26.10.24

«Ο Κασσελάκης ήρθε από την Αμερική, δεν καταλάβαινε την ελληνική πολιτική...»



Ο Αλέκος Αλαβάνος, πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, μίλησε στο ΕΡΤNews στην εκπομπή BLAME GAME, στους δημοσιογράφους Λήδα Μπόλα και Γιάννη Φασουλά και αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα...

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική είναι σαπισμένη στην Ελλάδα και νομίζω ότι αυτή η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό περνάει σχεδόν σε όλα τα κόμματα. Υπάρχουν κάποια μικρά κόμματα, όπως είναι του ΚΚΕ ή της Κωνσταντοπούλου ή του Βαρουφάκη που δεν βλέπεις αυτή τη διάβρωση. Όμως βλέπουμε αυτή τη διάβρωση να υπάρχει παντού και δυστυχώς στην κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να κάνει ένα βήμα μπροστά, δεν μπορεί να εμπνεύσει τη νεολαία της, δεν μπορεί να απαντήσει σε μεγάλα σύγχρονα ζητήματα. Και τι να πω; Έρχεται και μας επαναλαμβάνει αυτά που λέει η κυρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να έχουμε την ίδια θέση απέναντι στο Παλαιστινιακό. 

Εμείς με την Γερμανίδα ή με τους ηγέτες άλλων χωρών μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με κανένα τρόπο. Έπρεπε να έχουμε μια ανεξάρτητη, δημοκρατική και κυρίως ανθρώπινη πολιτική. Δεν πρέπει να βλέπουμε, ας πούμε, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από τη μεριά της Παλαιστίνης, των Παλαιστινίων ή από τη μεριά των Λιβανέζων και να λέει τις ίδιες εξυπνάδες ο πρωθυπουργός. Είναι ειλικρινά κρίμα δεν λέω ότι δεν φταίγανε οι Παλαιστίνιοι κλπ. Είχαν μεγάλη ευθύνη οι Παλαιστίνιοι, αλλά μέχρι ένα σημείο η Ελλάδα με τη δική της ταυτότητα, με μια ελληνική ταυτότητα δεν εννοώ εθνικιστική, αλλά μια ταυτότητα η οποία δεν θα διαμορφώνει τις θέσεις της ακολουθώντας τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά η οποία θα μπορούσε να έχει πρωτοβουλίες και καινοτομίες και να είναι αλλιώς η χώρα μας»

Επιπροσθέτως ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε « Μπορεί να θεωρείτε αριστερά μια ένα κόμμα το οποίο υπέγραψε το 3ο μνημόνιο, Το τρίτο μνημόνιο καθήλωσε ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, όλων μας. Θεωρώ ότι έχει φύγει από τον χώρο της Αριστεράς, αλλά θεωρώ επίσης ότι το μεγάλο πλήθος των συναδέλφων σας ακολουθεία πλώς ιστορικά έρχεται η Αριστερά. Ας το έχουμε εμείς αριστερά. Σωτηρία πάντα προβλέπουμε. Προσβλέπουμε σε μια σωτηρία, όλοι την θέλουμε. Πιστεύω ότι το πιο θετικό στοιχείο από όλα είναι ότι πολλές ιδέες, εμπνεύσεις, επινοήσεις της αριστεράς έχουν περάσει σ ένα μεγάλο μέρος της νέας γενιάς και της λίγο μεγαλύτερης γενιάς, δηλαδή των 35 και των σαραντάρηδων. 

Και θέλω να ελπίζω, θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει μία μία δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα άλλο κόμμα χωρίς όλους αυτούς τους παθογόνους παράγοντες. Κεντροαριστερά τώρα και κέντρο και κεντροδεξιά είναι το ίδιο. Ο ίδιος χώρος δηλαδή που μιλάμε για αριστερά ή μιλάμε για μια τάση ανατροπής της σημερινής κατάστασης ή μιλάμε για μια προσπάθεια ριζοσπαστικών, ριζοσπαστικών αλλαγών και ρυθμίσεων ή μια τάση η οποία μπορεί να καταλάβει τη σημερινή επιστημονική πραγματικότητα, την παγκόσμια και να πάει κάπου αλλού την Ελλάδα ή μια τάση η οποία θα εμπνεύσει τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους ανθρώπους; Έχουμε μια τεράστια δύναμη και έχουμε μια παράδοση η οποία μας γεμίζει, μας δίνει δυνατότητες. Αυτό πιστεύω. Θέλω να σας πω ότι θεωρώ ότι ό, τι έχει προκύψει, ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, είναι κάτι το οποίο σύρεται, έχει σαπίσει, δεν έχει κάτι καινούργιο. Έχει καταλήξει τώρα σε ανταγωνισμούς. Αν θα είναι ο Α, η Β ή ο Γ».

Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη είπε: «Μέσα σε αυτή τη διαδικασία είναι και ο Κασσελάκης, ο οποίος ο άνθρωπος ήρθε από την Αμερική, πιστεύω δεν καταλάβαινε την ελληνική πολιτική και βλέπετε που κατάντησαν, επιλέξανε έναν αμερικανικής προέλευσης. Δεν λέω ότι πολιτικά ήταν υποχείριο και μέσα σε λίγους μήνες διαλύθηκαν τα πάντα, διαλύθηκαν τα πάντα. Θέλουμε μια δυναμική, θέλουμε και απευθύνουμε από εδώ, ας το πούμε στη νέα γενιά και κυρίως τα διάφορα κινήματα, κινήματα, εκπαιδευτικά κινήματα, μαθητικά κινήματα, σπουδαστικά κινήματα διανοούμενων, κινήματα επιστημόνων, κινήματα καλλιτεχνών, να μπορέσουν να εκφράσουν ένα συνολικό πρόγραμμα. Πιστεύω ότι είναι».

Παράλληλα υπογράμμισε: «Εγώ είμαι υπέρ του Λαϊκού Μετώπου, αλλά να είναι λαϊκό το μέτωπο, όχι των σαλονιών και των φιλοδοξιών. Δεν νομίζω ότι το κόμμα του ΠΑΣΟΚ έχει προβάλει ένα έτσι καινούργιο, δημιουργικό, διαφορετικό πρόγραμμα, αλλά πιστεύω ότι θέλει μεγαλύτερη, μεγαλύτερη τομή στην κατάσταση. Θέλει η Ελλάδα να κάνει μια τομή, μια ας το πούμε ειρηνική επανάσταση. Το θέλει και θέλει να ανοίξουμε τις δυνατότητες και τους ορίζοντες, ειδικά με τη νέα γενιά που την έχουμε αγγίξει, ας το πούμε σαν να είναι σφουγγαρόπανο αποπάνω τη νέα γενιά».

Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε επίσης ότι «είμαστε πολύ μακριά από το να έχουμε μία πολιτική που θα μπορούσε να εμπνεύσει τη νεολαία και τον ελληνικό λαό», εκφράζοντας την ελπίδα του για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, «χωρίς όλους αυτούς τους παθογόνους παράγοντες». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ακροδεξιά εμφανίζεται μ’ έναν ριζοσπαστικό τρόπο, υιοθετώντας θέσεις που υπήρχαν παραδοσιακά στην Αριστερά» και επεσήμανε τη σημασία ενός αριστερού μαχητικού κινήματος. 

Η ακροδεξιά εμφανίζεται μ ένα ριζοσπαστικό τρόπο, υιοθετώντας θέσεις που υπήρχαν Παραδοσιακά η Αριστερά και αξιοποιεί την απάθεια, τη στασιμότητα, την έλλειψη δυναμικότητας, την έλλειψη εφευρετικότητας που εμφανίζεται στην Αριστερά σε διάφορες χώρες, δηλαδή ένα κίνημα που θα μπορούσε να ήταν ένα αριστερό μαχητικό κίνημα. Ουσιαστικά υπάρχει φόβος να πάει μέσα σε μια ακροδεξιά πολιτική».

Τέλος, υπογράμμισε: «Δεν νοείται ο πρωθυπουργός να έρχεται να μας λέει τι είπε ο ένας και τι είπε ο άλλος στη Γαλλία ή στην Αγγλία ή στη Γερμανία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν μια δύναμη ισορροπίας και δικαιοσύνης που θα την αναγνωρίσει όλη η παγκόσμια κοινότητα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.