25.9.24

O σουβλατζής και τα κυλικεία...



«Ο κ. Σαλμάς υπερέβη τα εσκαμμένα και προχώρησε σε συκοφαντικές καταγγελίες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. Δηλαδή, ποιον ακριβώς συκοφάντησε και έπρεπε να διαγραφεί;...
Σε μια φυσιολογική χώρα, όταν ένας βουλευτής και μάλιστα του κυβερνώντος κόμματος καταγγέλλει φωτογραφικό διαγωνισμό του κράτους, δηλαδή σκάνδαλο διαφθοράς, η απάντηση θα ήταν κάτι του στιλ «Ελέγχουμε τις καταγγελίες εάν ευσταθούν και θα ενημερωθείτε αναλυτικά σε κάθε περίπτωση». Στην Ελλάδα 2.0 η κυβέρνηση μας είπε προφορικά ένα «Δεν τρέχει τίποτα» και ο επί 24ετία βουλευτής της Ν.Δ. ξαφνικά διαγράφεται από Κ.Ο. και κόμμα με διαδικασίες εξπρές που θυμίζουν επιθεώρηση τύπου Σεφερλή. Αντε μετά να πείσεις την κοινή γνώμη ότι ο διαγωνισμός ήταν μια χαρά.

Ας δούμε όμως τι απάντησε η κυβέρνηση δημοσίως: Οτι ο βουλευτής συκοφαντεί, ότι κάποτε (πριν… τρεις μήνες) του είχε απαντήσει η υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή και ότι όσες δικαστικές προσφυγές έχουν γίνει για τον διαγωνισμό έχουν απορριφθεί. Μη φανταστείτε λεπτομέρειες, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Αναλυτική ανακοίνωση πουθενά. Ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το αρμόδιο υπουργείο. Μόνο κάτι προφορικές δηλώσεις. Προφανώς και δεν είμαστε ούτε Εισαγγελία Πρωτοδικών ούτε Ελεγκτικό Συνέδριο για να ξέρουμε αν έχει δίκιο ο Σαλμάς ή ο οποιοσδήποτε καταγγέλλει το οτιδήποτε. Αλλά σε πολιτικό επίπεδο, οι καταγγελίες για διαφθορά απαιτούν αναλυτικές και πειστικές εξηγήσεις. Τα υπόλοιπα, όπως λέει και το ρητό, θα τα βρει η υπηρεσία.

Αντε μετά να μας πείσει ο ηγέτης Κυριάκος ότι δεν έχει ανασφάλεια λόγω αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των τελευταίων δημοσκοπήσεων και αρχίζει να διαγράφει για να μη σηκώσουν κεφάλι και τίποτα άλλοι αναιδέστατοι. Μπορείτε να φανταστείτε την αντίληψη: «Είμαστε η καλύτερη κυβέρνηση μετά τον Περικλή στην Αρχαία Αθήνα και ο αχάριστος και θεόχαζος λαουτζίκος δεν το καταλαβαίνει. Δεν κάνουμε λάθη, μόνο επικοινωνιακές αστοχίες. Ο Καραμανλής και ο Σαμαράς πριονίζουν τον Κυριάκο μας. Τα συμφέροντα τον πολεμάνε. Οσοι του κάνουν κριτική είναι υπονομευτές και όργανα αλλότριων συμφερόντων». Τα έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν αυτά. Και είναι λογικό να συμβαίνουν όταν μιλάς όλη μέρα με τον καθρέφτη σου, δηλαδή τον Σκέρτσο και τους λοιπούς στενούς συνεργάτες σου. Συνήθως η αφύπνιση έρχεται απότομα, όπως στις ευρωεκλογές που η Ν.Δ. πήρε ένα εκατ. ψήφους και η Καρυστιανού για τα Τέμπη μάζεψε σχεδόν μόνη της 1,6 εκατ. υπογραφές. Απολαύστε τώρα τη Λατινοπούλου στο 5,5% και το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση με διαφορά κάτω των 10 μονάδων. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Το ακόμη ωραιότερο είναι ότι διάφοροι γελωτοποιοί της αυλής του Κυριάκου προσδίδουν ιδιοτελή κίνητρα στους βουλευτές της Ν.Δ. που ασκούν κριτική στην κυβερνητική πολιτική, όπως π.χ. στους 11 για τα κόκκινα δάνεια και τα funds που αλωνίζουν εκτός ελέγχου. «Τα λένε αυτά γιατί θέλουν χαρτζιλικάκι κανένα υπουργείο». Διάνα έπεσαν. Αλλωστε τι ήθελαν από τη ζωή ο 78χρονος Νικήτας Κακλαμάνης και ο 71χρονος Γιώργος Βλάχος, πιστοί στρατιώτες της συντηρητικής παράταξης εδώ και δεκαετίες; Να γίνουν υπουργοί το 2024 για να τους «συντονίζουν» οι συνεργάτες του Μητσοτάκη από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, για να δείξει ο πρόεδρος Κυριάκος ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα κυλικεία εντός και εκτός αρχαιολογικών χώρων, έκανε στάση και για… greek street food (ελληνιστί σουβλάκι) στη Νέα Υόρκη, συνομιλώντας με τον Νίκο τον σουβλατζή που κατάγεται από την ορεινή Ναυπακτία, όπως και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης. Λίγο οι χειραψίες, λίγο οι φωτογραφίες, μπορεί και να κατάφερε να χωνέψει τον… Σαλμά.

Ασχετο με την προεκλογική δραστηριότητα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το μεταφέρω γιατί πραγματικά είναι ένα πρόβλημα που αγγίζει χιλιάδες οικογένειες και μάλιστα με το κράτος πρόνοιας εντελώς απόν. Η Αννα Διαμαντοπούλου περιέγραψε συγκινημένη στο ΟΝΕ την περιπέτεια με τη μητέρα της που έχει άνοια: «Η μαμά μου είναι και δεν είναι μαμά μου πια. Δηλαδή, ζει και δεν ζει, γιατί έχει άνοια. Δηλαδή, όποιος το ζει αυτό, είναι τρομερό. Να βλέπεις ένα σώμα και να μην υπάρχει ψυχή».

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: