7.9.24

Kατατέθηκε πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΕ ...



Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσαν 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που είχαν ζητήσει με σχετικό κείμενο προεδρικές εκλογές, τις οποίες απέρριψε ο ίδιος λίγο αργότερα. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως οι «87», που συγκέντρωσαν τις υπογραφές, θα κατέθεταν την πρόταση, εάν δεν σήκωνε το γάντι ο αρχηγός...


Επί της μομφής θα διεξαχθεί ψηφοφορία και αναμένεται να φανεί εάν η πλειοψηφία των μελών της ΚΕ ταχθούν υπέρ ή κατά της ηγεσίας. Σημειώνεται ότι για να περάσει η πρόταση χρειάζεται το 50% και έναν του συνόλου των μελών.

«Με ευθύνη του προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανοιχτό στην κοινωνία και πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετατρέπεται σε ένα κόμμα-καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις», αναφέρουν μεταξύ άλλων τα 100 μέλη της ΚΕ που επικαλούνται το άρθρο 20 παρ. 4 του καταστατικού και ζητάνε άμεση προσφυγή στη βάση του κόμματος. 

Τι αναφέρει το κείμενο της πρότασης μομφής:
«Τον τελευταίο ένα χρόνο ειδικότερα από την στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης, εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση αρχών και αξιών! Το κόμμα μας με απόλυτη ευθύνη του προέδρου βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κυρίαρχη την ευθύνη του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, δεν αντιλήφθηκε ούτε μία στιγμή γιατί η πλειοψηφία των μελών του κόμματος του έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με ευθύνη του προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανοιχτό στην κοινωνία και πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετατρέπεται σε ένα κόμμα-καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με ευθύνη του προέδρου δεν επιτελεί τον συνταγματικό του ρόλο, που είναι η άσκηση δομικής αντιπολίτευσης και η δημιουργία εναλλακτικού πόλου προοδευτικής διακυβέρνησης.


Γιατί ο πρόεδρος δεν εφαρμόζει την απόφαση του 4ου συνεδρίου μιλάει για κοινή εκλογική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων οι εκφράσεις του περί συνεργασίας κουρελού ή συνεργασία της διαπλοκής τον καθιστούν πρόσωπο που δεν μπορεί να υπηρετήσει την απόφαση αυτή στα πλαίσια της ευρύτερης ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων Γιατί θεωρούμε ότι το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση ηγεσίας. Γιατί ο πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου».

Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη
Αμέσως μετά την κατάθεση πρότασης μομφής, έλαβε τον λόγο ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης και έθεσε κι εκείνος, σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα ηγεσίας, στηρίζοντας την πρόταση μομφής.

Παράλληλα, παρουσίασε μανιφέστο πέντε σημείων και ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελακη να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για νέα εκλογή προέδρου. 

Η ομιλία Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή 
Στην ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της Κ.Ε. ο κ. Κασσελάκης ισχυρίστηκε ότι δεν θέλει να «καταταλαιπωρήσει» τον κόσμο του κόμματος, που τον «Φεβρουάριο είχε ακόμα αντοχές». Όπως είπε στο συνέδριο είχε δεχτεί την αντίστοιχη πρόταση του προκάτοχου του κυρίως για να τον σεβαστεί αλλά βρέθηκε αντίπαλός του μόνο «για μία μέρα και έκανε πίσω».

«Με τρώει το χέρι μου να το σηκώσω (σ.σ. το γάντι) αλλά δεν θα το κάνω. Θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, όπως προβλέπει το καταστατικό. Όχι κρυφά αλλά κοιτώντας τους συντρόφους σας στα μάτια» είπε επαναλαμβάνοντας ότι έχει τριετή θητεία και ότι «θα τα αλλάξει όλα, θα διαλύσει κάθε φράξια, φρουρά και παραμάγαζο».

Μάλιστα, είπε πως «πληγωμένος, ακόμα και κομματάκια θα φτάσω στο καταστατικό συνέδριο» θέλοντας να δώσει «τέλος στον συνασπισμό φραξιών» και να δημιουργήσει έναν «ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ», όπου θα ακούγεται η βάση αντί για «καθημερινά εμπόδια, ίντριγκες και τρικλοποδιές».

Καταφέρθηκε κατά όσων θέλουν να «φάνε» τον εκλεγμένο πρόεδρο, που «βαφτίζουν» διχαστικό, ενώ παρέλαβε «διχασμό» και βρίσκεται αντιμέτωπος με όσους πιάνουν «στασίδι στα κανάλια της διαπλοκής στο όνομα της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ»

«Δεν είναι άνετη για μένα η καρέκλα του προέδρου. Δεν μπορώ να ακουμπήσω στην πλάτη της από τα μαχαίρια» είπε και πρόσθεσε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να εμπιστευτεί το κόμμα όσο αυτό «τρώγεται».


Επίθεση σε «φατριές», «νέους Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους»

Επιχείρησε να εμφανιστεί ξανά ενωτικός αναφέροντας πως εισηγήθηκε αξιώματα και θέσεις προς όλες τις πλευρές αλλά επιτέθηκε στις «φατρίες», που κατά τον ίδιο εμπόδισαν τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας τον Νίκο Φίλη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και υποστηρίζοντας ότι «σήμερα έχουν αλλάξει τα ονόματα».

Χαρακτήρισε το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα συμβιβασμών ανάμεσα σε «φατριές» ζητώντας από «νέους Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους» να πάψουν να τρώνε τις σωθικά του ΣΥΡΙΖΑ.  

Άφησε ξανά αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός τον «φύτεψε» στην πολιτική και επαναλαμβάνοντας τις τρεις διαφωνίες για το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης, για τον νόμο Κατρούγκαλου και το ύψος μαξιλαριού. Επίσης, ισχυρίστηκε πως σέβεται την επιλογή του κ. Τσίπρα να μην ανταποκριθεί στο δίλημμα που του είχε θέσει: να αναλάβει την προεδρία ή να στηρίξει τον νυν πρόεδρο. 

Στη συνέχεια εξαπέλυσε βέλη κατά του Παύλου Πολάκη υποστηρίζοντας πως ο ίδιος «παρασύρθηκε από ένα θεατρικό παιχνίδι». Απαντώντας στον βουλευτή για περί lifestyle και «προσωπικής επιλογής» τόνισε πως ο πρώην υπουργός αναρτά φωτογραφίες με την οικογένειά του.

Όλες οι προτάσεις του προέδρου για να «αλλάξουν όλα»

Ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε την επιθυμία να μπει τέλος στα «αυθαίρετα εγώ» και να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, των φίλων και της βάσης στη θέση των ομάδων και των ομαδαρχών.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του άσκησε κριτική στη δομή του κόμματος υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος είναι «εγκλωβισμένος σε ένα σύστημα που έχει φτιαχτεί για να μην μπορεί να αλλάξει τίποτα» προειδοποιώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιλέξει τη βύθισή του αντί για την «αλλαγή».

Ο πρόεδρος του κόμματος ισχυρίστηκε πως οι προτάσεις του έχουν στόχο να περιοριστεί η «αδυσώπητη» γραφειοκρατία, να ξεριζωθεί η νοοτροπία παραγοντισμού και να επιτευχθεί η άμεση δημοκρατία με συμμετοχικότητα και συμπεριληπτικότητα.

Μίλησε για «ψηφιακό κόμμα», με «πιο ευέλικτα όργανα», «υβριδικές εκλογές», «άνοιγμα στους πολίτες» με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε «σοβαρό», «μοντέρνο», «αριστερό» κόμμα, αλλά όχι αρχηγικό, όπως τον κατηγορούν στελέχη. 


Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτοντας τις εξής προτάσεις:

Κατάργηση των τοπικών «φραξιών» και εκλογή μελών της Κ.Ε. από τα μέλη σε κάθε περιφερειακή ενότητα ανάλογα με τον πληθυσμό της
Περισσότερες οργανώσεις μελών με ανώτατο όριο 250 μέλη και χωρίς την ανάγκη γραφείων χάρη στον ψηφιακό κόσμο
Η Κεντρική Επιτροπή να αναβαθμιστεί με 201 μέλη εκ των οποίων 5% θα προέρχεται από τη νεολαία, 5% από απόδημους και 15% από τους βουλευτές και ευρωβουλευτές.
Η Κ.Ε. να συνεδριάζει τέσσερις φορές τον χρόνο συν όποτε κριθεί απαραίτητο, θα επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις των Περιφερειακών Επιτροπών και θα εκπονεί στρατηγική και προγραμματισμό δράσης του κόμματος. 
Η Κεντρική Επιτροπή θα είναι και η αρμόδια για την εκλογή του νέου σχήματος γραμματέων: Τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας ενός σχήματος Γενικού Γραμματέα, πλαισιωμένου από Γραμματέα Οικονομικών & Διοικητικών Ζητημάτων, Γραμματέα Οργανωτικού & Διεύρυνσης, Γραμματέα αρμόδιου για την εκπόνηση Κυβερνητικού Προγράμματος και Γραμματέα αρμόδιου για την Κοινωνική Δράση, όπως ακριβώς αποφασίστηκε και από την Επιτροπή Καταστατικού. 
Το παραπάνω σχήμα να συνοδεύεται και από μια Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα και τους 4 άλλους Γραμματείς, τον Γραμματέα της Νεολαίας και τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος.
Κύρια αποστολή της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής, η επίλυση καθημερινών ζητημάτων και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των πόρων και των δυνάμεων του κόμματος. 
Η διαβούλευση και οι κεντρικές πολιτικές αποφάσεις είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής και η υλοποίηση και η καθημερινή λειτουργία του κόμματος θα είναι το αντικείμενο της Εκτελεστικής Επιτροπής.  
Με τις υπογραφές του 15% των μελών και με σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής, θα δεσμεύεται η Κοινοβουλετική Ομάδα να καταθέτει τη πρόταση νόμου που θέλουν τα μέλη. 
Εκλογή προέδρου με καθολική ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος (τα μέλη και τους φίλους), ο οποίος θα προτείνει τον γ.γ. και τους γραμματείς 
Κάθε υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής να είναι μέλος του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι η εκάστοτε έδρα πρέπει να ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, και να εκλέγονται από τη βάση
Κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας από τον πρόεδρο του κόμματος με 1/3 από τη νεολαία με χωριστή προκριματική διαδικασία
Τέλος, επέμεινε στην αλλαγή του ονόματος και του λογότυπου του κόμματος προτείνοντας να τεθεί σε διαβούλευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: