28.9.24

HRW για τον θάνατο του Μοχάμεντ: Να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται...



Διαστάσεις παίρνει το αίτημα για ενδελεχή έρευνα, την ώρα που οι εξηγήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και οι ενέργειες Χρυσοχοΐδη δεν πείθουν...
Συνθήκες κοινωνικής αγανάκτησης έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του βασανιστικού θανάτου του Μοχάμεντ, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός και βαριά χτυπημένος μέσα στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα.


Την ώρα που η Πολιτεία ρίχνει στάχτη στα μάτια με την μεταβίβαση της υπόθεσης στον Συνήγορο του Πολίτη που έχει περιορισμένο ρόλο, η νέα υπόθεση αστυνομικής βίας περνάει τα σύνορα της χώρας και φέρνει αντίδραση από την οργάνωση Human Rights Watch.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά άμεση και ενδελεχή έρευνα και κάνει λόγο για «ανησυχητικές εικόνες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο» και «δείχνουν σοβαρά τραύματα στο σώματα του Ασίκ δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του». 

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «το 2012, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε καταγγελίες για κακή συμπεριφορά της αστυνομίας στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, όπου πέθανε ο Ασίκ».

«Ο θάνατος του Ασίκ αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η Ελλάδα οφείλει να υιοθετήσει “μηδενική ανοχή” απέναντι στην αστυνομική βία. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσά τους και η απόλυτη απαγόρευση βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης» σημειώνει η Human Rights Watch και καταλήγει «και να διασφαλίζει ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το καθεστώς μετανάστευσης ή την εθνική καταγωγή τους, αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους σεβαστό».

Το Παρατηρητήριο, ακόμη, υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα ότι είχε αρκετούς αξιόπιστους ισχυρισμούς για σκόπιμη κακομεταχείριση κρατουμένων ξένων υπηκόων σε αστυνομικά τμήματα όπως στην Ομόνοια και τον Κολωνό, ενώ υπογραμμίζει την επανειλημμένη καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει την κακομεταχείριση από την αστυνομία.


Ζητά άμεση δράση και χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη οι ελληνικές δικαστικές αρχές, σε συνεργασία με το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη «να πραγματοποιήσουν διεξοδική, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για τον θάνατο του Ασίκ και να προσδιορίσουν τα αίτια και τις συνθήκες. Όλοι όσοι ευθύνονται για οποιαδήποτε αδικοπραγία θα πρέπει να λογοδοτήσουν, ανεξάρτητα από τον βαθμό ή τη θέση τους».


Ημέρα Θετικής Ενέργειας 2024 από την Amita Motion. Viral για ακόμα μια φορά!
70.000 κόσμος, 22 μοναδικοί καλλιτέχνες, 6+ ώρες μουσικής. A BIG THANK YOU!


Δικαιοσύνη για τους νεκρούς της Πύλου ζητούν οι συγγενείς τους σε Αθήνα και Ισλαμαμπάντ
23.09.24 06:00

Ε.Κ. Π.: Η λίστα των νεκρών και σακαταμένων εργαζομένων δεν έχει τελειωμό!
12.09.24 18:47

Δεν υπάρχουν σχόλια: