3.10.24

Θα ρισκάρει το Ισραήλ γενικευμένο πόλεμο με το Ιράν;...


Η πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ σχεδιάστηκε κατά τρόπο που να υπηρετήσει δύο αντιφατικές πολιτικές ανάγκες: Η πρώτη αφορά το κύρος της Τεχεράνης, δηλαδή να απαντήσει –όπως είχε προαναγγείλει– στη δολοφονία του Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα και στη δολοφονία στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο και στη Συρία. Η δεύτερη... ανάγκη είναι να μην πλήξει καίρια το Ισραήλ για να μην υποχρεώσει τους Αμερικανούς να εμπλακούν στη σύγκρουση, βομβαρδίζοντας μαζικά το Ιράν.

Πράγματι, η Τεχεράνη τήρησε με προσοχή αυτή τη λεπτή ισορροπία. Την ίδια ισορροπία είχε τηρήσει και τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε εκτοξεύσει ένα πλήθος drones και πυραύλων δεύτερης κατηγορίας εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό και τη δολοφονία ανώτατου αξιωματούχου των Φρουρών της Επανάστασης. Όπως είναι γνωστό, τότε είχε ανακοινώσει την επίθεση και ενημερώσει τους Αμερικανούς με σκοπό και να κάνει κάτι, αλλά και να μην προκαλέσει αξιόλογο πλήγμα στο Ισραήλ, όπως και συνέβη.


Αυτή τη φορά, δεν μπορούσε να στηθεί η ίδια ακριβώς σκηνοθεσία. Οι Ισραηλινοί, άλλωστε, δεν σταμάτησαν να επιτίθενται και να δολοφονούν Ιρανούς αξιωματούχους. Έτσι, η Τεχεράνη αποφάσισε να στείλει ένα πιο σαφές μήνυμα σε όλους. Ναι μεν ενημέρωσε τους Αμερικανούς και για τον χρόνο της πυραυλικής επίθεσης και για τους στόχους της. Η ειδοποιός διαφορά σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο είναι ότι χρησιμοποίησε κυρίως υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι δύσκολα αναχαιτίζονται.
 

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι το 80% των πυραύλων της “τρύπησε” την ισραηλινή αεράμυνα. Ακόμα κι αν το ποσοστό αυτό είναι υπερβολικό, είναι προφανές από τα βίντεο ότι ένα μεγάλο ποσοστό έπληξε τους επιλεγμένους στόχους. Οι ειδοποιημένοι Ισραηλινοί εκκένωσαν τις στοχοποιημένες αεροπορικές βάσεις και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και απομάκρυναν τα εκεί σταθμευμένα μαχητικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν απώλειες.
 
Το μήνυμα, ωστόσο, ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό: Το Ιράν απέδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει βαρύτατα πλήγματα στο Ισραήλ, το οποίο έχει το μειονέκτημα πως είναι μικρό σε έκταση και πυκνοκατοικημένο. Ναι μεν το ισλαμικό καθεστώς ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει συνέχεια, αλλά ξεκαθάρισε επίσης πως αν δεχθεί νέα επίθεση θα απαντήσει εκ νέου, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτή τη φορά δεν πρόκειται να προειδοποιήσει για τον χρόνο και τους στόχους.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Σταυρου Λυγερου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: