5.10.24

Υπόσχεται αντίποινα ο Νετανιάχου: «Έχουμε καθήκον να χτυπήσουμε το Ιράν»...



Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει επίθεση στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προαναγγέλλει ότι το Τελ Αβίβ θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν, για... την επίθεση που είχε εξαπολύσει πριν από λίγες μέρες το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση στις πόλεις και τους πολίτες της, ούτε και το κράτος του Ισραήλ», ανέφερε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμυνθεί και να απαντήσει σε αυτές τις επιθέσεις — και θα το κάνουμε».

«Αλλάζουμε τις ισορροπίες»

Παράλληλα, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ισραήλ αλλάζει «την ισορροπία δυνάμεων στο βορρά», αναφερόμενος στην επίθεσή στον Λίβανο. Όπως σημείωσε, «πριν από περίπου ένα μήνα, προς το τέλος της καταστροφής των ταγμάτων της Χαμάς στη Γάζα, αρχίσαμε να εκπληρώνουμε την υπόσχεση που έδωσα στους κατοίκους του βορρά», αναφερόμενος στον στόχο να επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ. 

Επίσης, θριαμβολόγησε λέγοντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει πετύχει ένα αποφασιστικό χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ, καθώς «εξαφανίσαμε» τον ηγέτη της, Χασάν Νασράλα «και την ηγεσία» της οργάνωσης, «εξοντώσαμε τους διοικητές» που σχεδίαζαν «να εισβάλουν στη Γαλιλαία και να πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη και πιο τρομερή σφαγή των πολιτών μας από αυτή της 7ης Οκτωβρίου». Ισχυρίστηκε επίσης ότι το Ισραήλ έχει καταστρέψει «ένα μεγάλο μέρος» του αποθέματος πυραύλων και πυραύλων της Χεζμπολάχ.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, εξήρε τα όσα πετύχει το Ισραήλ, λέγοντας ότι «έχουμε σαφώς αλλάξει την πορεία του πολέμου και την ισορροπία του πολέμου». Όσο για τον Νασράλα, είπε υποτιμητικά ότι «αυτός και όλος ο κόσμος ανακάλυψαν τα σιδερένια νεύρα του Ισραήλ - μια ισχυρή χώρα με έναν ισχυρό, τολμηρό και ηθικό στρατό»

Τόνισε ότι η χώρα του είναι «αποφασισμένη να αμυνθεί απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή», υπογραμμίζοντας με σαφήνεια ότι «αυτό περιλαμβάνει την απειλή από το Ιράν, που βρίσκεται πίσω από όλες τις επιθέσεις εναντίον μας -από τη Γάζα, τον Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία- και φυσικά από το ίδιο το Ιράν».

Νετανιάχου σε Μακρόν: «Ντροπή!»

Εξάλλου την οργή του Νετανιάχου προκάλεσε η προτροπή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς συγκεκριμένες χώρες να μην εφοδιάζουν με όπλα το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, (σε μια αγγλόφωνη δήλωση με «παραλήπτη» τον Γάλλο ηγέτη), έκανε λόγο για «ντροπή» και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα, το Ισραήλ αμύνεται σε επτά μέτωπα ενάντια στους εχθρούς του πολιτισμού», λέει, δείχνοντας τη Γάζα, τον Λίβανο, τη Δυτική Όχθη, την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

«Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις δυνάμεις της βαρβαρότητας με επικεφαλής το Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες θα πρέπει να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο ο πρόεδρος Μακρόν και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους!»

Ο Νετανιάχου απηύθυνε ρητορική ερώτηση, εάν το Ιράν επιβάλλει εμπάργκο όπλων στους «πληρεξούσιούς» του. «Φυσικά και όχι», απάντησε ο ίδιος. «Αυτός ο άξονας του τρόμου είναι ενωμένος. Όμως οι χώρες που υποτίθεται ότι αντιτίθενται σε αυτόν τον τρομοκρατικό άξονα ζητούν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Τι ντροπή!».

Χέρτσογκ: Μόνιμη απειλή το Ιράν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε (σε μήνυμά του που μεταδόθηκε για την επέτειο της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023) το Ιράν συνιστά «μόνιμη απειλή» για τη χώρα του.

Μιλώντας προς τις εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ο Χέρτσογκ κατήγγειλε «τη μόνιμη απειλή που αποτελεί για το ισραηλινό κράτος το Ιράν και οι τρομοκράτες πληρεξούσιοί του, που έχουν τυφλωθεί από το μίσος και είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν το μοναδικό μας εβραϊκό έθνος-κράτος». 

Επίσης ανέφερε ότι «τα τραύματά μας» από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν μπορούν ακόμη να επουλωθούν πλήρως... γιατί όμηροι συνεχίζουν να βασανίζονται, να εκτελούνται και να πεθαίνουν σε αιχμαλωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: