6.9.24

O Κυριάκος θα μιλάει, εκείνοι θα λείπουν...



Δεδομένο είναι πλέον ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν θα παραστούν στη ΔΕΘ και την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού το ερχόμενο Σάββατο στο Βελλίδειο...

Γράφαμε και προ ημερών πως με βάση τις πληροφορίες που είχαμε αυτό αναμενόταν, αλλά πλέον η επικείμενη απουσία τόσο του κ. Καραμανλή όσο και του κ. Σαμαρά από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης έχει «κλειδώσει».

Και πρόκειται για μια ΔΕΘ που πραγματοποιείται σε μια άλλη συγκυρία από την περσινή Διεθνή Εκθεση, η οποία ήταν πιο μαζεμένη και πιο περιορισμένη σε προσέλευση κυβερνητικών στελεχών απ’ ό,τι συνήθως και η πρωθυπουργική ομιλία και συνέντευξη Τύπου είχε γίνει και με μία εβδομάδα καθυστέρηση λόγω της τραγωδίας στη Θεσσαλία. 

Τώρα η απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών έρχεται μετά την κοινή τους εμφάνιση στο Πολεμικό Μουσείο, όπου ως γνωστόν ο κ. Σαμαράς είχε εξαπολύσει σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό αμφισβητώντας όλες τις κεντρικές επιλογές του (γάμος ομόφυλων ζευγαριών, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αντιμετώπιση της ακρίβειας, «επιτελικό κράτος», τρόπος διεύρυνσης του κόμματος), ενώ ο κ. Καραμανλής είχε διατυπώσει σαφείς αιχμές με κυριότερες εκείνες αναφορικά με την αλαζονεία και τον ελιτισμό («Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις, τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα!»), αλλά σαφείς αιχμές, ενστάσεις και προειδοποιήσεις είχε διατυπώσει και για τα ελληνοτουρκικά.

Εικόνα επανεκκίνησης


Την ίδια ώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να δώσει αυτήν την περιβόητη εικόνα επανεκκίνησης της κυβέρνησης, ιδίως στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών που της προκαλούν σοβαρή και σταθερή φθορά. Την προσπάθειά του αυτή θα θελήσει να κορυφώσει από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά το ίδιο προσπαθεί και με αλλεπάλληλες δημόσιες εμφανίσεις του που σχετίζονται με την ατζέντα των προβλημάτων της καθημερινότητας. Ενα από τα ζητήματα αυτά είναι βέβαια το θέμα της Υγείας.

Στο μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται εξαγγελίες αναφορικά με τον τομέα της Υγείας στο πλαίσιο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών που αναμένονται στη ΔΕΘ, αλλά στο μεταξύ ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε χθες να προχωρήσει σε μια ανάρτηση και να πει ότι «με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε σήμερα, καθιερώνουμε επιπλέον οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές. 

Το νέο αυτό επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής που θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως». Είναι δεδομένο ότι όσο οι δημοσκοπήσεις θα είναι δυσοίωνες για την κυβέρνηση, τόσο ο πρωθυπουργός θα ψάχνει εναγωνίως αυτήν την εικόνα ενός «restart» που περιγράψαμε...

Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: