18.9.24

Εσωκομματική μάχη για τη διαδοχή Τζιτζικώστα...



 Βυζαντινισμοί με πισώπλατα μαχαιρώματα, λεπτές ισορροπίες και υπόγεια μαγειρέματα για τη διαδοχή Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αλλον θέλει το Μαξίμου, άλλη ο απερχόμενος περιφερειάρχης, άλλον η παράταξη και... άλλη ψήφισε ο κόσμος!...

Το να γίνεις Τζιτζικώστας στη θέση του Τζιτζικώστα αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση και, όπως φαίνεται, οι πόνοι του τοκετού θα κρατήσουν τουλάχιστον ώς τον Νοέμβριο, οπότε και αναμένεται η επίσημη παραίτησή του, προκειμένου να αναλάβει τον Δεκέμβριο το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού στην Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ, ο 46χρονος πολιτικός έχει να διαχειριστεί μια τελευταία δύσκολη κατάσταση στην παράταξή του, υπό τον διακριτικό τίτλο «Αλληλεγγύη», που αυτές τις μέρες δύσκολα ανταποκρίνεται στην ονομασία της.


Μέχρι τώρα, γεγονός είναι πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατάφερε μια χαρά να διαχειριστεί τις ισορροπίες και στην παράταξή του και στο περιφερειακό συμβούλιο γενικότερα. Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε ενδοπαραταξιακά και όσα πυρά δέχθηκε από την αντιπολίτευση ήταν σχεδόν ανώδυνα, αφού δεν κατάφεραν να τον τραυματίσουν σοβαρά. Εν τω μεταξύ έχτιζε!

Οι επαφές Νέζη

Καθώς το ευρωπαϊκό χρήμα κατευθύνεται πλέον μέσω των περιφερειών στις χώρες, εκ των πραγμάτων απέκτησε σημαντική εμπειρία, αλλά καλλιέργησε και προσωπικές σχέσεις με πρόσωπα-κλειδιά στις δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πόσο καλός ήταν σ' αυτό φάνηκε ξεκάθαρα το 2022, όταν έγινε πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών! Υπάρχουν ωστόσο «άσπονδοι φίλοι» του που διατείνονται ότι όσο έστρωνε το έδαφος «έξω» τόσο έχανε έδαφος «μέσα», υπαινισσόμενοι πως η επόμενη μέρα για την «Αλληλεγγύη» και την περιφέρεια δεν θα 'ναι εύκολη!

Και για να ’μαστε ειλικρινείς, η υπόθεση «διαδοχή» ξεφεύγει πλέον από τα χέρια του. Το Μαξίμου θέλει ξεκάθαρα να τη διαχειριστεί και να κάνει δική του επιλογή, γι’ αυτό και τις ημέρες της ΔΕΘ ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης, έκανε στη Θεσσαλονίκη πολλές επαφές, βολιδοσκοπώντας τα συν και τα πλην διαφόρων ονομάτων. Να σημειωθεί ότι η ανακήρυξη του νέου περιφερειάρχη είναι ενδοπαραταξιακή υπόθεση. Οι σύμβουλοι της διοίκησης της περιφέρειας θα αποφασίσουν τον/τη διάδοχο.

Το... ξένο σώμα

Θυμίζουμε εδώ ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, από την παράταξη «Αλληλεγγύη» πρώτη και με διαφορά είχε αναδειχθεί η ολυμπιονίκης (κι έμπειρη πλέον αυτοδιοικητικός) Βούλα Πατουλίδου. Λογικά, λοιπόν, αυτή θα έπρεπε να διαδεχθεί τον κ. Τζιτζικώστα. Ομως, όχι! Πέρα από τον φθόνο που είχε προκαλέσει σε κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στον συνδυασμό θεωρείται ξένο σώμα.

Κανείς δεν έχει ξεχάσει ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και απλώς «χρησιμοποιήθηκε» επικοινωνιακά ως «λαμπερό πρόσωπο» για να φέρει ψήφους. Απεναντίας, ξεχνούν ή παραβλέπουν εντέχνως, αν θέλετε, ότι η κ. Πατουλίδου έκοψε το νήμα στις εκλογές με πέντε χιλιάδες ψήφους περισσότερες από τον δεύτερο, τον κατά τ’ άλλα συμπαθέστατο και δραστήριο Κώστα Γιουτίκα.

Μια που το αναφέραμε, ο κ. Γιουτίκας είναι ακόμη ένας ενδιαφερόμενος για τη θέση του περιφερειάρχη στη μετά Τζιτζικώστα εποχή. Και γιατί να μην είναι άλλωστε; Αυτός δεν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, είναι «παιδί της Αυτοδιοίκησης» ως γιος του αείμνηστου δημάρχου Αξιού (και κατόπιν Δέλτα) Νίκου Γιουτίκα, διατέλεσε επί σειρά ετών αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κι εσχάτως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για άνθρωπο φιλόδοξο, τεχνοκράτη κι εξαιρετικά επικοινωνιακό.

Ο κ. Τζιτζικώστας θα μπορούσε κάλλιστα να προτείνει για διάδοχό του τον κ. Γιουτίκα, όμως οι πληροφορίες λένε πως δεν θα το κάνει. Θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι ως άνθρωπος με προσωπικές φιλοδοξίες και ισχυρή προσωπικότητα, ο κ. Γιουτίκας θα θελήσει να δημιουργήσει δικό του μηχανισμό στην περιφέρεια, αντικαθιστώντας πρόσωπα του προκατόχου του από θέσεις-κλειδιά.

Παρότι ο κ. Γιουτίκας θεωρείται ανερχόμενος αυτοδιοικητικός και χαίρει εκτίμησης στους κομματικούς κόλπους της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατ' επέκταση το Μαξίμου, έχει τη δική του προτίμηση που ακούει στο όνομα Πάρις Μπίλλιας.

Η «οικογένεια»

Αν δεν τον θυμάστε, ο κ. Μπίλλιας ένα φεγγάρι είχε ακουστεί και ως υποψήφιος για... υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά δεν τράβηξε! Είναι επίσης τεχνοκράτης (έμπειρος πολιτικός μηχανικός), πιο χαμηλών τόνων από τον κ. Γιουτίκα, έχει διατελέσει δραστήριος πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και σήμερα είναι αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υποδομών.

Το σημαντικότερο, ίσως, είναι άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη. Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας και να γίνει κατανοητό το «πόσο κοντά», να θυμίσουμε ότι ο κ. Μπίλλιας είχε οριστεί πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του θνησιγενούς κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία που είχε ιδρύσει η Ντόρα Μπακογιάννη το 2010.

Καλώς-κακώς, οι υποψηφιότητες για τη διαδοχή Τζιτζικώστα δεν τελειώνουν εδώ. Η Αθηνά (Νανά) Αηδονά βρίσκεται αντιστοίχως στο στενό περιβάλλον του κ. Τζιτζικώστα και οι πληροφορίες λένε ότι αποτελεί ισχυρή επιλογή του. Παρότι γνωστή δικηγόρος και έμπειρη αυτοδιοικητικός, από τη νομαρχία Ψωμιάδη ακόμη, στις τελευταίες εκλογές δεν κατάφερε να εκλεγεί!

Ηταν πρώτη επιλαχούσα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο τελευταίος εκλεγμένος σύμβουλος της «Αλληλεγγύης», Ντίνος Κούης, παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας Συμπαραστάτης του Πολίτη στην περιφέρεια, και τη θέση του στο περιφερειακό συμβούλιο κατέλαβε η κ. Αηδονά.

Ποιο είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα στην κούρσα της διαδοχής; Είναι αρκετά μεγάλη για να κλείσει την αυτοδιοικητική της σταδιοδρομία σε αυτή τη θητεία χωρίς παραπέρα διεκδίκηση και τόσο κοντά στο περιβάλλον Τζιτζικώστα ώστε να μην «ανακατέψει την τράπουλα» στον μηχανισμό που ήδη υπάρχει.

Και πρώην υπουργοί

Αυτά για σήμερα. Γιατί με το «αύριο» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας φλερτάρουν και άλλοι. Και μάλιστα... υπουργοί! Πριν από έναν μήνα περίπου, αρχές Αυγούστου, ο πρώην ΥΜΑΘ Θεόδωρος Καράογλου, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την αποχώρηση Τζιτζικώστα δήλωσε ότι «θα μ’ ενδιέφερε να κλείσω την πολιτική μου διαδρομή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση»!

Κι όταν ρωτήθηκε διευκρινιστικά, ξεκαθάρισε: «Εχω εκδηλώσει και στο παρελθόν το ενδιαφέρον μου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πρώτος μου έρωτας»! Και δεν τελειώσαμε ακόμη. Βλέπετε, πληροφορίες θέλουν και τον σημερινό ΥΜΑΘ, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, να φλερτάρει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εχοντας διανύσει ήδη μια πολυετή θητεία στην κεντρική πολιτική σκηνή, επί σειρά ετών πρώτος βουλευτής Θεσσαλονίκης, αλλά όχι πάντα αξιοποιημένος από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της Ν.Δ., ο κ. Γκιουλέκας έχει ισχυρά ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Το θέμα είναι, εφόσον το αποφασίσει, αν θα έχει και την κομματική στήριξη.

Νίκος Φωτόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.