12.10.24

Το Ισραήλ διατάσσει εκκένωση 23 χωριών στον νότιο Λίβανο...



Ο ισραηλινός στρατός διέταξε, το Σάββατο, τους κατοίκους 23 χωριών του νότιου Λιβάνου να απομακρυνθούν προς περιοχές βόρεια του ποταμού Αουαλί. Η εντολή κοινοποιήθηκε μέσω ανακοίνωσης του στρατού και αφορά χωριά που υπήρξαν πρόσφατοι στόχοι ισραηλινών επιθέσεων, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη ερημώσει...


Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι εκκενώσεις ήταν απαραίτητες για την ασφάλεια των κατοίκων λόγω... των αυξημένων δραστηριοτήτων της Χεζμπολά, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα χρησιμοποιεί τοποθεσίες για να κρύψει όπλα και να εξαπολύσει επιθέσεις στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, αρνείται ότι κρύβει τα όπλα της μεταξύ αμάχων.

Οι εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, στην κοιλάδα Μπεκάα και στα νότια προάστια της Βηρυτού έχουν αναγκάσει περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Reuters: Αλλαγή στάσης από ΗΠΑ στον Λίβανο 

Μετά από εβδομάδες εντατικής διπλωματίας με στόχο την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χεζμπολάχ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν πλέον μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, σύμφωνα με τον Reuters, αφήνοντας την εκτυλισσόμενη σύγκρουση στον Λίβανο να εξελιχθεί. 

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία απαιτούσαν μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών για να αποτρέψουν μια ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο. Αυτή η προσπάθεια εκτροχιάστηκε από τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σιέντ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ, την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων την 1η Οκτωβρίου στο νότιο Λίβανο και τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έχουν αφανίσει μεγάλο μέρος της ηγεσίας της Χεζμπολάχ. 

Πλέον, οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιορίσει αισθητά τις εκκλήσεις τους για κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. «Υποστηρίζουμε το Ισραήλ να εξαπολύσει αυτές τις εισβολές για να υποβαθμίσει την υποδομή της Χεζμπολάχ, ώστε τελικά να μπορέσουμε να λάβουμε μια διπλωματική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η αλλαγή πορείας αντανακλά αντικρουόμενους στόχους των ΗΠΑ που μπορεί να οδηγήσουν στην απόλυτη καταστροφή. Από τη μία, καταδικάζουν τη διαρκώς αυξανόμενη σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αλλά παράλληλα επιθυμούν την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ -που υποστηρίζεται από το Ιράν- και «κάνουν τα στραβά μάτια» στις πολεμικές θηριωδίες του Ισραήλ. 

Οι ΗΠΑ ρισκάρουν εις βάρος της περιοχής 

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα «επωφεληθούν» πρόσκαιρα από την ήττα της Χεζμπολάχ, αλλά η ενθάρρυνση της διευρυνόμενης στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ απειλεί με ανεξέλεγκτες προεκτάσεις στη Μέση Ανατολή. 

Ο Τζον Άλτερμαν, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν τη Χεζμπολάχ αποδυναμωμένη, αλλά πρέπει να το σταθμίσουν έναντι του κινδύνου «δημιουργίας κενού» στον Λίβανο ή πρόκλησης περιφερειακού πολέμου.

Καθώς οι μήνες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός δεν κατέληξαν πουθενά, το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο άρχισε να εντείνει τους βομβαρδισμούς κατά της Χεζμπολάχ και έφερε οδυνηρά πλήγματα στην ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της εξ αποστάσεως πυροδότησης και έκρηξης των ασυρμάτων της Χεζμπολάχ, τραυματίζοντας χιλιάδες μέλη της ομάδας.

Μετά τον θάνατο του Νασράλα - τον οποίο οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «μέτρο δικαιοσύνης» - ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε εκ νέου κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου. Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξαπέλυσε χερσαία εισβολή της και μέσα σε λίγες μέρες οι ΗΠΑ είχαν αποσύρει τις εκκλήσεις τους για κατάπαυση του πυρός και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην εκστρατεία του συμμάχου τους, όπως εντοπίζει ο Reuters. 

Σήμερα, δεν διεξάγονται ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές που γνωρίζουν το θέμα, προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί θα συνεχίσουν την επιχείρησή τους στον Λίβανο «για εβδομάδες, αν όχι μήνες».

Για τις ΗΠΑ η ισραηλινή εκστρατεία θα μπορούσε να αποφέρει τουλάχιστον δύο πρόσκαιρα οφέλη:

Πρώτον, η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ - η πιο ισχυρή πολιτοφυλακή πληρεξούσιων του Ιράν - θα μπορούσε να περιορίσει την επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή.
Δεύτερον, η Ουάσιγκτον πιστεύει επίσης ότι η στρατιωτική πίεση θα μπορούσε να αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να καταβάλει τα όπλα και να ανοίξει το δρόμο για την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης στον Λίβανο που θα εκδιώξει το ισχυρό κίνημα της πολιτοφυλακής, το οποίο είναι σημαντικός παίκτης στον Λίβανο για δεκαετίες.
Από τον Οκτώβριο του 2023, πάνω από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, εκ των οποίων πάνω από 1.200 από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα στοιχεία.

Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει σχεδόν 700.000 εκτοπισμένους στο εσωτερικό του Λιβάνου, από τον οποίο έχουν φύγει περίπου 400.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: