6.9.24

Ο Μπαρνιέ πρωθυπουργός ή Λεπέν στην εξουσία...



Αφού πρώτα εξασφάλισε τη δέσμευση της Λεπέν ότι δε θα τον καταψηφίσει, ο Εμανουέλ Μακρόν όρισε πρωθυπουργό τον προερχόμενο απ’ την κλασική Δεξιά Μισέλ Μπαρνιέ. Δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από συμφωνία συγκυβέρνησης του μακρονισμού με την ακροδεξιά...

Αυτό γίνεται ενώ οι Γάλλοι προσήλθαν στις κάλπες πιο μαζικά από ποτέ στα τελευταία 27 χρόνια, καταψήφισαν την ακροδεξιά ρίχνοντας την στην τρίτη θέση κι έβγαλαν πρώτη την Ενωμένη Αριστερά.


Ο μακρονισμός – η γαλλική δηλαδή εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού – δεν διστάζει να δείξει ξεκάθαρα στους πολίτες πόσο τους περιφρονεί: πριν από μερικές εβδομάδες τους καλούσε να τον ψηφίσουν ως ανάχωμα στην ακροδεξιά και τώρα προχωρά σε κυβερνητική συμφωνία μαζί της! Η ακροδεξιά από την άλλη πλευρά, δείχνει πόσο ψεύτικος είναι ο υποτιθέμενος «αντισυστημικός» και «φιλολαϊκός» λόγος της. Μέχρι χθες μίλαγε για «ενιαίο κόμμα» (parti unique) αριστεράς – μακρονισμού και τώρα σπεύδει να παρέχει ζωτική στήριξη στον τελευταίο προκειμένου να συνεχίσει να κυβερνά.

Να κυβερνά έτσι ώστε να σωθεί η αντισυνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, να μην αυξηθούν οι μισθοί και να μην μπλοκαριστούν οι τιμές. Να συνεχιστεί δηλαδή εν ολίγοις η πολιτική που ωφελεί αποκλειστικά και μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, με μία μικρή ενεσούλα πρωτεΐνης αστυνομοκρατίας και θεσμοποιημένου ρατσισμού.

Αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα σήμερα στη Γαλλία είναι αυτό που ισχύει για όλο τον πλανήτη: το Ακραίο Κέντρο & η Άκρα Δεξιά είναι οι δυο υπηρέτες του ίδιου αφέντη, του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου που καταδυναστεύει τους πάντες.


Μόνη εναλλακτική για να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους είναι η αριστερά και ο σοσιαλισμός, όπως και αν καταφέρουν να τους ξαναστήσουν στα πόδια τους οι λαοί.

Μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στο βιασμό της Δημοκρατίας και της λαϊκής εκλογικής εντολής που υφαρπάχτηκε με ελεεινά ψέματα έχουν προγραμματιστεί για μεθαύριο, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Η Αριστερά στη Γαλλία είναι όρθια και παλεύει. Αλληλεγγύη.

 Γιώργος Βασσάλος

info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: