20.10.24

Ποιος διέρρευσε τα έγγραφα για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν;...



Οι ΗΠΑ παραδέχονται τη διαρροή και ξεκινούν έρευνες για το σοβαρό περιστατικό • Σενάρια και υπόνοιες για τη δημοσιοποίηση απόρρητων σχεδίων • Το υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου συνεδριάζει εκ νέου για τα αντίποινα στην Τεχεράνη...
Στη δίνη της πολύ σοβαρής υπόθεσης διαρροής απόρρητων εγγράφων βρίσκεται η Ουάσιγκτον την ώρα που στο Τελ Αβίβ η κυβέρνηση Νετανιάχου φέρεται να βάζει τις «τελευταίες πινελιές» για την επικείμενη επίθεση στο Ιράν.


Οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται σε περίεργο στάδιο εδώ και αρκετό καιρό, τουλάχιστον όπως θέλουν να παρουσιάζουν το θέμα αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ, καθώς ο Νετανιάχου συνεχίζει ακάθεκτος στη σφαγή σε Γάζα και Λίβανο, με αποτέλεσμα το τελευταίο περιστατικό να δημιουργεί αρκετά ερωτήματα.

Στην Ουάσιγκτον επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός για τη διαρροή των εγγράφων που καταγράφουν τα σχέδια της επίθεσης του Ισραήλ προς το Ιράν, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι έρευνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Νωρίτερα το Associated Press επικαλέστηκε δηλώσεις αξιωματούχων, οι οποίοι επιβεβαίωναν πως ερευνάται το ποιος ή ποιοι είχαν πρόσβαση στα έγγραφα της Υπηρεσίας Γεωχωρικών Πληροφοριών και από πού προήλθε η διαρροή στο Telegram.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση, αυτή τη φορά από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαρροή «πολύ ανησυχητική».


Ο Ρεπουμπλικάνος δήλωσε «έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, υπάρχει μια ενημέρωση σε απόρρητο επίπεδο και την παρακολουθούμε στενά. Θα υπάρξουν κι άλλες ενημερώσεις και η έρευνα είναι σε εξέλιξη». 

Οι έρευνες, αναμένεται, επίσης να εστιάσουν στο πώς αποκτήθηκαν τα έγγραφα και εάν πρόκειται για σκόπιμη διαρροή ή εάν αποκτήθηκαν μέσω χακαρίσματος ή άλλης μορφής κυβερνοεπίθεσης. 

Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι είναι ενήμερο για τις αναφορές σχετικά με τα έγγραφα, χωρίς να δώσει παραπάνω πληροφορίες. 

Πάντως, οι θεωρίες και οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν, με την Deutsche Welle να φιλοξενεί ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο στην ισραηλινή πλευρά υπάρχει καχυποψία και η διαρροή των εγγράφων εκλαμβάνεται ως απόπειρα της πλευράς Μπάιντεν να καθυστερήσει κι άλλο το επικείμενο χτύπημα. 

Συνεδριάσεων συνέχεια στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει σχολιάσει καθόλου το σοβαρό περιστατικό, ενώ ούτε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πήραν θέση.

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει ξανά σήμερα, Κυριακή, με θέμα στην ατζέντα τα αντίποινα κατά του Ιράν.

Η συνεδρίαση έρχεται μια ημέρα μετά από την επίδειξη ισχύος της Χεζμπολάχ και την επίθεση με drone στην εξοχική κατοικία του πρωθυπουργού. Απαντώντας στο περιστατικό που εξέθεσε εκ νέου τον Σιδερένιο Θόλο του Ισραήλ τόσο ο Νετανιάχου όσο και πολλά άλλοι αξιωματούχοι έσπευσαν να κατηγορήσουν ευθέως την Τεχεράνη δίνοντας τον τόνο για τον πραγματικό τους στόχο.

Τι γνωρίζουμε για τα έγγραφα

Τα έγγραφα, με ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου, άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή, αφού αναρτήθηκαν στο Telegram από έναν λογαριασμό που ονομάζεται «Middle East Spectator». Χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα και έχουν επισημάνσεις που υποδεικνύουν ότι προορίζονται να τα δουν μόνο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «Five Eyes»: δηλαδή οι Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα έγγραφα περιγράφουν τις προετοιμασίες που φαίνεται να κάνει το Ισραήλ για να χτυπήσει το Ιράν. Ένα από τα έγγραφα αναφέρει ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μετακίνηση πυρομαχικών από το Ισραήλ.

Ένα άλλο έγγραφο λέει ότι προέρχεται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-επιφάνειας: που επίσης πιστεύεται ότι προετοιμάζουν ένα χτύπημα στο Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: