6.10.24

Χαμηλώνουν οι τόνοι, παραμένουν οι διαφωνίες...



 Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η Μέση Ανατολή, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για επικείμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, αλλά και στον Λίβανο, ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος σφαγής στη Γάζα...


Μπορεί οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να διαμηνύουν ότι «θα χτυπήσουμε στον χρόνο και στον τόπο που εμείς θα επιλέξουμε», όμως η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο, ιδιαίτερα μετά τα φονικά πλήγματα της Κυριακής σε Λίβανο και Γάζα.

Στη σκιά των αιματηρών εξελίξεων αναδείχθηκε και μια διπλωματική κόντρα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γαλλία, μετά από το κάλεσμα του Εμανουέλ Μακρόν σε συγκεκριμένες χώρες να μην εξοπλίζουν το Ισραήλ.

Η αντίδραση του Μπένιαμιν Νετανιάχου ήταν σφοδρότατη και το Ελιζέ έσπευσε να τείνει χείρα φιλίας για να μπει τέλος στην αντιπαράθεση.

Σήμερα, όμως, σημειώθηκε και νέο επεισόδιο, καθώς Εμανουέλ Μακρόν και Μπένιαμιν Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα, όπου φαίνεται ότι… συμφώνησαν πως διαφωνούν.

Η ενημέρωση από τη γαλλική προεδρία αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν «ειλικρινά και με σεβασμό στη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ». Ωστόσο παραδέχθηκαν τις διαφορές, αλλά και την κοινή τους θέληση να κατανοούν ο ένας τον άλλον.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας προς την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμά του στην άμυνα, αλλά τόνισε και πως τώρα είναι η ώρα για κατάπαυση πυρός.

«Οι παραδόσεις όπλων, η συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και η επέκτασή του στον Λίβαο δεν μπορούν να προσφέρουν την ασφάλεια που περιμένουν οι Ισραηλινοί και όλοι στην περιοχή. Πρέπει άμεσα να κάνουμε την αποφασιστική προσπάθεια που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τις αναγκαίες πολιτικές λύσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ και όλων στη Μέση Ανατολή».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί στην αποστολή όπλων προς το Ισραήλ απλά δυναμώνουν το Ιράν.

Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ δημιουργούν μια ευκαιρία για να αλλάξει η πραγματικότητα στον Λίβανο προς μια βελτιωμένη σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη με ολόκληρη την περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: