25.10.24

Δημοσκόπηση: Κυρίαρχος ο Ανδρουλάκης στην αντιπολίτευση...


...λόγω συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ...
Οι πολίτες εκτιμούν ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα ανεβούν περαιτέρω • Η πλειονότητα συμφωνεί με τη στάση των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική • Όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών «κραυγάζει» στην κυβέρνηση να κάνει περισσότερα πράγματα για την ακρίβεια...
Άλλη μια δημοσκόπηση καταγράφει σημαντική άνοδο του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία κινείται σε ρηχά νερά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά ως αποτέλεσμα των καταιγιστικών εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα της MRB (που παρουσιάστηκε στο τηλεοπτικό σταθμό OPEN) και όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. αγγίζει μόλις το 21,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 7,5% (όσο ποσοστό έχει και το ΚΚΕ), ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 14,1%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση με 8,5%. 


Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πρόσφατα επικράτησε στις εσωκομματικές αλλαγές, εμφανίζεται ως ο κυρίαρχος ηγέτης της αντιπολίτευσης, έχοντας πίσω του, σε μεγάλη απόσταση, τον Κυριάκο Βελόπουλο.


Επίσης, οι 2 στους 3 πολίτες εκτιμούν ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα ανεβούν περαιτέρω κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η όποια δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως οφείλεται περισσότερο στα όσα συμβαίνουν σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Δημοκρατία και λιγότερο στον Νίκο Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα, το 52,9% εκτιμά πως αυτή οφείλεται στη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το 23,7% στη φθορά της Ν.Δ., ενώ το 16,4% απαντά πως οφείλεται στην επανεκλογή του Ν. Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος.


Ακόμα ένα ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι η πλειονότητα των πολιτών συμφωνεί με τις τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που ασκούν σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια κριτική που συντηρεί την εσωστρέφεια στη Ν.Δ. και ήδη έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος ενίοτε καταφεύγει σε αιχμές, αλλά όχι –προς το παρόν, τουλάχιστον– σε μετωπική κόντρα με κάποιον από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. 

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 74,3% των ερωτώμενων διαφωνεί με τον αποκλεισμό του τέως προέδρου Στέφανου Κασσελάκη από τις εσωκομματικές κάλπες. Στην περίπτωση, πάντως, που οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ διεξαχθούν απόντος του Στ. Κασσελάκη,  ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είναι αυτός που έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Σωκράτη Φάμελλου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών «κραυγάζει» στην κυβέρνηση να κάνει περισσότερα πράγματα για την ακρίβεια, που γονατίζει τα νοικοκυριά. 



Τέλος, η αποδοκιμασία των πολιτών για την κυβέρνηση της Ν.Δ. καταγράφεται ακόμα και στα ελληνοτουρκικά θέματα. 



Παρά, λοιπόν, τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τα σχετικά αφηγήματα από το Μαξίμου, η πλειονότητα των πολιτών υπογραμμίζει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση να διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: