18.10.24

Ο μονόδρομος του ΠΑΣΟΚ...



Με τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη και το δράμα σιγά σιγά να κορυφώνεται, πριν εκδηλωθεί και τυπικά, είναι προφανές ότι το κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να καλύψει εκ των πραγμάτων το ΠΑΣΟΚ του (αναβαπτισμένου) Νίκου Ανδρουλάκη... Εχει πλάκα όμως γιατί ήδη διάφοροι καλοθελητές σπεύδουν να νουθετήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να είναι πιο «κεντρώα» και φρόνιμη, δηλαδή να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόζει πολιτική Μητσοτάκη και χωρίς τον Μητσοτάκη: τα πολλά στους λίγους, τα λίγα στους πολλούς, προώθηση αρεστών ως δήθεν άριστων και πάνω απ’ όλα business as usual, που λένε και στο χωριό. Μην έχουμε τίποτα πασοκο-κομμουνιστικά για σπάσιμο καρτέλ και ολιγοπωλίων, για αυξήσεις εισοδημάτων, που είμαστε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στην Ε.Ε., μη θίξουμε τα ακριβά ενοίκια, την αναξιοκρατία και το πελατειακό σύστημα.

》Σεμνό και συστημικό θέλουν το ΠΑΣΟΚ, γιατί -σου λέει- αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, με ποιον θα συγκυβερνήσει; Το «πουλάκι» της αυτοδυναμίας φαίνεται να έχει πετάξει, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οπότε χρειάζονται «καβάτζες». Δεν θέλουν να καταλάβουν ορισμένοι ότι η περίοδος συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. έχει τελειώσει εδώ και 12 χρόνια και ότι ο κόσμος ψάχνει ποιος θα την αντικαταστήσει στην κυβέρνηση, όχι ποιος θα τη διατηρήσει. Χώρια που η προηγούμενη εμπειρία συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ οδήγησε το κόμμα στο 4,5%. Αυτό δεν το ξεχνούν στη Χαριλάου Τρικούπη, ακόμη και αν ένα μέρος της εκλογικής τους βάσης δεν έβλεπε και τόσο αρνητικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη τα πρώτα χρόνια. Ούτε βέβαια η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ σε ζωντανή μετάδοση προκαλεί την ανάσταση του ΠΑΣΟΚ, όπως κάποιοι άλλοι ήλπιζαν. Τίποτα δεν γίνεται αυτόματα στην πολιτική.

«Αν όλοι όσοι επιτίθενται σήμερα με αυτή τη δριμύτητα στον Στέφανο Κασσελάκη, ασκούσαν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ίδια ένταση, είναι βέβαιο ότι στις ευρωεκλογές τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερέβαιναν το 20%», δήλωσε ο Μ. Καπνισάκης. Αισιόδοξη εκτίμηση, αλλά δεν έχει και μια (έστω μικρή) δόση αλήθειας;

》Τώρα, λοιπόν, ο αναβαπτισμένος πρόεδρος καλείται να μετατρέψει αυτό που στα μάτια της κοινής γνώμης είναι ένα «κόμμα Ανδρουλάκη» σε μια κυβερνώσα παράταξη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, δυναμικής και πολυσυλλεκτικής, αλλά με ξεκάθαρο στίγμα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξηγήσει με σαφή τρόπο τι ρόλο ζητάει από τους πολίτες να του δώσουν και τι (θα τους) προσφέρει. Λίγο ενδιαφέρει την κοινή γνώμη ποιοι θα κάτσουν σε ποιες καρέκλες και τι ρόλο θα έχουν. Το θέμα είναι συνολικά η ομάδα τι μπάλα θα παίξει και αν μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Προφανώς και οι πρωταγωνιστές έχουν τη σημασία τους, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν έπασχε ποτέ από στελέχη, π.χ. συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από έλλειψη καθαρού στίγματος πάσχει την τελευταία δεκαετία, που κουβαλούσε τον σταυρό των μνημονίων και των σκανδάλων διαφθοράς του παρελθόντος.

》Αλλο μεγάλο ζήτημα είναι η επικοινωνία, τόσο του κόμματος όσο και του ίδιου του προέδρου του. Είναι απίστευτο ότι π.χ. ο Ανδρουλάκης είναι ο πρώτος πολιτικός στην Ελλάδα που έχει ανοίξει εδώ και λίγα χρόνια το ζήτημα της ακριβής στέγης, τόσο σε ενοίκια όσο και σε αγοραστικές αξίες, και αυτό αμφιβάλλω αν το ξέρουν οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις και πρόγραμμα, εκδίδει ανακοινώσεις, τα στελέχη του κάνουν δηλώσεις, όμως στην κοινή γνώμη δεν φτάνουν. Είναι εύκολες οι κατηγορίες για «ελεγχόμενα ΜΜΕ που μας σαμποτάρουν», όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απέναντί του τα ΜΜΕ και μια χαρά κατάφερε να γίνει κυβέρνηση. Μέχρι και να κερδίσει το δημοψήφισμα-παρωδία του 2015 πέτυχε. Επομένως χρειάζεται και εκεί ένα rebranding, όπως θα έλεγε και ο σύντροφος Αλέξης.

》Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να προσπαθήσει για να τα καταφέρει, διαφορετικά θα ζήσουμε και τρίτη τετραετία Ν.Δ., με ή χωρίς Μητσοτάκη, αλλά πιθανόν με… Λατινοπούλου και Νατσιό. Κρίμα να σπαταλήσουμε έτσι την τελευταία τετραετία πριν από το 2032 που τελειώνει η περίοδος χάριτος αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και το ζωνάρι αναγκαστικά θα σφίξει.

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: