13.10.24

Αποφασίζουν για το χτύπημα στο Ιράν, ερημώνουν Λίβανο και Γάζα...



Σε σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα αντίποινα του Ισραήλ προς το Ιράν, με το Τελ Αβίβ να οριστικοποιεί το πού και πότε θα χτυπήσει, υπό την παγερή σιωπή της διεθνούς κοινότητας...

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε τις απαραίτητες… εξηγήσεις μέσα στην εβδομάδα στον Τζο Μπάιντεν και, όπως αναφέρει το CNN, είναι θέμα ωρών να ανάψει το πράσινο φως.

Σύμφωνα, πάντως, με ρεπορτάζ του αμερικανικού NBC, το Τελ Αβίβ θα περιορίσει την απάντησή του σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές και δεν αναμένεται να χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή να προχωρήσει σε νέες δολοφονίες. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια απάντηση στο Ιράν μπορεί να έρθει στη διάρκεια της τρέχουσας εορταστικής περιόδου του Γιομ Κιπούρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Προς το παρόν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξακολουθεί να απειλεί ακόμη και τον ΟΗΕ, αψηφώντας την κατακραυγή, και ζητώντας από τον Οργανισμό να αποσύρει τους κυανόκρανους της UNIFIL από τις περιοχές των μαχών στον Λίβανο. Νωρίτερα, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Άμυνας απάντησε στην κριτική από τον Αμερικανό ομόλογό του πως η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τα φυλάκια της UNIFIL για κάλυψη. 

«Δεν έχουμε κόκκινες γραμμές»

Ψηλά κρατά τους τόνους και η Τεχεράνη με τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, να διαμηνύει μέσω του Χ ότι η χώρα του δεν έχει κόκκινες γραμμές προκειμένου να υπερασπιστεί τον λαό και τα συμφέροντά του.

Η Τεχεράνη, εξάλλου, εξέφρασε την οργή της για τις νέες «παράνομες και αδικαιολόγητες» όπως τις χαρακτήρισε, κυρώσεις των ΗΠΑ προς το ιρανικό πετρέλαιο κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι επιτρέπει στο Ισραήλ «να συνεχίσει να σκοτώνει αθώους και μα συνιστά απειλή για την ειρήνη και την ενότητα της περιοχής και του κόσμου».

Στραγγαλισμός τη βόρεια Γάζα, ισοπέδωση στη Τζαμπάλια

Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ έχει εντείνει τα χτυπήματά του στη βόρεια περιοχή της Γάζας σκορπώντας εκ νέου τον θάνατο και την καταστροφή, κάτι που εγείρει ξανά φόβους για προσπάθεια να εκδιωχθούν οριστικά οι Παλαιστίνιοι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Την ώρα που υπάρχουν αναφορές ότι ισραηλινά τανκ βρίσκονται προ των πυλών της πόλης της Γάζας, το μεγάλο δράμα εκτυλίσσεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια. 

Η περιοχή έχει αποκοπεί, ενώ σε πολλές περιοχές δεν μπαίνει εδώ και ημέρες ανθρωπιστική βοήθεια. 

Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι ο στρατός ανατινάζει δρόμους και καταστρέφει κατοικημένες περιοχές, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέο κύμα λιμού. 

Από την πλευρά της η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στα Κατεχόμενα καταγγέλλει ότι το Ισραήλ διαπράττει ακόμη μια σφαγή. 

«Οι άνθρωποι σκοτώνοντας είτε σε ομάδες είτε μεμονωμένα με ανείπωτη σκληρότητα και σαδισμό από ισραηλινά στρατεύματα που έχουν αποδεχθεί τον ρόλο του εκτελεστή στο σχέδιο γενοκτονίας» είπε με σκληρά λόγια. 

Το δράμα στη Τζαμπάλια αποτελεί και μία υπενθύμιση προς τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου ότι θα μπορούσαν να έχουν την ίδια τύχη καθώς οι INF εξέδωσαν διαταγή σε άλλα 21 χωριά να εγκαταλείψουν τις περιοχές που βρίσκονται βορείως του ποταμού Αουάλι

Δεν υπάρχουν σχόλια: