30.9.24

Το μαύρο κύκλωμα της τηλεοπτικής πειρατείας...



Ένας Έλληνας καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο 17.000 ευρώ, μαζί με τη δήμευση του κατασχεθέντος υλικού, για τηλεοπτική πειρατεία από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης...

Αίσθηση προκάλεσε η μεθοδολογία της εγκληματικής οργάνωσης που διένειμε πειρατικό περιεχόμενο, αφού φάνηκε πως είχε δομηθεί μια πυραμιδική μορφή με ξεκάθαρους ρόλους.

Από όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, φέρεται να υπήρχε ένας κεντρικός πάροχος σήματος (server), όπου από εκεί διοχετευόταν το παράνομο περιεχόμενο και εκεί κατέληγαν και όλα τα χρηματικά ποσά, ενδιάμεσοι τεχνικοί και διαχειριστές για το ξέπλυμα του χρήματος αλλά και τελικοί χρήστες, οι οποίοι ήταν, ουσιαστικά, και οι χρηματοδότες της οργάνωσης. Τα ποσά, που ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια, φαίνεται πως μοιράζονταν αναλόγως με τη θέση που είχε κάποιος στην πυραμιδική ιεραρχία.

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη σαφές για το ελληνικό κράτος και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού είναι πως το φαινόμενο της πειρατείας οπτικοακουστικού περιεχομένου ζημιώνει και το Δημόσιο και την αναπτυσσόμενη αθλητική βιομηχανία. Όσοι πληρώνουν τις πειρατικές συνδρομές συμβάλλουν ενεργά στη συντήρηση και στην περαιτέρω ανάπτυξη οργανωμένων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Δηλαδή, χρηματοδοτούν και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες των κυκλωμάτων (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, λαθρεμπόριο, δουλεμπόριο, μαστροπεία και εμπόριο λευκής σαρκός).

 Οι ποινές και οι Αρχές

Η νομοθεσία προβλέπει ποινές, αλλά… πρέπει να θέλουν και οι Αρχές. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΠΔ 343/2002, με απόφαση του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να επιβάλλεται στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί μία ή περισσότερες από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες η διοικητική κύρωση του προστίμου μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ.
 
Όσον αφορά τους  τελικούς χρήστες,  σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 343/2002  (κατοχή, διανομή και χρήση παράνομης συσκευής ή/και λογισμικού, μέσω των οποίων αποκτά κάποιος πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο)  προβλέπεται ακόμα και φυλάκιση  τουλάχιστον ενός μηνός και χρηματική ποινή από 500 έως 15.000 ευρώ.  Υπάρχει και πλήθος υφιστάμενων διατάξεων του άρθρου 66 του ν. 2121/1993 αναφορικά με τις περιπτώσεις προσβολής πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Χάνουν τα προσωπικά τους δεδομένα οι πελάτες των πειρατών

Η υπόθεση δεν περιορίζεται μόνο στο παράνομο τεράστιο περιουσιακό όφελος του μεταπωλητή που δικάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Παρατηρείται μια αυξανόμενη επιδείνωση των  ηλεκτρονικών εγκλημάτων, σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις αποδεικνύοντας ότι οφείλεται στην  πρόσβαση αυτών των πειρατικών εγκληματικών οργανώσεων  στο οικιακό δίκτυο των τελικών χρηστών. Σε πολλές περιπτώσεις οι πειρατές, εκμεταλλευόμενοι την εκούσια συνεργασία των χρηστών, οι οποίοι παρέχουν τα στοιχεία σύνδεσής τους για παράνομα λογισμικά ή TV boxes  (όπως κωδικούς router, ip, mac address συσκευών smart tv),  αποκτούν απομακρυσμένα πρόσβαση στο οικιακό δίκτυό τους, εξάγοντας χιλιάδες ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες, τραπεζικές πληροφορίες και κωδικούς όλων των συσκευών αλλά και των χρηστών που είναι συνδεδεμένοι.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων τα  Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν τις προηγούμενες ημέρες ομόφωνα τη Συνθήκη Κατά του Εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο. Η αναφερόμενη Συνθήκη στοχεύει στην  «πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο πιο αποτελεσματικά»,  ειδικά όσον αφορά την κακοποίηση παιδιών και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και έχει ήδη υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση για επίσημη έγκριση...

Τυπολογίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: