Τέσσερις οι υποψήφιοι πρόεδροι • Παρεμβάσεις, αιχμές και εντάσεις εντός της συνεδρίασης • Όλο το κείμενο της απόφασης...
Οριστικό «όχι» από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο συνέδριο της επόμενης εβδομάδας, το οποίο αναμένεται εκρηκτικό...
Η απόφαση της Π.Γ. του κόμματος είναι ξεκάθαρη ως προς αυτό το ζήτημα, ενώ περιέχει και αιχμές για τον ίδιο τον έκπτωτο πρόεδρο και τους υποστηρικτές του στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά το επίμαχο απόσπασμα αναφέρει: Δυστυχώς κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, παρατηρήθηκαν φαινόμενα ασύμβατα με την κοινή μας πορεία. Η μη αποδοχή των συλλογικών αποφάσεων και των προβλέψεων του καταστατικού, τα εξώδικα προς την κεντρική επιτροπή και την πολιτική γραμματεία, είναι επιλογές πολιτικά αδιανόητες. Τα διαφορετικά παραπλανητικά μητρώα, τα ξεχωριστά κτίρια, οι αναφορές σε πραξικοπήματα και δικτατορίες είναι επιλογές προσβλητικές για την ιστορία μας και ανταγωνιστικές στην προοπτική μας. Είναι επιλογές προετοιμασίας άλλου ανταγωνιστικού κόμματος στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τις δημοκρατικές του διαδικασίες. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες προς έγκριση στο συνέδριο είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη».
«Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βγει πιο ισχυρός, ώστε να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να τιμήσει την εντολή των Ελλήνων πολιτών για αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελώντας ένα στιβαρό ανάχωμα στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να οργανώσει την κοινωνικά αναγκαία και απαραίτητη προοδευτική αντεπίθεση, προασπίζοντας τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, με σκοπό την προοδευτική αλλαγή της κοινωνίας και της χώρας, και μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» αναφέρεται στην απόφαση.
Ολόκληρη η απόφαση
Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες η Όλγα Γεροβασίλη άσκησε κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για μη αποδοχή των πλειοψηφικών δημοκρατικών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φέρεται να σχολίασε πως «όταν τον βόλευαν οι αποφάσεις ήταν δημοκρατικές, όταν σταμάτησαν να τον βολεύουν έγιναν εκτροπή».
Η αντιπρόεδρος της Βουλής, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε ότι ο έκπτωτος πρόεδρος εκτοξεύει απειλές προς το κόμμα όταν λέει πως «δεν θα είναι πράοι και ευγενικοί» οι υποστηρικτές του στο συνέδριο.
«Δεν φταίμε όλοι για την σημερινή κατάσταση στο κόμμα, όπως ρηχά διατυπώνεται» φέρεται να σημείωσε κατά την τοποθέτησή της και τόνισε «Έχουμε ιστορική ευθύνη για την προάσπιση των αρχών και των αξιών μας».
Την ίδια στιγμή, η Θεοδώρα Τζάκρη, που ανήκει στους στενούς συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, διατύπωσε ερωτήματα για τη διεξαγωγή του συνεδρίου.
Κατά την παρέμβασή της ζήτησε λεπτομέρειες για τον χώρο του συνεδρίου, αλλά και για ζητήματα που αφορούν την προσέλευση των συνέδρων.
«Που θα γίνει τελικά το συνέδριο; Ποια είναι η χωρητικότητα του χώρου, ποια η λειτουργικότητα του χώρου, αν οριστικοποείται ότι ο χώρος είναι αυτό το ΓΚΑΖΙ live; Που θα γίνεται η πιστοποίηση των συνέδρων;», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ έθεσε και ζητήματα ασφάλειας του χώρου.
Όσον αφορά την παρουσία των συνέδρων, είπε: «Αυτή την στιγμή είναι αδιανόητο το κόμμα να μην καλύπτει ούτε τα έξοδα μετακίνησης των συνέδρων και όταν πήρε προ ημερών 2,5 εκατομμύρια κρατική επιχορήγηση. Είναι φανερό ότι ένα αριστερό κόμμα προχωράει με σκληρά ταξικό τρόπο. Οι έχοντες να συμμετέχουν και οι μη έχοντες να μην έρθουν ».
Επισήμανε, δε, ότι « η απάντηση δεν βρίσκεται στην υβριδικότητα του συνεδρίου », καθώς, όπως είπε, είναι « αστειότητες» τα « περί αυστηρής ταυτοποίησης στο zoom ». «Κάποιοι θα ψηφίζουν φανερά στο zoom με το πρόσωπό τους και κάποιοι άλλοι σε κάλπη;», διερωτήθηκε.
Για την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), τόνισε πως πρέπει να συμφωνηθεί αν η ΚΟΕΣ θα είναι υπεύθυνη να την ορίσει και με ποιους όρους », ενώ ζήτησε και « τα κριτήρια με τα οποία θα λειτουργεί η επιτροπή πιστοποίησης συνέδρων και ποιος τα ορίζει;».
Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν πως μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί με πλήρη στοιχεία 230.000 μέλη, ενώ οι πραγματικά νέες εγγραφές αναμένεται να φτάσουν τις 2.500, καθώς πολλοί που γράφτηκαν αυτές τις μέρες ήταν ήδη εγγεγραμμένοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου