22.10.24

Παρέμβαση Τσίπρα για την οικονομία...



Και όχι μόνο...

Να μπει ένα τέλος στην πορεία απόκλισης της χώρας μας από τον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα θα θέσει ως στόχο -εθνικό αναμένεται να τον χαρακτηρίσει μάλιστα- ο Αλέξης Τσίπρας, στο κλείσιμο της σημερινής εκδήλωσης για την οικονομία

Η ακρίβεια είναι μια μορφή αναδιανομής εις βάρος των πολλών, θα είναι ακόμη ένα σημείο της ομιλίας του σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια σχεδόν στο σύνολο των θεσμών. Η εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 5.15 το απόγευμα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την προσέγγιση του πρώην πρωθυπουργού, η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δεν μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς απόκλισής μας από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές.

Συμπερασματικά, ο στόχος είναι η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης. Παρά ταύτα -θα πει ο Αλ. Τσίπρας- σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος, μια άλλη κατεύθυνση την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε, αναμένεται να υπογραμμίσει. Αλλωστε για τον πρώην πρωθυπουργό, ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός. Και αυτά που απαιτούνται είναι συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση. Εξάλλου, θα προσθέσει, οι πολιτικές και κυρίως οι αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου.

Νέος εθνικός στόχος

Ως εκ τούτου θα μιλήσει για έναν νέο εθνικό στόχο, αντίστοιχο με την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ‘90, επίσης την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του 2010. Εν κατακλείδι, ο στόχος αυτός οφείλει να είναι η αναστροφή της απόκλισης, η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια.

Επιπροσθέτως, το πρόβλημα της ακρίβειας, αυτή η διαρκής και τρομακτική πίεση που ασκείται τα τελευταία χρόνια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους, θα τονίσει ο ομιλητής, με την παρατήρηση ότι η ανάπτυξη είναι μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα όταν καρπώνεται από λίγους.

Καταληκτική διαπίστωση για τον Αλ. Τσίπρα θα είναι ότι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλά ζήτημα σχεδίου και πόρων, αλλά απαιτεί και προϋποθέτει και ρήξεις με οργανωμένα συμφέροντα. Με δυο λόγια, μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια σχεδόν στο σύνολο των θεσμών...

Νίκος Παπαδημητρίου - Εφ. Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.