22.10.24

Λεηλασία...



Η κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει την όρεξη σε κόμματα που κινούνται στην ευρύτερη πολιτική περιοχή. Στόχος τους, η λεηλασία του ακροατηρίου του... Θα εξαπολύσουν επιθέσεις φιλίας. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μιλάει από θέση ισχύος και προγραμματίζει παρεμβάσεις -προγραμματικό συνέδριο με προσκλήσεις σε κόσμο και κοσμάκη- προκειμένου να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για τους απογοητευμένους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην παρούσα φάση φαίνεται πώς επιλέγουν την αποχή υιοθετώντας μια στάση αναμονής. Το 14 και κάτι τοις εκατό που πήρε στην τελευταία δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στη Χαριλάου Τρικούπη. Περίμεναν κάτι παραπάνω.


Την ίδια ώρα κινητικότητα υπάρχει σε κόμματα που βγήκαν από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και πριν από έναν χρόνο. Αναφέρομαι στο ΜέΡΑ25 και στη Λαϊκή Ενότητα, που έχουν συγκροτήσει πολιτικό μέτωπο, δοκιμάστηκαν στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές χωρίς επιτυχία, και στη Νέα Αριστερά, που κι αυτή δεν τα κατάφερε στις ευρωεκλογές και προετοιμάζεται για το ιδρυτικό συνέδριό της. Και τα δύο σχήματα θέλουν να εκμεταλλευτούν την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ τους δεν υπάρχει επικοινωνία. Συμφωνούν πάντως ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ, όποιος κι αν εκλεγεί αρχηγός του, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Συμφωνούν επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν τους αφορά.

Πιο κατηγορηματικοί στο θέμα αυτό είναι στο μέτωπο ΜέΡΑ25 - Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά. Στην εκδήλωση που έγινε στο θέατρο «Αλφα» ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι η Αριστερά πρέπει να είναι αξιοπρεπής, ανατρεπτική, ενωτική, να αποκλείει τον αυταρχισμό, τον ολοκληρωτισμό, τα συντροφικά μαχαιρώματα και δεν έχει καμιά δουλειά στην Κεντροαριστερά: «Μετά το τρίτο Μνημόνιο η Ελλάδα έγινε μονοκομματικό κράτος. Ενα κόμμα κυβερνά, με μια δεξιά πτέρυγα και με μια κεντροαριστερή που αποτελείται από 3 (και σε λίγο ίσως 4) ΠΑΣΟΚ. Ετσι ως λαός βρισκόμαστε στο έλεος της Δεξιάς που με ταχείς ρυθμούς γκρεμίζει και ερημοποιεί και της Κεντροαριστεράς που κλαίγεται επειδή, λέει, τα ερείπια ήταν μονόδρομος!». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Στρατούλης της ΛΑ.Ε.-Α.Α. Υπογράμμισε πως «οι ενδεχόμενες διεργασίες στην Κεντροαριστερά δεν μας αφορούν, γιατί, αντίθετα από αυτή, είμαστε σε ρήξη με τις κυρίαρχες τάξεις που λεηλατούν τον λαό και τη χώρα. Μας αφορούν όμως οι εξελίξεις στην Αριστερά».

Το ερώτημα είναι αν ο Βαρουφάκης, ο Στρατούλης και οι σύντροφοί τους πιστεύουν ότι οι ηγετικοί παράγοντες της Νέας Αριστεράς δικαιούνται να λένε ότι είναι στην Αριστερά. Κατά την ανάλυσή τους δεν ήταν όταν υπέγραφαν και εφάρμοζαν μνημόνια, μπορούν όμως να είναι στην Αριστερά αν αναγνωρίσουν ανοιχτά το λάθος τους. Τότε θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συζήτηση. Τα περισσότερα στελέχη της Νέας Αριστεράς πάντως δεν είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν σε κρίσεις αυτολύπησης και να ζητήσουν συγγνώμη. Στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (19/10/2024) ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλάει για επιστροφή στις ρίζες της Αριστεράς, ωστόσο καταλήγει με μια φράση που θα μπορούσε να είναι απάντηση στο επίμαχο ζήτημα: «Να αποφύγουμε την επιστροφή του απωθημένου ως συμπτώματος, που σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν ο ανέξοδος αριστερισμός».

Φαίνεται όμως πως υπάρχουν τάσεις σ’ αυτόν τον χώρο που ζητούν να ξεπεραστούν η αμοιβαία δυσπιστία και η προκατάληψη. Οπαδοί αυτής της λογικής είναι τα στελέχη τα οποία υπέγραψαν το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (18/10/24), με το οποίο καλούν τα δύο σχήματα «να καταλάβουν την αναγκαιότητα μιας ανασυνθετικής και αναγεννητικής διαδικασίας με σκοπό σε επόμενη φάση τη σύσταση ενός ευρύτερου κοινού μετώπου του κόσμου της εργασίας και των δικαιωμάτων». Κάτι κινείται στην ευρύτερη Αριστερά. Θα καταλήξουν κάπου; Μεγάλο εμπόδιο το παρελθόν και οι διαφορετικές επιλογές τους. Επειδή το παρελθόν είναι μια διάσταση του παρόντος και δεν περνάει ποτέ κατά τον Φόκνερ, πρέπει να δαμάσουν την καχυποψία τους και να σαλπίσουν προσκλητήριο στην κατανόηση για να περάσουν από τον ανήμπορο και περιθωριακό ριζοσπαστισμό στο προσκήνιο.

Τάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.