2.9.24

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει πρόταση εκεχειρίας «take it or leave it» για τη Γάζα...



Όχι μόνο εντός αλλά και εκτός του Ισραήλ εντείνεται η πίεση στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει άμεσα σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς...


Ίσως η πιο υψηλόβαθμη πίεση εκτός Ισραήλ προέρχεται από τις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Washington Post, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζητά  με τους άλλους διαπραγματευτές, δηλαδή την Αίγυπτο και το Κατάρ, να παρουσιάσουν τις επόμενες εβδομάδες στα εμπόλεμα μέρη (σ.σ. Ισραήλ και Χαμάς) μια πρόταση εκεχειρίας ως ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής διοίκησης, τον οποίο επικαλείται η Washington Post, αν οι δύο πλευρές δεν την αποδεχτούν τότε οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι δεν είναι αμέσως σαφές εάν η ανακάλυψη των έξι νεκρών ομήρων θα καθιστούσε περισσότερο ή λιγότερο πιθανό ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν μπορείς να συνεχίσεις να διαπραγματεύεσαι. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει κάποια στιγμή», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ εργάζονταν για την τελική πρόταση πριν βρεθούν νεκροί οι έξι όμηροι σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα στη νότια Γάζα. . «Αποτρέπει τη συμφωνία; Όχι. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να προσθέσει το στοιχείο του επείγοντος σε αυτή την τελική φάση, στην οποία βρισκόμασταν ήδη».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι έξι όμηροι σκοτώθηκαν από τους απαγωγείς τους «λίγο πριν» ανακαλυφθούν. Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι οι αμερικανικές Αρχές έχουν παρόμοια εκτίμηση, πιστεύοντας ότι και οι έξι όμηροι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι και εκτελέστηκαν λίγο πριν ανακαλυφθούν τα σώματά τους.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αντιμετωπίζει οργή και αυξημένες πιέσεις από τις οικογένειες των ομήρων, που απαιτούν να απευθυνθεί στο έθνος. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πανεθνικές διαδηλώσεις την Κυριακή το βράδυ και το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο του Ισραήλ κάλεσε σε γενική απεργία τη Δευτέρα - απειλώντας να κλείσει τη χώρα μέχρι να συμφωνήσει ο Νετανιάχου σε συμφωνία με τη Χαμάς για την επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων.

Αρχικά η απεργιακή κινητοποίηση αναμενόταν να διαρκέσει μέχρι αύριο το πρωί. Ωστόσο, το εργατικό δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε τη λήξη της απεργίας νωρίτερα απ' ό,τι σχεδίαζαν οι διοργανωτές. Σύμφωνα με το Reuters αποφάσισε ότι πρέπει να λήξει στις 14:30 τοπική ώρα.

Οι οικογένειες των ομήρων κατηγορούν επί μήνες τον Νετανιάχου ότι δίνει προτεραιότητα στη δική του πολιτική επιβίωση και νίκη κατά της Χαμάς παρά σε μια συμφωνία που θα έφερνε τους αγαπημένους τους στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: