 

Μίλησε για ένα νέο εθνικό στόχο «αντίστοιχο με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του εβδομήντα, την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ενενήντα ή την έξοδο από τα μνημόνια τη δεκαετία του 10» για την  αναστροφή της απόκλισης.

«Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, εφάμιλλο των αντίστοιχων της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου για να μη χάσει οριστικά το τρένο της σύγκλισης», τόνισε.

Απαιτούνται κοινωνικές διεργασίες

Μεταξύ άλλων, έστειλε και μήνυμα προς τα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο είχε μιλήσει για αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις και την ανάγκη «να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση». «Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες ρήξεις, προκειμένου να υλοποιηθούν απαιτούν μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θα τις στηρίζει κΚαι που θα αποτυπώνεται και στους πολιτικούς συσχετισμούς».

Προειδοποίησε δε για την άνοδο της ακροδεξιάς λέγοντας πως «η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα.
Από την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες». 

«Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται. Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης» τόνισε και έκανε μνεία στις τελευταίες εκλογές στη Γαλλία.

«Η συγκρότησή του δεν ήταν μια τεχνητή συγκόλληση από τα πάνω, αλλά απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στις γειτονιές, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, από τα κάτω. Έκφραση των αγώνων μιας κοινωνίας που έδωσε και δίνει μάχες στους δρόμους και μάλιστα πολλές από αυτές τις κερδίζει. Έτσι κι εδώ κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων δε θα υλοποιηθεί αν πρώτα δεν εκφράσει και κινητοποιήσει τη πλειοψηφία της κοινωνίας μας, που αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει τη πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει».

Προτάσεις κατά της ακρίβειας

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε δύο προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η μία, όπως είπε, είναι η θεσμοθέτηση της κοινωνικής κατοικίας, με τη δημιουργία Ειδικού Δημόσιου Φορέα, που θα απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη οικονομικά προσιτή κατοικία και όχι μόνο τους πιο ευάλωτους, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, του αποθέματος δημοσίων ακινήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ακινήτων που βρίσκονται στον έλεγχο τραπεζών, καθώς και με συνεταιριστικές πρωτοβουλίες.

Η δεύτερη αφορά στη Δημιουργία εξωχρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας όπου «οι τιμές θα διαμορφώνονται με βάση διμερή συμβόλαια, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι από τέσσερις εταιρείες που ελέγχουν την αγορά απολύτως και ανεβάζουν τις τιμές».

Τέσσερις άξονες αλλαγών

Πρώτον, να σταματήσουμε να σπαταλούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται – και αναφέρομαι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η διαχείρισή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διακρίνεται από αδιαφάνεια στη διαδικασία των αποφάσεων, έλλειψη συνοχής και οράματος για το τι θέλουμε να πετύχουμε, που θέλουμε να βρισκόμαστε σε δέκα χρόνια.
Δεύτερον, χρειάζεται βαθιά μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του κράτους ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μεγάλου έργου του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας. Το κατ’ ευφημισμό λεγόμενο ‘επιτελικό κράτος’, όχι μόνο απέτυχε να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων χρόνων αλλά όλο και περισσότερο αποδεικνύεται μηχανισμός για την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων, την προστασία ολιγοπωλιακών δομών αγοράς, και τη διαχείριση συμφερόντων που φθάνει στο όριο της παρεο-κρατίας και της προσοδοθηρίας, είπε κάνοντας δηκτική αναφορά στη σωρεία απευθείας αναθέσεων ειδικά το διάστημα της πανδημίας.
Τρίτον, χρειάζεται μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών. Ανέφερε πως απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, που αποτελεί χρόνιο εμπόδιο στην προσέλκυση σοβαρών μακροχρόνιων επενδύσεων, θεσμική θωράκιση των ανεξάρτητων αρχών, και ειδικά της αρχής ανταγωνισμού της οποίας ο ρόλος είναι κρίσιμος για την είσοδο νέων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη. Επίσης, τόνισε πως χρειάζεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο σύνολο της εκπαίδευσης, που σήμερα δεν είναι καθόλου δωρεάν, με οικογένειες να πληρώνουν δισεκατομμύρια σε δομές εκτός σχολείων. 
Τέταρτον, χρειάζεται να μεγάλο εθνικό σχέδιο επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις υποδομές, την πράσινη μετάβαση, την υγεία ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οικονομικού μετασχηματισμού, προσέλκυσης κεφαλαίων σε νέες παραγωγικές και όχι υπάρχουσες δραστηριότητες, με στόχο την επίτευξη μεσοπρόθεσμων διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης στην περιοχή του 2% και πάνω, για  την επόμενη δεκαετία.  Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο μείγμα της φορολογίας που θα διορθώνει χρόνιες αδικίες σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, θα αποκαθιστά την ισορροπία μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων, και θα φορολογεί δίκαια τον μεγάλο πλούτο και τα πολύ υψηλά εισοδήματα.
 
Κατά την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του και σημείωσε μεταξύ άλλων πως χωρίς την διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους τον Ιούνιο του 2018, και χωρίς τη δημιουργία ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος το 2016-18, που τόσο λοιδορήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία όταν ήταν αντιπολίτευση, καμία  προϋπόθεση ανάκαμψης δε θα υπήρχε μετά το 2019. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: