28.9.24

Νέο σφυροκόπημα στη Βηρυττό, επίθεση στο Ισραήλ από τη Χεζμπολά...



Κύμα βομβαρδισμών συγκλόνισε και πάλι την πρωτεύουσα του Λιβάνου εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ευρύτερο πόλεμο. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι σκότωσε διοικητές της Χεζμπολά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πλήγματα στόχευσαν κτίρια κατοικιών... όχι το «κέντρο διοίκησης» της οργάνωσης 
Ακόμα μία νύχτα επιθέσεων στον Λίβανο από το Ισραήλ, που φέρεται να προχώρησε σε πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολά, Χασάν Νασράλα. Η τύχη του παραμένει άγνωστη αλλά πηγή από το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε πως Νασράλα είναι σώος.


Ο στρατός του Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, αφού απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολά, εντείνοντας το μακελειό με περισσότερους από 700 νεκρούς την τελευταία εβδομάδα. 

Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν στο Reuters για περισσότερες από 20 εκρήξεις. Εγκαταλείποντας τα σπίτια τους στα νότια προάστια, χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώθηκαν σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης και σε παραθαλάσσιες περιοχές.


Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι πλήττει στόχους «τρομοκρατών» στην κοιλάδα Μπεκάα και ότι σε μία από τις επιδρομές σκοτώθηκαν ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ. «Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολά και τρομοκράτες», ισχυρίζονται οι IDF

Η Χεζμπολάχ βομβάρδισε ξανά το βόρειο Ισραήλ μετά τα πλήγματα στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού. Σύμφωνα με δημοσιογράφο, που επικαλείται το Al Jazeera, τα ισραηλινά πλήγματα στόχευαν κτίρια κατοικιών, όχι το «κέντρο διοίκησης» της οργάνωσης.


«Πρόκειται για κτίρια κατοικιών. Έξι ή επτά πολυώροφα κτίρια αποτέλεσαν στόχο και τα κτίρια αυτά κατοικούνται από πολίτες που μπορεί να συνδέονται ή να μην συνδέονται με την οργάνωση. Αλλά ως επί το πλείστον, πρόκειται για πολίτες».

Χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στο χτύπημα με στόχο τον Νασράλα λέγοντας: «Οι εχθροί μας νόμιζαν ότι μοιάζουμε με ιστό αράχνης. Αυτό συνήθιζε να λέει ένας εξ αυτών». Ο Νασράλα χρησιμοποιούσε επανειλημμένως αυτόν τον χαρακτηρισμό για το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως είναι ένα κράτος αδύναμο που θα αφανιστεί.

«Για ποιόν ιστό αράχνης μιλούν; Έχουμε χαλύβδινους τένοντες, βούλησης και δύναμης», υποστήριξε ο Νετανιάχου πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας πως «δίνουμε αγώνα επιβίωσης, χωρίς ίχνος υπερβολής».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε τις «σκανδαλώδεις απειλές» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος προειδοποίησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ικανότητα της χώρας του να πλήξει το Ιράν.

«Είναι ιστορικό αίσχος να εμφανίζεται στα Ηνωμένα Έθνη ένας διαβόητος δολοφόνος και να δηλητηριάζει τη Γενική Συνέλευση με αποκρουστικά ψέματα και εξωφρενικές απειλές ότι θα εισβάλει σε άλλες χώρες και θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους», είπε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε χθες στην έδρα του ΟΗΕ ότι κανείς, ούτε καν οι ΗΠΑ, «δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει» τον Νετανιάχου στους πολέμους με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολά στον Λίβανο.

«Ασκούμε κάθε διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός. Αλλά κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Όχθη», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση .

Στο μεταξύ εκατοντάδες οικογένειες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν από τα νότια προάστια της Βηρυτού. Ασφυκτικά γεμάτα αυτοκίνητα σπεύδουν να φύγουν από την περιοχή που σφυροκοπείται.

Στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, πολλοί κάτοικοι έμοιαζαν σαστισμένοι. «Ήμασταν στο σπίτι όταν έγινε η προειδοποίηση για εκκένωση. Πήραμε τις ταυτότητες, τα υπάρχοντά μας και βγήκαμε έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ραντουάν Μεσαλάμ, πρόσφυγας από τη Συρία. Πατέρας έξι παιδιών,  δεν έχει «πού να πάει» αφού δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: