28.10.24

Συνάντηση Μπάιντεν – Χριστοδουλίδη την Τετάρτη – Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα...



Την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για μια στρατηγικής σημασίας συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν...

Η πρόσκληση αυτή, που ήρθε το Σάββατο, αποτελεί σημαντική διπλωματική επιτυχία για την Κύπρο και αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, η οποία έχει προτείνει διεθνή αναγνώριση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους.

Μια Ιστορική επίσκεψη με στρατηγικό βάρος

Η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ ενισχύθηκαν πρόσφατα με αμυντική συμφωνία, ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζει έντονα τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό, ενάντια σε μια λύση δύο κρατών που επιδιώκει η Άγκυρα. Η πρόσκληση Χριστοδουλίδη είναι η πρώτη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στον Λευκό Οίκο μετά από 28 χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει την αναβαθμισμένη θέση της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή.

Έμφαση στην ασφάλεια και τη στρατηγική συνεργασία

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την υποστήριξη της Κύπρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τη συνεργασία με τη Μεγαλόνησο. Η πρόσφατη υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες των αμερικανικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχει αυξήσει το κύρος της χώρας ως αξιόπιστου συμμάχου. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά παραμένει πιστός σύμμαχος της Δύσης σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία έχει αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.

Η ατζέντα της συνάντησης


Το Κυπριακό θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αντί για μια διχοτομική λύση που επιδιώκει η Τουρκία. Η στήριξη των ΗΠΑ στις διεκδικήσεις της Κύπρου ενισχύει τη θέση της Λευκωσίας στο διαπραγματευτικό τραπέζι, ενώ στέλνει ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας των τουρκικών βλέψεων.

Αναμφίβολα, η επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, πρόσφατα, είδε να ακυρώνεται η δική του επίσκεψη στις ΗΠΑ, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως «πάγωμα» των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ.

CNN


Δεν υπάρχουν σχόλια: