21.9.24

Μεγάλο πλήγμα για τη Χεζμπολά: Το Ισραήλ σκότωσε ανώτερους διοικητές...



«Βυθισμένη» στη φρίκη του πολέμου η Μέση Ανατολή. Ο πόλεμος διευρύνεται και απειλεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με το Ισραήλ να ανοίγει διαρκώς νέα μέτωπα...

Σχεδόν δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολά φέρεται πως σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ, τον επικεφαλής της δύναμης αλ-Ραντουάν -μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος- κατά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το απόγευμα της Παρασκευής στη νότια Βηρυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. 

Δεν έχει επιβεβαιωθεί από την πλευρά του Λιβάνου εάν οι διοικητές βρέθηκαν όντως νεκροί, ωστόσο το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε προσωρινό απολογισμό για τη σημερινή ισραηλινή επιδρομή, ανακοίνωσε πως 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν. Πηγές ασφαλείας στον Λίβανο είπαν ότι το ισραηλινό χτύπημα είχε στόχο βασικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολά, στα νότια προάστια της πόλης. Τέσσερις ρουκέτες στόχευσαν το κτίριο στην Νταχιέ, ανέφερε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα (στη) Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σημειώνοντας ότι το θανατηφόρο αυτό πλήγμα είχε στόχο «να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ» και ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιωάβ Γκάλαντ έγραψε στο X ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις «ενέργειές του στη νέα φάση» της σύγκρουσής με τη Χεζμπολάχ μέχρι να «επιτευχθεί ο στόχος», όταν δηλαδή οι Ισραηλινοί εκτοπισμένοι από τις μάχες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Η σειρά των ενεργειών στη νέα φάση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας: η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», σχολίασε. 


Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει να υπήρξε κάποια ενημέρωση του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ πριν από τα σημερινά πλήγματα στη Βηρυτό, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο ή να φύγουν από τη χώρα, εάν βρίσκονται ήδη εκεί και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει μια κλιμάκωση στην περιοχή.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που η Βηρυτός πλήττεται από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Έρχεται δύο ημέρες μετά την πρωτοφανή επίθεση ευρείας κλίμακας που προκάλεσε την έκρηξη των βομβητών και ασυρμάτων της Χεζμπολά, τραυματίζοντας περισσότερους από 3.000 και σκοτώνοντας τουλάχιστον 42 ανθρώπους.

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας το «βάρβαρο» ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό, προσθέτοντας ότι η επίθεση της Παρασκευής αποτελεί «κλιμάκωση» των «εγκλημάτων» του Ισραήλ στον Λίβανο.

Ο ΟΗΕ εμφανίστηκε «πολύ ανήσυχος» και καλεί όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Σε δήλωση του Stephane Dujarric, εκπρόσωπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρεται: «Φυσικά, ανησυχούμε πολύ για την αυξημένη κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων των φονικών χτυπημάτων που είδαμε στη Βηρυτό σήμερα. Καλούμε όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν άμεσα. Όλοι πρέπει να ασκούν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση»

Ποιος ήταν ο Ιμπραχίμ Ακίλ

Ο Ιμπραχίμ Ακίλ, γνωστός και με το όνομα Ταχσίν, ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στις επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, και τον ρόλο του σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών τον Οκτώβριο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 241 στρατιώτες.

Ο Ακίλ έχει υπηρετήσει στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολά, το Συμβούλιο Τζιχάντ, και έχει λάβει κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για συμμετοχή σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις το 1983 που σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό και στους στρατώνες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Πέρυσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση, τον εντοπισμό, τη σύλληψη ή την καταδίκη του και ενημέρωσε ότι ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980. Μάλιστα, χάριζε 7 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον θα παρείχε αυτές τις πληροφορίες.  

Ισραηλινή επίθεση και στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιους σε βομβαρδισμούς με τεθωρακισμένα και αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια και κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ενώ προωθήθηκαν βαθύτερα στη βορειοδυτική Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και το γραφείο Τύπου της Χαμάς, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό δύο σπιτιών στη Ράφα.

Νωρίτερα, Παλαιστίνιοι υγειονομικοί δήλωσαν ότι σε βομβαρδισμό από ισραηλινά τεθωρακισμένα σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσέιρατ στη κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Άλλοι έξι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση σε κατοικία στην Πόλη της Γάζας.

Στη βόρεια πόλη Μπέιτ Χανούν ισραηλινό πλήγμα σε αυτοκίνητο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τραυματιστούν αρκετοί Παλαιστίνιοι, δήλωσαν υγειονομικοί. Δεν ήταν σαφές πόσοι από τα θύματα ήταν μαχητές και πόσοι άμαχοι.

Στη νότια πόλη της Ράφα, όπου ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί από τον Μάιο, τεθωρακισμένα προχώρησαν περαιτέρω στη βορειοδυτική περιοχή με τη στήριξη αεροσκαφών, δήλωσαν κάτοικοι. Ανέφεραν επίσης σφοδρά πυρά και εκρήξεις σε ανατολικές περιοχές της πόλης, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν αρκετά σπίτια, σύμφωνα με κατοίκους και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς.

Ρουκέτες κατά του Ισραήλ 

Το μεσημέρι της Παρασκευής, περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο με στόχο το βόρειο Ισραήλ. Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για τον ακριβή αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από περιοχές στα Υψώματα του Γκολάν, στο Σαφέντ και στην Άνω Γαλιλαία, μερικοί από τους οποίους αναχαιτίστηκαν. 

Το Associated Press (AP) ανέφερε ότι ήταν περίπου 140 ρουκέτες, επικαλούμενος τον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολά. «Περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο σε διάστημα μίας ώρας στις 13.02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του στρατού.

Η Χεζμπολά του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επτά ξεχωριστές επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους με ρουκέτες Katyusha. Η επίθεση έρχεται μια ημέρα αφότου ο ηγέτης της μαχητικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ. 

Ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι οι πύραυλοι ήρθαν σε τρία κύματα, με στόχο τοποθεσίες κατά μήκος των κατεστραμμένων συνόρων με τον Λίβανο. Η Χεζμπολά στόχευσε τοποθεσίες συμπεριλαμβανομένων πολλών βάσεων αεράμυνας καθώς και το αρχηγείο μιας ισραηλινής τεθωρακισμένης ταξιαρχίας που είπαν ότι είχαν χτυπήσει για πρώτη φορά.

Η οργάνωση τόνισε ότι οι πύραυλοι ήταν αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές σε χωριά και σπίτια στο νότιο Λίβανο.

Ο Νασράλα υποσχέθηκε την Πέμπτη να συνεχίσει τα καθημερινά χτυπήματα στο Ισραήλ, απαντώντας στη θανατηφόρα δολιοφθορά αυτής της εβδομάδας στις συσκευές επικοινωνίας των μελών της οργάνωσης, την οποία περιέγραψε ως «σοβαρό πλήγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: