21.10.24

Νέο σχήμα για το ξεπούλημα ακινήτων του Δημοσίου...


Με ταχείς ρυθμούς και με οργανωμένο σχέδιο προχωρά η κυβέρνηση την «αξιοποίηση» των «φιλέτων» του Δημοσίου. Αυτό ουσιαστικά προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που ζήτησε χαρακτηριστικά «να περάσουμε γρήγορα από τη θεωρία στην πράξη»...


Το νέο σχήμα προβλέπει την είσοδο ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε εταιρείες συμμετοχών, καθώς το σχέδιο «αξιοποίησης» ακινήτων της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) περνά στο στάδιο της υλοποίησης. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για ευθείας μορφής ιδιωτικοποίηση, καθώς το Δημόσιο παραχωρεί στους ιδιώτες την κυριότητα των ακινήτων.

Μάλιστα ο υπουργός, προκείμενου να δικαιολογήσει το ξεπούλημα, κάνει για τα «πάρα πολλά προβλήματα», συγκρίνοντάς την με την Ολυμπιακή, τη ΔΕΗ και ο ΕΦΚΑ. «Η ΕΤΑΔ είναι για μένα ό,τι ήταν παλιότερα η Ολυμπιακή, η ΔΕΗ, ο ΕΦΚΑ. Είναι μια εταιρεία με τα οποία έχουμε ξεκινήσει να αντιμετωπίζουμε με έναν καινούργιο τρόπο», ανέφερε, μιλώντας στο 25ο συνέδριο  real estate Prodexpo.


Το νέο σχήμα και τα χιλιάδες ακίνητα

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή project management office και επελέγη η εταιρεία McKinsey που θα συντονίσει το έργο που αφορά στη χαρτογράφηση, αξιολόγηση και αποτίμηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ. Όπως πρόσθεσε, αναμένεται πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ στο τέλος έως 1.000 από αυτά θα μπουν σε άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης.

Όσο για τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, μίλησε ουσιαστικά για μαζική διαδικασία παραχώρησης, με το Δημόσιο να έχει τελικά μειοψηφική συμμετοχή και τους ιδιώτες να αναλαμβάνουν την «αξιοποίηση» των ακινήτων.

«Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα γίνουν 1.000 διαφορετικοί διαγωνισμοί; Δεν θα τελειώναμε στον αιώνα τον άπαντα. Γι' αυτό εφαρμόζουμε μια νέα διαδικασία. Τα ακίνητα ύστερα από μελέτες θα ομαδοποιηθούν και θα ενταχθούν σε εταιρείες συμμετοχών, holding companies, που θα δημιουργηθούν. Ακολούθως θα μπουν σε διαδικασία παραχώρησης οι holding companies, αντί για το κάθε ακίνητο  ξεχωριστά. Στις εταιρείες αυτές το Δημόσιο μπορεί να κρατήσει μειοψηφική συμμετοχή και οι ιδιώτες θα αναλάβουν την αξιοποίηση των ακινήτων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Διαγωνισμοί, Υπερταμείο, περιφερειακά αεροδρόμια...
Στο μαζικό ξεπούλημα μπαίνουν τουριστικές εγκαταστάσεις, καθώς και άλλα 22 περιφερειακά αεροδρόμια. Ειδικότερα, ο υπουργός σημείωσε ότι προχωρούν κατά προτεραιότητα «στοχευμένες παρεμβάσεις» σε υποθέσεις «που εκκρεμούν για πολύ καιρό». Όπως ανέφερε:

⇒ Βρισκόμαστε σε διαδικασία συμβολαιοποίησης σε 10 συνολικά διαγωνισμούς που αφορούν κυρίως “Ξενία” και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις.

⇒ Το κυβερνείο της Θεσσαλονίκης προχωρά με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στο Υπερταμείο, την ΕΤΑΔ και τη Βουλή.

⇒ Για το Αχίλλειο στην Κέρκυρα υπάρχει συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενώ θα έχει λόγο και η μονάδα ωρίμανσης του Υπερταμείου ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα. Αντίστοιχη διαδικασία θα εφαρμοστεί για τα σπήλαια του Διρού.

⇒ Για το Ταε Κβο Ντο, αφού ο προηγούμενος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, «μας ενδιαφέρει, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον κ. Χαρδαλιά να δημιουργηθεί ένα συνεδριακό κέντρο το οποίο χρειάζεται η Αθήνα».

Επίσης σημείωσε ότι προχωρά από το Υπερταμείο ο διαγωνισμός για την παραχώρηση 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων «στο πρότυπο» της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που προηγήθηκε. Ανάφερε επίσης ότι ξεχωριστά προχώρησε ο διαγωνισμός και κατατέθηκε μία δεσμευτική προσφορά για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ενώ προχωρά επίσης η ανάπλαση της ΔΕΘ με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: