24.9.24

Η ιταλική τράπεζα UniCredit απειλεί τη γερμανική Commerzbank...



Ένα ενδιαφέρον τραπεζικό και πολιτικό μπρα ντε φερ παίζεται αυτές τις ημέρες στην Ε.Ε.
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την γερμανική τράπεζα Commerzbank που νιώθει ότι απειλείται με επιθετική εξαγορά από την ιταλική UniCredit...

Όλα ξεκίνησαν όταν τη Δευτέρα, η ιταλική τράπεζα, με επικεφαλής τον βετεράνο dealmaker Andrea Orcel, ανακοίνωσε πως έχει προχωρήσει σε οικονομικές συμφωνίες που θα ανέβαζαν το μερίδιό της στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας στο 21%, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μέτοχο. Η UniCredit ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αύξησε τη συμμετοχή της και υπέβαλε αίτημα για περαιτέρω αύξηση έως και 29,9%.


Αυτό προκάλεσε την έξαλλη αντίδραση από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος κατήγγειλε την κίνηση ως «μη φιλικό χτύπημα» και καταδίκασε τις προσπάθειες «επιθετικής απόκτησης μετοχικών μεριδίων από εταιρείες χωρίς καμία συνεργασία, χωρίς καμία διαβούλευση». Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό δημόσιο, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank από τότε που διέσωσε την τράπεζα με 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.

Η εν λόγω υπόθεση υπενθμίζει πόσο προστατευτικές είναι οι εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με τον έλεγχο των εγχώριων χρηματοπιστωτικών κλάδων, σε αντίθεση με τα ευχολόγια περί τραπεζικής ένωσης και ένωσης κεφαλαιαγορών στην Ε.Ε.

Εάν η UniCredit πραγματοποιήσει την «επιθετική εξαγορά», τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στην Commerzbank θα μπορούσαν να εξαφανιστούν. Ενδεχομένως η UniCredit να σχεδιάζει να πάρει τον έλεγχο της Commerzbank και να τη συγχωνεύσει με την τρέχουσα θυγατρική της HypoVereinsbank, για να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αυτό πυροδότησε αμέσως φόβους στα συνδικάτα της Commerzbank ότι η UniCredit θα χρησιμοποιούσε μια μεταγενέστερη συγχώνευση για να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας.


Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα προσπαθήσει να «ξεφορτωθεί» ένα μερίδιο που είχε αναλάβει στο απόγειο της κρίσης του 2008, παρά το γεγονός ότι αυτό θα αποτελούσε μια μεγάλη απώλεια. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, υπό την πίεση να κλείσει τρύπες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του για το 2025, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση είναι «δεσμευμένη στην οικονομική αποτελεσματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: