16.10.24

Εγκλωβισμένοι οι άμαχοι στη βόρεια Γάζα...


...εν μέσω ισραηλινών επιδρομών.
 Δεκάδες νεκροί...
Για 12η μέρα συνεχίζεται η πολιορκία της βόρειας περιοχής της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι η επίθεση έχει κλιμακωθεί σε «τρομακτικό επίπεδο θηριωδίας», ενώ η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ζοφερή για τα παιδιά που βρίσκονται εκεί... 

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 65 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 140, κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Στο επίκεντρο των επιδρομών βρίσκεται η περιοχή της Τζαμπάλια, όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι –οι οποίοι επέστρεψαν τους τελευταίους μήνες– βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι εκεί. Η Τζαμπάλια έχει μετατραπεί σε ένα σωρό από ερείπια, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών.

Σχέδιο εκκαθάρισης της βόρειας Γάζας;

Πρόσφατα, το Ισραήλ διέταξε τους αμάχους να απομακρυνθούν σε υποτιθέμενες πιο ασφαλείς περιοχές στο νότο, τροφοδοτώντας τους φόβους των Παλαιστινίων ότι σκοπεύει να τους απομακρύνει μόνιμα από τη βόρεια Γάζα, ως μέρος ενός σχεδίου ελέγχου του παλαιστινιακού θύλακα. Πολλοί άμαχοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν εκ νέου την περιοχή τους, ενώ άλλοι δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν και πλέον έχουν «παγιδευτεί» στην Τζαμπάλια. 

Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ αρνείται ότι οι εντολές εκκένωσης που έδωσε στους αμάχους αποτελούν μέρος ενός συστηματικού σχεδίου εκκαθάρισης της περιοχής. Αντίθετα, ισχυρίζεται πως έχουν δοθεί για να διασφαλιστεί η επιβίωση των αμάχων και να διαχωριστούν από τους μαχητές της Χαμάς. Για ακόμα μια φορά, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες: ένας ισχυρισμός που η Χαμάς διαψεύδει.

«Αφανίστηκαν ολόκληρες οικογένειες»

Σε κάθε περίπτωση, η σφαγή των αμάχων συνεχίζει αμείωτη. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και με το γραφείο ενημέρωσης της Γάζας, περισσότεροι από 350 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Τζαμπάλια μόνο τις τελευταίες 12 ημέρες πολιορκίας. Και η κατάσταση χειροτερεύει, λόγω της καταστροφής των κατοικημένων συνοικιών.

Ο Δρ Munir al-Boursh, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι πάνω από τους μισούς νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά, ενώ πολλά πτώματα παρέμειναν στους δρόμους και κάτω από τα ερείπια, με τα σωστικά συνεργεία να μην μπορούν να τους προσεγγίσουν, εξαιτίας των ισραηλινών επιδρομών. «Ολόκληρες οικογένειες έχουν αφανιστεί», είπε.

Εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι Υγείας απηύθυναν έκκληση να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, όπου οι γιατροί αρνήθηκαν να αφήσουν τους ασθενείς τους, παρά τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον Ερυθρό Σταυρό και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να παίξουν τον ανθρωπιστικό τους ρόλο ανοίγοντας έναν διάδρομο προς το σύστημα υγειονομικής μας περίθαλψης και να επιτρέψουν την είσοδο καυσίμων, ιατρικών, αντιπροσωπειών, προμηθειών και τροφίμων», δήλωσε ο Χουσάμ Αμπού. Safiya, η διευθύντρια του νοσοκομείου Kamal Adwan.

Τουλάχιστον 50 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας παραδόθηκαν από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, στην πόλη της Γάζας, αλλά δεν έφτασαν σε πολιορκημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Τζαμπάλιας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε ότι το Ισραήλ έχει την ευθύνη να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι δεν θα πληγούν από τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς, μετά τη δημοσίευση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με Παλαιστίνιους να καίγονται ζωντανοί σε σκηνές που πυρπολούνται από πυραύλους που χτύπησαν νοσοκομεία. Το Ισραήλ είπε ότι η επίθεση, η οποία σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους, είχε στόχο μαχητές της Χαμάς.

→ Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διευθύνεται από τη Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη ότι τουλάχιστον 42.409 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν μετατρέψει ολόκληρες περιοχές σε ερείπια και έχουν εκτοπίσει περίπου το 90% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων τού θύλακα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μεταφερθούν σε πολυμελείς καταυλισμούς σκηνών ή σε σχολεία που μετατράπηκαν σε καταφύγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: