26.10.24

Τα μηνύματα πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για τη διπλή εορτή της Θεσσαλονίκης...



Στην επίσημη δοξολογία για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και εκπρόσωποι από πολλά κόμματα, με αναφορές κατά τις δηλώσεις τους στη διπλή γιορτή της πόλης, καθώς και στην εθνική επέτειο που ακολουθεί τη Δευτέρα... 

«Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο, και μαζί την επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό. Αυτή τη μέρα όλοι οι Έλληνες, με πίστη στις διαχρονικές αξίες της μακραίωνης ιστορίας μας, τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό. Η μνήμη τους είναι πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας. Χρόνια πολλά!», δήλωσε μετά τη λειτουργία  η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη δοξολογία παραβρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας, οι υφυπουργοί Υποδομών Νίκος Ταχιάος, Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Τουρισμού Έλενα Ράπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Φαραντούρης, ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης κ.ά.

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα γιορτάζουμε τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και τιμούμε εκείνους που μας έδωσαν την ελευθερία, αντλώντας δύναμη από το παράδειγμα τους. Την ίδια στιγμή δυναμώνουμε τη φωνή της πατρίδας απέναντι σε εκείνους τους συμμάχους, τους εταίρους, τους γείτονες που πρέπει να την ακούσουν. Και παράλληλα κάνουμε πιο δυνατή την παρουσία μας, συνεχίζοντας αποφασιστικά τον δρόμο που κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τα δίκαια και τα δικαιώματα μας».

«Έχουμε χρέος να αναλογιστούμε πώς θα κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.  

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη

Γιορτάζουμε σήμερα τον Πολιούχο της πόλης, τον Άγιο Δημήτριο, και θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους τους Θεσσαλονικείς και σε όλους τους εορτάζοντες.

Σήμερα, όμως, τιμούμε και την ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και έχουμε χρέος να αναλογιστούμε, όπως και σε κάθε ιστορικό ορόσημο, πώς θα κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα.

Πώς θα κάνουμε την πατρίδα μας πιο δίκαιη μειώνοντας τις ανισότητες και βάζοντας τα θεμέλια της συλλογικής μας ευημερίας.

Και πώς θα κάνουμε την πατρίδα μας πιο ανθεκτική απέναντι στις προκλήσεις και τις διεθνείς αναταράξεις.

Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τον λαό μας από όλες τις δύσκολες επιπτώσεις.

Ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: «Γιορτάζουμε και τιμούμε τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο, αλλά και την απελευθέρωση της πόλης μας στους Βαλκανικούς Πολέμους. Τη Δευτέρα θα τιμήσουμε και την επέτειο του "ΟΧΙ" και τον ηρωικό αγώνα στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, αλλά και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, από την κατοχή του ναζιστικού καθεστώτος. Είναι πολύτιμα τα διδάγματα, αλλά και οι ευθύνες αυτών των ημερών, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Πρώτα από όλα για την ελευθερία, για την ειρήνη, τη ζωή, αλλά και τη δημοκρατία. Και σήμερα που δυστυχώς ο πόλεμος τόσο κοντά δείχνει τα δόντια του και απειλεί τη ζωή, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή, έχουμε ευθύνη να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες».

«Η Θεσσαλονίκη αξίζει ένα λαμπρό μέλλον, αντίστοιχο με το ένδοξο παρελθόν της. Αξίζει να είναι το επίκεντρο των Βαλκανίων και της Ευρώπης», σημείωσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φαραντούρης.

«Χρόνια πολλά στην πόλη και σε όσους γιορτάζουν σήμερα», ευχήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Ας ευχηθούμε αυτή η πόλη να πάρει τη θέση που της αξίζει και να γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Είναι καιρός τα σχέδια, που έχουν καθυστερήσει για πολλές δεκαετίες, να πραγματοποιηθούν, ώστε τα παιδιά που μεγαλώνουν εδώ να παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία, και να διαπρέψουν σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι στα χέρια μας. Είμαστε περήφανοι για την πατρίδα μας, για τη Θεσσαλονίκη. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάθε μέρα τη ζωή των κατοίκων καλύτερη».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που προαλείφεται για Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού, δήλωσε: «Η σκέψη μας πηγαίνει στους αγώνες των προγόνων μας, τους οποίους θυμόμαστε και τιμούμε. Πηγαίνει, όμως, και στο μέλλον το οποίο όλα αυτά τα χρόνια, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χτίζουμε σε γερά θεμέλια για να βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Αλλά και για να βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη στην πρώτη γραμμή της Ελλάδας και της Ευρώπης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τα επόμενα χρόνια».

«Ο λαμπρός εορτασμός της απελευθέρωσης μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και ταυτοχρόνως ορίζει την επόμενη μέρα, στέλνοντας το μήνυμα ότι με ενότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα και οποιαδήποτε απειλή. Η Θεσσαλονίκη είναι εδώ, διεκδικεί την επόμενη μέρα με δυναμισμό και τη νέα της ταυτότητα», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.