8.10.24

101, 5 εκ. ευρώ στην Ελλάδα για τις Πλημμύρες...



Μαρία Ψαρά
 
Στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα θα λάβει 101,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.


Οι ευρωβουλευτές, ύστερα από πρόταση της Κομισιόν αλλά και του εισηγητή Γιώργου Αυτιά, ενέκριναν... πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τη στήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης σε πέντε χώρες της ΕΕ λόγω σοβαρών πλημμυρών που σημειώθηκαν το 2023. Πέρα από την Ελλάδα, βοήθεια θα αποφασίστηκε για την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τη Γαλλία μετά από σοβαρές πλημμύρες το 2023.
 
Η βοήθεια θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης και θα πρέπει να επεκταθεί ενόψει του αυξανόμενου αριθμού φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη, λένε οι ευρωβουλευτές.
 
Πιο αναλυτικά, η βοήθεια ύψους 1.028.541.689 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) θα κατανεμηθεί ως εξής
Ελλάδα: 101,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
 
Ιταλία: 378,8 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια μετά τις ζημιές από τις πλημμύρες του Μαΐου 2023 και επιπλέον 67,8 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2023.
 
Σλοβενία: 428,4 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών του Αυγούστου 2023.
 
Αυστρία: 5,2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πλημμύρες από τον Αύγουστο του 2023.
 
Γαλλία: 46,7 εκατ. ευρώ για τις ζημίες από τις πλημμύρες που υπέστη η περιοχή Hauts-de-France τον Νοέμβριο του 2023.
 
Η συνδρομή του ΤΑΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής των υποδομών που υπέστησαν ζημιές, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής εργασιών καθαρισμού.
 
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη «βαθύτατη αλληλεγγύη τους σε όλα τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλα τα άτομα που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία, καθώς και στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές που συμμετέχουν στις προσπάθειες αρωγής». Επισημαίνουν τον «αυξανόμενο αριθμό σοβαρών και καταστροφικών φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη» και θεωρούν ότι «ο προϋπολογισμός του ΤΑΕΕ ή του ισοδύναμού του θα πρέπει να διευρυνθεί ενόψει της επικείμενης πρότασης της Επιτροπής για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: