1.9.24

Exit poll: Νίκη της ακροδεξιάς στη Θουριγγία, κέρδη και στη Σαξονία...



Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», γνωστό ως AfD, βρίσκεται κοντά στο να γίνει το ισχυρότερο κόμμα σε πολιτειακές εκλογές για πρώτη φορά στην ανατολική Γερμανία.

Τα exit poll για... τη δημόσια τηλεόραση ARD και ZDF έθεσαν ποσοστό μεταξύ 30,5-33,5% για το AfD στη Θουριγγία και 31,5% στη Σαξονία. 

Η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης σε εθνικό επίπεδο, εμφανίζεται να συγκεντρώνει 24,5% στη Θουριγγία και 31,5-32% στη Σαξονία.

Η BSW, με επικεφαλής τη Sahra Wagenknecht, αναμένεται να κερδίσει το 12% των ψήφων.

Η Αριστερά εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 12,5% στη Θουριγγία, οι Σοσιαλδημοκράτες 7% και οι Πράσινοι 4%. Τα ίδια ποσοστά δίνουν τα exit polls και στη Σαξονία για αυτά τα κόμματα.

Ο συμπρόεδρος της AfD, Τίνο Chrupalla, περιέγραψε το αποτέλεσμα των εκλογών στη Θουριγγία ως «σαφή εντολή» για σχηματισμό κυβέρνησης. «Έχουμε, στη Θουριγγία, ένα σαφές προβάδισμα ... επομένως έχουμε επίσης σαφή εντολή να κυβερνήσουμε», είπε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Αυτό είναι και η δημοκρατία», πρόσθεσε. Ο Chrupalla είπε επίσης ότι το κόμμα του ήταν πρόθυμο να συνομιλήσει με όλα τα άλλα κόμματα. «Για όσους θέλουν να είναι αξιόπιστοι ενώ κάνουν πολιτική ... και θέλουν να λάβουν υπόψη τις επιλογές των ψηφοφόρων, δεν θα υπάρξει άλλη πολιτική χωρίς το AfD», είπε.

Ο αρχηγός του AfD της Θουριγγίας Μπιερν Χέκε χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ιστορική νίκη» αφού τα exit poll έδειξαν το κόμμα του πολύ μπροστά. «Αυτό με γεμίζει με τόση υπερηφάνεια και ικανοποίηση», είπε ο Χέκε στους υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Θουριγγίας, την Ερφούρτη. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Είναι εξαιρετικά απίθανο πάντως οποιοδήποτε κόμμα να συμφωνήσει να θέσει το AfD στην εξουσία εντάσσοντάς το σε έναν συνασπισμό. Ακόμα κι έτσι, η δύναμή του είναι πιθανό να καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων στα ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια.

Το προβλεπόμενο αποτέλεσμα στη Θουριγγία και τη Σαξονία είναι ένα «χαστούκι» για τα τρία κόμματα της εθνικής κυβέρνησης της Γερμανίας, σύμφωνα με ανώτερο εκπρόσωπο του αντιπολιτευόμενου CDU.

Τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού «πρέπει να αναρωτηθούν πώς μπορούν να σταματήσουν τις καταστροφικές πολιτικές τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του CDU Κάρστεν Λίνεμαν στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ο Λίνεμαν προέτρεψε την επιστροφή της πολιτικής για τους ανθρώπους και ζήτησε μια νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», είπε.

Η πρόσφατη δολοφονική επίθεση στο Ζόλινγκεν ήταν βούτυρο στο ψωμί της γερμανικής Ακροδεξιάς. Η τριπλή δολοφονία με δράστη έναν Σύρο αιτούντα άσυλο έφερε ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασφάλειας, δίνοντας αέρα στα πανιά της καμπάνιας της AfD, που ήδη πριν από την επίθεση προηγούνταν με ποσοστό γύρω στο 30%.

Ένας πολιτικός σεισμός που θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά (αν όχι θανάσιμα) την ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλιστών του SPD, των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πράσινων, κόμματα που καταγράφουν πολύ χαμηλά ποσοστά σε αυτά τα κρατίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: