Δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάστηκε από τους Στράτο Φαναρά και Γιάννη Μπαλαμπανίδη, στο πλαίσιο της 1ης θεματικής ενότητας, «Συμπεράσματα και προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», κατά την εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας...
Η Ακρίβεια και το Κόστος Ζωής στην Ελλάδα
Η Ακρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μείζονα ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.
Μάλιστα, γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως «εισαγόμενο» πρόβλημα αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα, που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων.
Στον όρο Ακρίβεια συνοψίζονται πολλαπλές πτυχές της οικονομικής ζωής, που σχετίζονται με την αντιλαμβανόμενη αύξηση του κόστους ζωής: βασικά αγαθά, ενέργεια, στέγαση, αλλά και υγεία, παιδεία, αναψυχή.
Ενέχει και μια έντονη διάσταση χρόνου, από τις δαπάνες της καθημερινότητας έως τις τακτικές δαπάνες σε μηνιαία βάση, σε συνάρτηση με την οικονομική άνεση ή δυσκολία ενός ατόμου ή ενός νοικοκυριού καθώς περνάει ο μήνας.
Ακόμη, επιδρά στην αίσθηση του ορίζοντα προσδοκιών των πολιτών αλλά και στις επιλογές πολιτικής που θα προέκριναν.
Στην έρευνα, διερευνήθηκαν διαφορετικές πτυχές του ζητήματος της Ακρίβειας και της κοινωνικής της επίδρασης.
Οι καταναλωτικές δυνατότητες θεωρείται ότι έχουν επιδεινωθεί, και σε μια σειρά βασικών δαπανών η τάση είναι ο περιορισμός ή έστω η συγκράτησή τους. Για τη μεγάλη πλειονότητα, το ισοζύγιο εισοδημάτων και δαπανών είναι οριακό μέσα στον μήνα...
Στο πεδίο της Ακρίβειας φαίνεται να προκύπτει ως ζητούμενο η παρέμβαση πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο –αφού το πρόβλημα θεωρείται εγγενές και όχι «εισαγόμενο»– και συμπληρωματικά σε επίπεδο Ε.Ε.
Μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στην αγορά, χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες από την αυτορρύθμισή της ούτε όμως από ένα οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα στην κοινωνία πολιτών.
Δεν βγαίνει ο μήνας για το 40% των πολιτών, ενώ το ποσοστό στην εργατική τάξη είναι τρομακτικό (66%)...
ΚΕΠΕ – Εκτίμηση του δείκτη τιμών καταναλωτή βάση του εισοδήματος του νοικοκυριού
Ο περιορισμός του πληθωρισμού είναι αναγκαίος αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια, τονίζει με τη σειρά του το ΚΕΠΕ.
Η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου