26.10.24

Ο νυν, οι δύο πρώην και οι... χαριεντισμοί...



Πυκνές εξελίξεις είχε η εβδομάδα που πέρασε για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Από τη μία ανέβηκαν κατακόρυφα οι τόνοι ανάμεσα στο στρατόπεδο Μητσοτάκη και σε αυτό της πλευράς Σαμαρά και από την άλλη ήρθε η αποκάλυψη των μαρτύρων προστασίας στο σκάνδαλο Novartis, που σε έναν βαθμό εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει συσπειρωτικά σε μια συγκυρία που η εσωκομματική αναταραχή δεν μπορεί να κρυφτεί παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις...


Από την αρχή άλλωστε που ξέσπασε η υπόθεση αυτή ήταν πάγιο αίτημα του πρώην πρωθυπουργού, όπως και των άλλων πολιτικών προσώπων που βρέθηκαν εμπλεκόμενοι, να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες αυτών που τους κατηγόρησαν.

Από την πλευρά του κ. Σαμαρά, η δήλωση πως «έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα - και για όλους!» ερμηνεύεται ως απάντηση στα περί «χαριεντισμού» με τον Νίκο Παππά που του καταλόγισε με το «γάντι» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια.

Από το Μαξίμου, πάντως, αν και δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια σε υψηλούς τόνους στην απάντηση από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού για τα «καρφιά» του κ. Μητσοτάκη και πως οφείλεται στη σφοδρή κριτική για τα ελληνοτουρκικά, φαίνεται πως πια έχει τελειώσει η εποχή που θα αφήνουν αναπάντητες τις όποιες αιχμές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ευγενικά στο μεταξύ πως η άρση της προστασίας των δύο μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis ήρθε έπειτα από νομοθετική παρέμβαση που έκανε η κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο, ώστε να στηριχτεί σε αυτήν τώρα η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Ωστόσο, η εξέλιξη με τη Novartis, που αναμφίβολα έχει φέρει ικανοποίηση στο κόμμα της Ν.Δ., κυρίως σε όσους έχουν στενές σχέσεις με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, δεν σημαίνει πως θα πέσουν απαραίτητα οι τόνοι. Εξάλλου, επίκειται η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε δύο εβδομάδες, και ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να μασήσει τα λόγια του ούτε τώρα. Ειδικά από τη στιγμή που έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για την πολιτική προσέγγισης, με βαριές αιχμές για συζητήσεις που συνδέουν το Αιγαίο με το Κυπριακό.


 Προς το παρόν, πάντως, το ρήγμα παραμένει ορθάνοιχτο, ενώ από την άλλη ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να δείξει πως βάζει διαχωριστική γραμμή στο πώς εκλαμβάνει την κριτική από τον έτερο προκάτοχό του, τον Κώστα Καραμανλή. Κι αυτό έγινε σαφές και στη συνεδρίαση της Τετάρτης στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του 2009.

Ο Κώστας Καραμανλής στο μεταξύ έχει προσκληθεί να μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του δηµοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και η Θεσσαλονίκη», στις 4 Νοεμβρίου, και όπως είναι λογικό αναμένεται με ενδιαφέρον αν η ομιλία του θα επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα. Κυρίως δηλαδή στην εξωτερική πολιτική, εν όψει και των συνομιλιών Γεραπετρίτη - Φιντάν στην Αθήνα, τέσσερις ημέρες μετά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, πάντως, για πολλοστή φορά ξεκαθάρισε χθες από το βήμα της Βουλής πως «είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όλα και έχουμε και εντελώς διαφορετική αφετηρία με την Τουρκία». Πρόσθεσε εξάλλου πως «είναι αυτονόητο ότι για την οποιαδήποτε συζήτηση, η οποία θα αφορά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδος, θα γίνει μόνον υπό την απόλυτη προϋπόθεση ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ότι αυτό συνιστά τη μία και μόνη διαφορά, η οποία θα τεθεί στο τραπέζι».

«Παραφωνίες»
Θέση για την ανοιχτή αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Σαμαρά πήρε χθες ο Γιώργος Βλάχος, ένας από τους βουλευτές που πρωταγωνιστούν το τελευταίο διάστημα στην άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση.

«Εμένα δεν μου αρέσει ο τρόπος που γίνεται αυτή η επικοινωνία, θα μπορούσε να υπάρξει άλλη προσέγγιση και από τους δύο. Ο κ. Σαμαράς μπορεί να έχει κάποιες ενστάσεις ή κάποιους φόβους ή να θέλει να στείλει ένα μήνυμα. Μέχρι εκεί έχει καλώς. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με την κυβέρνηση. Οταν η επίσημη γραμμή σήμερα της κυβέρνησης είναι ότι συζητάμε μόνο για τις ζώνες, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αυτό ήταν η σημαία όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Γιατί γίνεται όλος αυτός ο σάλος; Πιθανόν όποιοι τον ανοίγουν να ξέρουν κάτι παραπάνω. Ας το πουν κατ’ ιδίαν», είπε στο MEGA.

Από την άλλη μεριά, όμως, έστειλε εκ νέου μηνύματα προς το Μαξίμου. «Υπάρχουν κάποια θέματα, μέσα στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης -που σε γενικές γραμμές πάει καλά- τα οποία αποτελούν παραφωνίες», είπε με νόημα.

«Δεν είχαμε μέχρι στιγμής κάποια αποτελέσματα ή κάποια αποδοχή των προτάσεων. Ενώ αυτά τα οποία λέμε είναι πολύ συγκεκριμένα και το ερώτημα είναι γιατί δεν γίνονται, οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι πολύ γενικόλογες», είπε χαρακτηριστικά, έχοντας παρέμβει επανειλημμένα για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και την ακρίβεια.

Νέα πυρά εκτόξευσε στο μεταξύ ο διαγραφείς Μάριος Σαλμάς. Αφορμή, η ερώτηση που είχε καταθέσει για το λαθρεμπόριο καυσίμων. «Εν γνώσει σας συντελείται η τεράστια κλοπή των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός για τους λίγους, δημιουργούνται ολιγαρχίες και ολιγοπώλια που απομυζούν τους πολλούς», είπε χθες στη Βουλή.

Επικεντρώνουν στο ΠΑΣΟΚ

Στην παρούσα συγκυρία και καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η επίπονη διαδικασία αλλαγής ηγεσίας παραμένει σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός φάνηκε ότι επέλεξε ως βασικό κοινοβουλευτικό αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ, με τον αναβαπτισμένο Νίκο Ανδρουλάκη.

Η πρώτη δημοσκόπηση, άλλωστε, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ δείχνει πως παγιώνεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση και μάλιστα με σημαντική μείωση της διαφοράς από τη Ν.Δ. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis η Ν.Δ. προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 22,5%, ακολουθούμενη από το ΠΑΣΟΚ με 15,3%. Καταγράφει ωστόσο και μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση.

Γεωργία Σάκκουλα

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: